pomoc w doborze komponentow antena,modem -ogolne sugestie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
atento
Stary wyga bezprzewodowy

pomoc w doborze komponentow antena,modem -ogolne sugestie

Post autor: atento »

Witam :) sytuacja wyglada tak Obrazek to ze daleko to kij... zasieg mam normalnie w telefonie i dziala dobrze kolo domu Obrazek to wymyslilem telefon z wi-fi joikuspot i router niestety router okazal sie nie najlepszym pomyslem kupilem karte nie dzialalo to najlepiej :) wiec tak zmontowalem prowizorke Obrazek i udalo mi sie z tym wynalazkiem znalezc zasieg na posesji nawet calkiem dobry ale no wlasnie musi byc jakies ALE- telefony nie radza sobie z polaczeniami bluetooth rozlaczaja sie resetuja i inne taki dziwne akcje , po kablu lepiej ale niestety na 1kresce zasiegu dziala to marnie jak i kabel usb 5m to za duzo i komputer na tarasie nieciekawa sprawa :) wi-fi sie wiesza w telefonach w polaczeniu z joikuspot(jest dobre tak na kilka godzin nie do ciaglego polaczenia )

Od miejsca gdzie mam dobry zasieg z tym wynalazkiem jest dobrych 17 metrow i co dalej jak to tanio ,sprawnie polaczyc? jaki najlepszy modem kupic? do tego router z usb ? i po wi fi czy moze probowac modem i kabel ? naprawde nie wiem co zrobic i na marne kasy nie chce wydawac a mam dosyc wyskakiwania z domu na drabine i reset telefonu robic zeby odblokowac bluetooth ,wi-fi
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: pomoc w doborze komponentow antena,modem -ogolne sugestie

Post autor: wojteks »

W takiej sytuacji powinien pomóc Panel Max bestpartnera lubo ostatnio chwalona na forum bardzo podobna antena. Krótki kabel antenowy, do tego jakiś router i modem z wyjściem na antenę umieszczony w pobliżu anteny. Od routera do domu po WiFi (ale wtedy trzeba myśleć o zasilaniu routera niezależnym) albo kabel ethernet i zasilanie PoE.

A przy zastosowaniu czaszy którą już masz można by sprawdzić antenę panelową 8dBi która powinna prawidłowo oświetlić offset (podobnie jak przy WiFi czasami się robiło)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks pisze:przy zastosowaniu czaszy którą już masz można by sprawdzić antenę panelową 8dBi
I tutaj mamy wątek na ten temat ;)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14722
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

wojteks pisze:lubo ostatnio chwalona na forum bardzo podobna antena.
O antenę Ci chodziło ? ;)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Na tej brzozie co wisi ta antena na telefonie jest 4-5kresek zasiegu Obrazek w tym akurat miejscu upload nie jest wiekszy ale download dobija czasami dopelnej predkosci jak przestawie antene o metr jest 25upload i pelny download tylko ,ze telefon swiruje i przelacza sie w 3g bez HSDPA pas zasiegu jest "tunelowy" szeroki na 5metrow . Ten pomysl z panelem jest dobry szukalem wlasnie czegos takiego . Bardzo przydadza mi sie rady co do modemu i routera najlepiej nazwa i model . Mam dobry zasieg w calym domu AERO/SFERI pl10 i pl17 bede na to czekal jestem w desperacji bo nadajniki plusa 2km i 6 km odemnie az trzeszcza z blizszego popoludniami i cale weekendy 3k z dalszego 6 a pozno w nocy pelna predkosc edge reklamacje nic nie daja dostaje tylko info ze problem rozwiazany a nadal dziala tak jak dzialalo nie wazne :) To tak kupie takiego panela i moge pod ta brzózka zrobic jakis domek na router i modem tylko jaki? fundusz na router i modem 600zl najlepiej tanio i dobrze i zeby to dobrze dzialalo ...w domu mam tp linka wrt543G calkiem niezle sieje Wi-fi :)

moze cos takiego http://www.allegro.pl/item835179956_edi ... _fvat.html i do tego i do tego taki modem http://www.allegro.pl/item831315171_mod ... _fvat.html jak myslicie ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

atento, albo tak zdjęcie zrobione, albo mi się wydaje, że antena jest trochę źle ustawiona. Tzn. powinna być jakby w dół. Tak jak to Patryk zrobił:
Obrazek
Obrazek

Chcesz zostać przy tej antenie offsetowej?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

ustawialem na zasieg w telefonie i biegalem do komputera sprawdzalem jak strony sie otwieraja i test downloadu ,Antena jest pod kątem zdjecie zrobione z dolu .To tak zrobione dla testow :) cale podworko lacznie z dachem zwiedzilem i tylko w tamtym miejscu jest zasieg Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

atento pisze:Antena jest pod kątem zdjecie zrobione z dolu
No to chyba ok. :)

Widzę, że masz zalesiony teren. :/ Masz wysoki dom?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

pietrowy lecz z dachu nie ma mowy korony drzew sa wysokie maszt z dachu to conajmniej z 6-8m zeby sie przebic . Z dachu udaje mi sie zlapac zasieg plusa ale mnie nie wpuszcza i odpuscilem sobie jest za daleko bardziej w prawo od tego co widac stoi dom i zaczyna sie wiekszy lasek...
Ostatnio zmieniony 2009-12-08, 16:40 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sp6huk pisze:O TĄ antenę Ci chodziło ?
Tak.

Router Edimaxa może być, co do modemu się nie wypowiem.
Nie pomagam na PW!
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Router wczoraj dotarl ogromna poprawa jakości łącza w porównaniu do bluetooth .Modem jest w drodze (nokia CS-15 bez gniazda antenowego ,podłącze jak telefon i zabezpieczę) ,do tego edimaxa 3g podłączyłem nokie E-51 i zmieniłem trochę ustawienie telefonu wobec tej anteny i wynik przerósł moje oczekiwania . Potestuje jeszcze czy nie ma zadnych problemow E51>router i ten modem co przyjdzie, może komuś się to przyda i zrobię fotki jak to wygląda .Wstepnie jestem bardzo zadowolony :) transfer pliku godzina ok 13:20
ODPOWIEDZ