Internet bezprzewodowy do laptopa?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet bezprzewodowy do laptopa?

Post autor: ja.michal »

sp6huk pisze:patrąc na ukstałtowanie terenu to Polska Cerekiew znajduje się wyżej niż Kuźnia Raciborska co w tym przypadku nie stanowi raczej problemu.
Lepiej by było odwrotnie jak już. Anteny są ustawione raczej, obrazowo mówiąc, w ziemię i kąty jednak robi swoje. Jakby było odwrotnie wg mnie byłoby lepiej bo sygnał jakby "jechał po stoku". ;)
Rozumiem, że taka sytuacja chodzi Ci, że jest lepsza bo teren bardziej otwarty. :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

ja.michal pisze: Rozumiem, że taka sytuacja chodzi Ci, że jest lepsza bo teren bardziej otwarty. :)
O właśnie o to Mi chodziło, ale masz rację kąt promieniowania anten jest najważniejszy w tej sytuacji.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tymi kątami co piszę to była sytuacja, że kolega mieszkający kilkadziesiąt km od Szczecina w stronę morza złapał 3G Plusa ze Szczecina. Na samym modemie łapał czasem a z anteną chodzi bez problemu. Właśnie tu ta wysokość terenu zagrała.
Lucas_21
Stały użytkownik forum

Post autor: Lucas_21 »

Znaczy się jak kupie to odrazu z antenką :) Na komóre na parterze ledwie mam 2 kreski. Musiałbym wyjść na 2 piętro (poddasze) żeby mieć 5 kresek. I te modemy się różnią w 1 jest mozliwość podpięcia zew. antentki w drugiem nie ma. Muszę ten Huawei E160 kupić. Kumepl też ma taki właśnie. O jak wy się znacie to sprawdźcie czy zasięg będę miał podobny. On mieszka na wsi Zakrzów to jest ok 8 km od Polskiej Cerekwi. Jak podałem tylko nazwę Polska cerekiew, bo to na mapach jest, ale wioska w której che mieć tego neta to Ligota Mała. Ligota jest 2-3 km od cerekwi, więc to chyba nie wielka różnica, no i jest w "dziurze" :) Tzn. wieżdża się trochę w głąb, ale tam gdzie wujek mieszka to bardziej juz pod góre jest :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Lucas_21 pisze:Znaczy się jak kupie to odrazu z antenką :)
Jak coś to kup TAKĄ antenę a nie jakieś specyfiki, no chyba, że na EDGE'u chcesz działać,
Lucas_21 pisze:Na komóre na parterze ledwie mam 2 kreski.
O EDGE mówisz czy o UMTS ?
Lucas_21 pisze:Muszę ten Huawei E160 kupić.
Widzę, że nie chcesz kupować nic przez internet, tylko kupić w salonie ery blueconnect starter razem z modemem ;) Huawei E160 też będzie OK, ale E176 byłby lepszy bo ma HSPA i HSxPA do 7.2 Mb/s a nie jak w przypadku E160 do 3.6 Mb/s ale to ma tylko znaczenie jakbyś korzystał z UMTS bo jak z EDGE'a to nie jest wtedy ważne ;),
Lucas_21 pisze:O jak wy się znacie to sprawdźcie czy zasięg będę miał podobny.
Z sieciami bezprzewodowymi bywa różnie, gdyż ich zasięg zależy od wielu czynników, wszystko wychodzi w praniu,
Lucas_21 pisze: Ligota jest 2-3 km od cerekwi, więc to chyba nie wielka różnica, no i jest w "dziurze"
No to szybko nam o tym powiedziałeś :cwaniak:,
Lucas_21 pisze:Jak podałem tylko nazwę Polska cerekiew, bo to na mapach jest, ale wioska w której che mieć tego neta to Ligota Mała.
Ligota Mała też jest na mapach,
Lucas_21
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:Jak coś to kup TAKĄ antenę a nie jakieś specyfiki, no chyba, że na EDGE'u chcesz działać,
No na EDGE tak jak ma kumpel, wolno trochę chodzi, ale chodzi. Czyli jak kupię zwykłąd antenktę to net za szybko nie będzie chodził? Ja bym za 40zl dał rade u znajomego w sklepie kupić taka, bo kumplowi już u niego kupowałem właśnie.
sp6huk pisze:O EDGE mówisz czy o UMTS ?
O EDGE. A to ten UMTS to była by różnica w łączeniu? Sorry, nie siedze w tym... :/ I dużo więcej bym musiał dopłacić? W salonie za 249zł modem mogę mieć.
No chyba, że polecicie jakiś dobry sklep, gdzie kupię ten lepszy modem i zmieszcze się w 200-250zł i przesyłka w te 3 dni było doszła max. to może bym zaryzykował, ale tylko jesli różnica będzie naprawdę widać między tym EDGE, a UMTS...
sp6huk pisze:Z sieciami bezprzewodowymi bywa różnie, gdyż ich zasięg zależy od wielu czynników, wszystko wychodzi w praniu,
No zgodzę się... W 1 miejscu jest 5 kresek w drugim 2 :/
sp6huk pisze:Ligota Mała też jest na mapach,
Jest, jest :) ale to dziura i słabo z sygnałmi trzeba mocne nadajniki, odbiorniki mieć. Stały net nie ma problemu tam, ale jak pisałem wcześniej ja tylko okazjonalnie bym z niego korzystał, więc nie opłac mi się żadnego obonamentu dodatkowego... Jedynie teraz przez święta właśnie kilka dni i chciałbym mieć na tam...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Lucas_21 pisze: No na EDGE tak jak ma kumpel, wolno trochę chodzi, ale chodzi. Czyli jak kupię zwykłąd antenktę to net za szybko nie będzie chodził? Ja bym za 40zl dał rade u znajomego w sklepie kupić taka, bo kumplowi już u niego kupowałem właśnie.
Zależy też od jakiego producenta ta antena jest, bo jak jakaś garażowa to nie kupuj, przyjęło się u nas na forum, że do EDGE'a kupuje się anteny z DIPOL-a więc się tego trzymaj,
Lucas_21 pisze:O EDGE. A to ten UMTS to była by różnica w łączeniu? Sorry, nie siedze w tym
Różnica byłaby gdybyś miał sygnał UMTS/HSDPA, ale stacja bazowa nie mogła by być mocno obciążona i musiałbyś mieć dobry sygnał ;),

Więc jeżeli nie chcesz dużo kasy w to wtapiać to radzę Ci zostać przy EDGE'u tym bardziej kiedy mówisz, że mieszkasz w dołku co jest znacznym utrudnieniem dla UMTS a tym bardziej kiedy jesteś oddalony dość znacznie od stacji bazowej :),

A więc podsumowując temat możesz kupić Huawei E160 (zestaw blueconnect starter) gdzie za 100 kB/s danych będziesz płacił 0,03 zł (z internetu będziesz musiał korzystać z ograniczeniem, bo Ci pieniędzy na doładowania nie starczy), będziesz działał na EDGE'u gdzie maksymalna prędkość wynosi 236,8 Kb/s jak będziesz chciał sobie poprawić ping i ewentualnie transfer to zakupisz sobie TAKĄ antenę z DIPOLA.
Lucas_21
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze: zakupisz sobie TAKĄ antenę z DIPOLA
O kurcze taka :) To ja myślałem nad taką podobną do CB :) i kumpla pokazuje te 5 kresek..
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Kreskami się nie sugeruj a CSQ i dBm. W odczytaniu tych wartości pomocny będzie program <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Lucas_21 pisze:To ja myślałem nad taką podobną do CB :)
Te anteny podobne do CB to się nadają do samochodu, a nie do domu, i działają one marnie w porównaniu z antenami z linku który Ci dałem ;)
Lucas_21
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:działają one marnie w porównaniu z antenami z linku który Ci dałem
Ale jak 5 kresek jest to jeszcze marnie? Ja mam kilka takich do CB w 3 autach i łapią ładnie, ale do neta się nie nadają inna moc właśnie.
Tylko ta co ty podałeś to wielkie, takie to wujek ma na dachu przy antenie :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Lucas_21 ty nie wzoruj się na kreskach, możesz mieć 5 kresek a sygnał i tak nie za ciekawy, najlepiej to podaj moc sygnału w dBm ;)
Lucas_21
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:najlepiej to podaj moc sygnału w dBm
To ile by musiała mieć taka antenka żeby sygnał był mocny w takiej dziurze, na wsi? Znajomy w sklepie ma idelanie do neta antenki, wyglądają jak do CB dokładnie, ale powiedział, że są mocniejsze niż te co do CB. Jutro jak pójde to go spytam jaka moc jest.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Zrobisz jak chcesz, ale ja Ci mówię, że taka antenka nie zastąpi Ci tej z Dipola :cwaniak:

[ Dodano: 2009-12-16, 21:31 ]
Lucas_21 pisze:Znajomy w sklepie ma idelanie do neta antenki
Wiesz co widziałem już nie jedne idealne antenki które były zrobione ze zwykłego drutu :rotfl: a dalej sam plastik. Może dasz foto tej anteny ??? I licz się z tym, że antena nie ma w rzeczywistości tyle dBi ile podaje "producent" :] I dolicz sobie jeszcze tłumienie na kablu to zysk takiej anteny wynosi ~0 dBi :rotfl: :hyhy:
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Tłumienie na kablu jest ważne tani kabel =to nawet strata 8 dBi
Tak mi powiedział monter od satelity .

sp6huk,Masz rację .

Poczytaj kolego na aukcjach prawie wszystkie 16 dBi a w rzeczywistości nawet 5 nie mają
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Lucas_21
Stały użytkownik forum

To modem już bym miał wybrany teraz antenke :/ SPytam go jaka ma lub czy załatwi jakaś porządna (on akurat powie prawde to co wie, zaopatruje się u niego długo i nie tylko sobie i nie mam zniżki u niego) i się zobaczy. Jak jak mówisz sp6huk, że lepiej jakbym miał porządną tam na wieś żeby net płynnie chodził to wole za ta antentkę trochę zapłacić i mieć dobrego neta... O kase na koncie się nie martwie zbyt, bo mam opcje na to byle net płynnie hulał...

Dzięki tak w ogóle za pomoc i to tak szybka i reszcie, którzy postują również. Wiem, że wybredny jestem, bo chce jak najlepiej kupić i najtaniej, a przy tym trzeba wszystkie opcje przemyśleć...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Lucas_21, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

A dlaczego koniecznie chcesz kupować antenę od znajomego, boisz się robić zakupy w internecie ? Jeżeli tak, to zapewniam Cię, że DIPOL to porządny sklep i nie miej żadnych obaw :) Ta antena jest już wypróbowana, a nie wiadomo jak by było z anteną od znajomego :]
Lucas_21
Stały użytkownik forum

Ale ona zajmuje tyle miejsca, gdzie ją np. dam jak w aucie bede? :) w domu za okno będę wieszał :) ? Jak ta od znajomego nie wypali zbyt z płynnościa neta to kupie tą co mi pocelasz :) Dzisiaj idę po modem i się odezwę co i jak :)
Jak dostane modem to tyko podłączyć i tyle? Nic nie trzeba więcej robić?

A co sądzicie o tym modemie z allegro? Za 50zł byłbym w stanie zaryzykować. On ma wszystkie opcje, że aż do 7,2 mb/s ściaganie?? http://allegro.pl/item847029846_nowy_mo ... _mbps.html

Mam na paypal 120zł i może jednak z neta bym coś kupił. Jeśli ten za 50zł obsługuje też ten Technologia HSDPA...

Bo przemyślałem trochę sprawę i jakbym np. chciał się przeżucić na jakiś czas na bezprzewodowego to przydałby się lepszy modem żeby net już chodził na naprwde dobrych obrotach. Kazałem znajomemu szukać tej antenki z dupola, powiedział, że już coś z dupola czasami biorą i może mi załatwi ją...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Lucas_21 pisze: A co sądzicie o tym modemie z allegro? Za 50zł byłbym w stanie zaryzykować.
To jest licytacja...kto da więcej ;)
Lucas_21
Stały użytkownik forum

A jak bym kupił ten modem z obsługą UMTS to będę miał lepsza prędkość przy dobrym zasięgu, mocy antenki itd.? Tyle, że taki w salonie będzie dużo więcej kosztował?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Lucas_21 pisze:jak bym kupił ten modem z obsługą UMTS
Współczesne modemy które mają HSDPA obsługują też UMTS a najczęściej również EDGE i GPRS.

UMTS/HSDPA to tzw. 3G i żeby to działało musisz być w zasięgu stacji bazowych w tej technologii.
Lucas_21 pisze:taki w salonie będzie dużo więcej kosztował
W abonamentach są za 1zł a na allegro po jakieś 150-200zł
Nie pomagam na PW!
Lucas_21
Stały użytkownik forum

A jeszcze jedno. Który modem byście wybrali z Ery czy Heyah, czym się różnią prócz koloru :) ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jeżeli mówimy o Huawei E160/E160G. To Huawei E160G z heyah obsługuje 3G tylko 2100 MHz, a Huawei E160 z Ery obsługuje 3G 850, 1900, 2100 MHz. Taka jest różnica między tymi modemami oprócz koloru ;)
Lucas_21
Stały użytkownik forum

Aha to ten tylko ten z Ery. W sumie to po co tyle opcji, mniej MHz...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Lucas_21 pisze: W sumie to po co tyle opcji, mniej MHz...
Bo teraz wchodzi do Polski 3G nie tylko jak dotychczas w 2100 MHz, a i na innych częstotliwościach m.in. 850 MHz teraz jest w Cyfrowym Polsacie w fazie testów. Tylko wtedy, to lepiej kupić nowy modem bo jaki sens jest używać technologii HSPA+ na modemie z ograniczeniem do 3.6 Mb/s. Więc jak dla Ciebie to nie ma to znaczenia ;)
Lucas_21
Stały użytkownik forum

Na ulotce mam napisane, że Modem ZTE MF 637 ma prędkość 7,2 Mb/s, a Huawei E160 tylko 3,6 Mb/s ? Czemu ten co wszyscy polecacie ma tylko do 3,6mb?

A drugie pytanie to jak to jest z tą prędkościa jeszcze. np. 3,6? przecież niby on tylko 325kbs max pociągnie pisałeś Ty lub ktoś tutaj, czy to jakiś limit ściagania?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Lucas_21 pisze:Czemu ten co wszyscy polecacie ma tylko do 3,6mb?
Ma HSDPA 3,6 Mb/s bo nie ma 7,2 Mb/s :P Po prostu ma takie ograniczenie i tyle :D (może ktoś znajdzie jakiś argument :hyhy: ),
Lucas_21 pisze:A drugie pytanie to jak to jest z tą prędkościa jeszcze. np. 3,6?
Prędkość maksymalna zależy od tego w jakiej technologi będziesz korzystał z tego modemu ;)

GPRS - do 53,6 Kb/s,
EDGE - do 236,8 kb/s,
UMTS - do 384 Kb/s,
HSDPA - do 3,6 Mb/s,
Lucas_21 pisze:przecież niby on tylko 325kbs
Szczerze, to nie wiem o co Ci teraz chodzi :] Twoje osiągi będą zależne od tego w jakiej technologii będziesz korzystał z internetu i w jakim stopniu będzie obciążona stacja bazowa ;)
Lucas_21 pisze:czy to jakiś limit ściagania?
Jaki limit ściągania ? :zdziwko: Przecież w internecie na kartę nie ma limitów żadnych. Jedyny limit to stan konta, nie ma pieniędzy nie ma internetu. No chyba, że zmieniłeś zdanie i interesuje Ciebie internet na abonament, to wtedy jest limit.
Lucas_21
Stały użytkownik forum

Aha no spoko. Już wiem :)

Byłem w Erze i jak już kupowałem prawie, a jak spytałem o zasięg i podałem Ligota Mała to laska się przeraziła i powiedziała, że nie gwarantuje, że będzie tam chodził, bo zasięg słabiutki. To prawda? Jak patrzyłem na mape na EDGE to całe pole do okoła Ligoty i sama Ligota było na niebiesko czyli ok nie? To o co jej chodziło? Tak się przeraziła, że zwątpiłem z kupna :/ i teraz nie piszę to czy kupić czy nie :D Czy bez antenki da <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> rade chodzić?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Kod pocztowy podaj to sprawdzę ;) Jak z zasięgiem jest, ale z tego co pamiętam to było ok. Nie chce Mi się postów wszystkich czytać od nowa więc podaj Mi która to ligota mała. A ta "laska" z Ery to się zna na zasięgu sieci jak ja na robieniu pierogów :cwaniak:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeśli to Ligota Mała niedaleko Oleśnicy to faktycznie wg mapki operatora są znikome ślady 3G.
ODPOWIEDZ