Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Dziś znowu łapie sygnał z BTS-a oddalonego o 50 km śieći Play z Głogowa a do BTS-a w Lesznie mam 10 km . Ustawiłem mojego siemensa M65 ( telefon chyba z zew. anteną - rysunek ) na głogów i ku mojemu zdziwieniu na 6 kresek zasięgu 4 były pokazane w tel. rozmowy szło wykonać bez problemu .
Wedł. mnie tym mniejsza temp. tym lepiej rozchodzi się fala .
Co to jest antena czy wejśćie na kabel do anteny ??
Nie przesadzaj.Z 50 km nawet przy widoczności optycznej nie zaloguję Cię do sieci.A co do mrozu to owszem zasięg jest lepszy u mnie z -98 na -93 przeszło
Dziś znowu łapie sygnał z BTS-a oddalonego o 50 km śieći Play z Głogowa
Fale radiowe nie jeżdzą drogami - z centrum Głogowa do Twojej lokalizacji jest w linii prostej wg Google Earth 37 km
A standardowy GSM900 ma teoretyczny zasięg 35 km z groszami,więc jeszcze jest to możliwe,choć bardzo mało prawdopodobne w przypadku stacji ulokowanej w mieście na płaskim terenie
szmitz pisze:Możesz sprawdzić na mapie BTS-ów . Nie ma bliżej oprucz Leszna lub Głogowa BTS-sa Play .
Jak pisałem. To że nie ma go na mapie nie oznacza że w ogóle go nie ma. Jakoś sobie nie wyobrażam aby łapać sygnał z 50 km.
Powiem ci jak jest u mnie. Mam w swojej miejscowości BTS i na wyświetlaczu telefonu co chwilę się zmienia nazwa skąd jest zasięg. Do tego BTSa mam jakieś 400-500 metrów. Zasięg zawsze na full. Jak myślisz dlaczego przełączając się na inny nadajnik nie spada ani o jedną kreskę zasięg w telefonie? Era też nie umiała mi na to odpowiedzieć. Także nie sugeruj się tym co pisze na wyświetlaczu. Ja szukałem kiedyś tak BTSa i znalazłem go w innym miejscu niż pokazywało info na telefonie. Szukałem po komendach w Hiperterminalu.
Tomek7 pisze:A co do mrozu to owszem zasięg jest lepszy
Jest lepszy,bo jest niska wilgotność powietrza.
Upał saharyjski by dał taki sam efekt
[ Dodano: 2009-12-18, 20:11 ]
Jaco pisze:Mam w swojej miejscowości BTS i na wyświetlaczu telefonu co chwilę się zmienia nazwa skąd jest zasięg.
Jak masz 500 m do stacji,to na pewno nie przełącza Cię na inny BTS,tylko co najwyżej na inny sektor tej samej stacji,może na pasmo 1800 (jeśli jest) z 900.
Era ma rozbudowane Cell Info - często jeden sektor emituje naprzemiennie dwie nazwy,a każdy z sektorów stacji emituje co innego.
Nadajnik na bardzo wysokim kominie a poza tym Głogów leży wyżej niż moja wioska .
Pytanie moje : Jaka jest najwyższa możliwość zawieszenia anten GSM ( chodzi mi o BTS-a ) ??
Parametry:
Typ obiektu: Komin EC
Wysokość posadowienia podpory anteny: 74 m n.p.m.
Wysokość obiektu: 279 m n.p.t. ( niezła ta wysokość )
Wysokość zawieszenia systemów antenowych: TV: 200 m n.p.t.
Właściciel/Użytkownik obiektu: RS TV
szmitz pisze:Jaka jest najwyższa możliwość zawieszenia anten GSM
Platforma stratosferyczna -min.kilkanaście km nad ziemią - jest ujęte w specyfikacji.
Lecz nikt tego nie stosuje z wiadomych powodów
Na obiektach na powierzchni - obecnie nie wiesza się wysoko,nawet stacji "parasolowych",gdyż wysokość po prostu kosztuje,i to dużo - lepiej ją zachować dla radiolinii p2p,a traci się pojemność.
30-70 m n.p.t.,bardzo rzadko więcej.
Witam
W takich warunkach pogodowych posiadam zestawione stabilne połączenie UMTS z Ciechocinka aż pod Czernikowo. Z pewnością nic to nikomu nie mówi - teren naprzemiennie a raczej głównie zalesiony. W linii prostej do nadajnika jest 10.28km. Pomimo że antena pracuje w polaryzacji pionowej, to jest lekko uniesiona ku górze od 3....4-stopni. (Wycelowana na wierzchołki koron drzew obszaru leśnego, oddalonego o 980m).
Nie jest odkształcona, poprostu tak przebija się lepiej. Gdyby nie wolna przestrzeń pomiędzy anteną a obszarem leśnym z pewnością nie cieszył bym się szybkim internetem.
Dodam że jest to ATK-16/2 GHz UMTS 13 dB zalutowana do SE C702
Transfer download na poziomie 54KB/s do max64KB/s co w zupełności wystarcza do komfortowej pracy i płynnego odtwarzania filmów na youtube itp.
Wszystko do czasu zmiany pogody.
Celem jednoznacznej i ostatecznej weryfikacji telefon z netmonitorem w garść i do dzieła! Bo 50km to nie za bardzo możliwe, a cell info niczego jeszzce nie przesądza. Zresztą koledzy już napisali...
@krzysztof600: Ja miałem podobną sytuację. Teraz też mam parę km - ok. 12 do Rawy Mazowieckiej i nawet -75 dBm na mrozie, a zazwyczaj -81 do -83. Antena 15dBi panel max z Bestpartnera.
Wcześniej, gdy nie było jeszcze noda w Rawie Maz., "czerpałem" sygnał z odległych o 20 km Skierniewic. Był tylko kilka dB słabszy, ale tam anteny wiszą wysoko na kominie.
Z obydwu lokalizacji poza godzinami szczytu można uzyskać stabilny 1 Mbit/s (Play). Mam jednak wysoką lokalizację, po drodze jest dolina rzeki i w zasadzie zapewniona jest widocznosć optyczna - teraz przesłaniają częściowo co najwyżej nieliczne pojedyncze drzewa.
Jaco pisze:Jakoś sobie nie wyobrażam aby łapać sygnał z 50 km.
To dlaczego na kilkanaście sekund Net monitor wrzucił mi stacje GSM znajdującą się 50km w linii prostej? Pewnie usłyszał jakąś ramkę... Fixa nie mógł złapać, bo działał stabilnie i wcześniej pokazywał "poprawną" lokalizacje.