Witam. ostatnio zastanawiałem się nad jedną rzeczą, mianowicie jaki lepiej było by wybrać sprzęt do WLAN więc np:
urządzenie o mocy 17dbm i antene o zysku 3dbi czy urządzenie o mocy 10dbm i antenie o zysku 10dbi. Nie mówię tu już o producencie czy modelu ale warto patrzeć czy urządzenie ma możliwość zmiany mocy nadawania i możliwość zmiany anteny ( np złącze rp-sma) i rożne inne funkcje będą nam przydatne. Oczywiście pytam tak ogólnie.
W Polsce jak pamiętam dozwolona moc zestawu to 20dbm.
Urządzenie i antena wifi jak dobrać?
Moderator: Moderatorzy
- man1
- Stały użytkownik forum
Urządzenie i antena wifi jak dobrać?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez man1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Urządzenie i antena wifi jak dobrać?
zależy jak sieć jest zbudowana
http://www.dipol.com.pl/poradnik_instal ... _bib86.htm
http://www.dipol.com.pl/poradnik_instal ... _bib86.htm
- man1
- Stały użytkownik forum
Może ktoś poda jakieś przykłady, Ja np w domu mam tl-wa501g w (orginalu) czyli 17 dbm i 3 dbi pracujący jako AP w lokalu o pow. prawie 50m2 i to sprawuje się dobrze.
A np w trybie Klient punktu dostępowego , Repeater, Bridge , czy nawet jako Bridge (Point to Multi-Point) jak by było lepiej dobrać sprzęt? oczywiście nie przekraczając mocy.
A np w trybie Klient punktu dostępowego , Repeater, Bridge , czy nawet jako Bridge (Point to Multi-Point) jak by było lepiej dobrać sprzęt? oczywiście nie przekraczając mocy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A to proste: zależy co chcesz osiągnąć. Inny zysk anteny = inna charakterystyka wiązki.man1 pisze:urządzenie o mocy 17dbm i antene o zysku 3dbi czy urządzenie o mocy 10dbm i antenie o zysku 10dbi.
- man1
- Stały użytkownik forum
Cóż zostaje mi dalej szukać, jak na razie szukałem materiałów na ten temat ale nic nie,
znalazłem. cóż czy nikt nie umie odpowiedzieć na to w prostszy sposób? znaczy tak łopatologicznie.
Dziękuje za chęci w pomocy.
znalazłem. cóż czy nikt nie umie odpowiedzieć na to w prostszy sposób? znaczy tak łopatologicznie.
Dziękuje za chęci w pomocy.
Ostatnio zmieniony 2009-12-20, 17:34 przez man1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To ma pracować indoor ? Czy może na zewnątrz jako klient czy też baza ?
Jeśli chodzi o zestaw kilencki,to sprawa jest prosta - antena o jak największym zysku i moc na AP skręcona maksymalnie - byle norm nie przekraczać.
Jeśli chodzi o zestaw kilencki,to sprawa jest prosta - antena o jak największym zysku i moc na AP skręcona maksymalnie - byle norm nie przekraczać.