jaka karta do simdaty? I czy się to opłaca?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bandanaboy
Początkujący użytkownik forum

jaka karta do simdaty? I czy się to opłaca?

Post autor: bandanaboy »

Witam wszystkich ;) jestem poraz pierwszy na tym forum, więc proszę wybaczyć, jeśli coś nie tak napiszę. Chcę rozpocząć swoją "przygodę" z bezprzewodowym internetem najchętniej przy pomocy simdaty. Wydaje mi się, że będzie najwłaściwsza przy moich preferencjach: średnio godizna dziennie, wchodzenie na strony, odbieranie poczty, no i gadu. Przy takich wymaganiach chyba nie opłaca się abonamentu? No a teraz przejdę do tematu, bo ktoś pomyśli, że piszę co innego a temat jest inny. Dlatego moje pytanie brzmi: jaka najlepsza będzie karta do simdaty (przy powyższych moich preferencjach) najlepiej do ok 200 zł? Na allegro widzę SE GC75e za 150 zł. Jest różnica czy będzie to karta gprs czy do tego jeszcze np umts? Ile przy moim korzystaniu z neta będę zmuszony wydać miesięcznie na simdate? Z góry dziękuję za pomoc ;)
Awatar użytkownika
MaciekAdv
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: jaka karta do simdaty? I czy się to opłaca?

Post autor: MaciekAdv »

Sprawdz czy jestes w zasiegu EDGA lub UMTS-u.Jesli tak to jesli bedziesz mial karte ktora obsługuje te standardy to bedziesz mial szybszy internet.
GPRS to około 1-6KB/s, EDGE nawet do 30KB/s a UMTS jeszcze wiecej nawet do 50KB/s wszystko to zalezy oczywiscie od zasiegu i ukształtowania terenu i innych zeczy.
Co do kosztów to jest to głupie pytanie, zapłacisz tyle ile wykozystasz danych jesli bedziesz siedzial na gg to mniej a wystarczy ze otworzysz pare duzych stron i poleci pare mega.Jesli interesuje cie oferta na karte to sim data jest najlepsza. W przypadku abonamentu placisz np 60zł (iplus) i masz limit 1GB po przekroczeniu ktorego predkosc jest obcinana do około 4-5KB/s czyli przycinaja do predkosci charakterystycznych dla GPRS, gdybys nie mial EDGA albo UMTS nie odczuwasz ruznicy bo caly czas bys mial predkosci GPRS-u.
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
bandanaboy

Będę z tego korzystał praktycznie w centrum Warszawy. A co z wyborem karty?
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Sprawdz na stronie plusa zasieg jaki masz dostepny w miejscu (ulicy) gdzie bedziesz korzystal z neta. Co do modemu rozumiem ze potrzebujesz modem do laptopa wiec ja ci nie pomoge ale napisz jakiego masz laptopa bo nie kazdy laptop chce wspolpracowac z modemami SE to ktos sie wypowie na ten temat kto uzywa tego sprzetu. Ja ze swojej strony proponuje ci tez rozwazyc opcje uzywania telefonu komorkowego jako modemu zwlaszcze ze bedziesz kozysatl sporadycznie raczej. Uzywananokie 6021 mozesz kupic za około 300zł a obsługuje ona juz 6 klase EDGA czyli do 177kb/s czyli około 22KB/s max. A moze masz telefon ktory ma modem a nawet o tym nie wiesz, to nie musiall bys nic kupowac' ewentualnie kabelek lub irde lub BT.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2006-10-13, 19:57 przez MaciekAdv, łącznie zmieniany 1 raz.
Kom. Nokia 6021
bandanaboy

FujitsuSiemens amilo bodajze L1310. Teraz się pojawił na allegro taki modem Siemensa (powinien pasować chociażby ze względu na tą samą firmę):
Usunięte przez Moderatora ->Szadzik - niezgodne z Regulaminem Forum.
Umieszczanie linków do serwisów aukcyjnych (np Allegro) jest na tym Forum zabronione

Do 200 złotych raczej znajdę modemy GPRS, prawda? Bo jeśli chciałbym mieć UMTS albo EDGE to pewnie o wiele więcej musiałbym wydać? To w tym drugim przypadku chyba faktycznie bardizej opłaca kupić się tą nokię. Ale czy przy otwieraniu stron będzie o wiele bardziej zamulał GPRS od np. UMTS'u? Proszę o wyrozumiałość, gdyż dopiero zaczynam się interesować bezprzewodowym internetem. :)
bandanaboy

UUpsss..... nie wyszedł coś link :oops:
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Tak różnica jest spora przy otwieraniu stron urzywajac GPRS-u a UMTS-u.
Mysle ze najlepszym wyjsciem pomiedzy cena a wydajnoscia bedzie kupienie czegos z ubsługa EDGA np. nokii o ktorej wspomnialem. Bo tak jak pan wspomnial urzadzenia z EDGEM i UMTS-em sa drogie.
Do pana nalezy wybór ale przed wyborem modemu PCIMCIA radze wczesniej mimo wszystko skonsultowac wybor na tym forum.
Pozdrawiam
Kom. Nokia 6021
bandanaboy

bardzo dziękuję za cenne rady z których <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> skorzystam :D
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Nie ma sprawy jak bedzie mial pan jeszcze jakies pytania prosze pisac.
Pozdrawiam
Kom. Nokia 6021
Marens

Post autor: Marens »

Polecałbym N6230 cena ~ 300zł
Posiada modem EDGE klasy 10 -> teoretycznie 30KB\s

Wydaje mi się, że wg. Twojego profilu korzystania z internetu to jednak proponowałbym rozważyć abonament. Tym bardziej, że masz spore szanse być w zasięgu UMTSu, a nawet HSDPa w Orange.

Poza tym Simdata to nieco wyższa szkoła jazdy, musisz mocno kontrolować pobieranie każdego kb 60zł ~ 200MB
bandanaboy

no właśnie tego się obawiam z simdatą. Ale spróbuję pierw z nią bo nic nie tracę szczerze mówiąc. Jak podpiszę abonament to już na co najmniej 12-24 miechów dlatego pierw wolę wypróbować coś niezobowiązującego ;) a jeśli chodzi o modem to chyba właśnie którąś z tych nokii wezmę bo jak już wspomniałem modemy z prawdziwego zdarzenia bardzo drogie są :(
Awatar użytkownika
gregoszcz

Post autor: gregoszcz »

Czesc, ja juz od dluszego czasu uzywam noki 6020 na kabelku(ca-42,a w przelocie dku-5-tez chodzi) i nie narzekam.Takze uwazam ze te rozwiazanie jest równiez godne polecenia.
bandanaboy

a czy do tej nokii używasz simdaty czy abonamentu? Jeśli simdaty to możesz napisać coś więcej jak często używasz i do czego oraz mniej więcej o kosztach.

EDIT:
Edytuj swoje posty i nie pisz jednego pod drugim! -->bob
END EDIT.

jeśli masz abonament to pewnie na rok skoro nie zdecydowałeś się na modem? Bo przy podpisywaniu na rok nie ma żadnego terminala. Przy dwóch latach chbya chcąc nie chcąc trzeba wziąść? Czy może jednak nie musowo? Pytam się bo BOK różnie mówi.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

O ile się nie mylę to Plus w opcji bez zakupu modemu proponuje umowę na 6 miesięcy.
A co do kosztów to ciężko stwierdzić. Zależy do czego chcesz używać. U mnie w opcji strony bez obrazków, z pluginem flasha niestety, aktualizacją antivirusa, poczta, plus gg przez 12 godzin potrafi "zjeść" 10 MB czyli około 3 złotych.
bandanaboy

OOOoooooooOOOOO to coś nowego się dowiedziałem jeśli chodzi o Plus, ponieważ nie zauważyłem na stornie umowy możliwej na 6 miechów. Ale zaraz to zweryfikuję :>
bandanaboy

jakie są zewnętrzne modemy do kart??

Pytanie jak w temacie. Wiem, że jest siemens es75. Chodzi mi, aby miał również EDGE'a. Wymieńcie poprostu takie jakie znacie oraz orientacyjne ceny.

Z góry dzięki ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

bandanaboy pisze:OOOoooooooOOOOO to coś nowego się dowiedziałem jeśli chodzi o Plus, ponieważ nie zauważyłem na stornie umowy możliwej na 6 miechów. Ale zaraz to zweryfikuję :>
Dane z salonu Plusa o ile trafisz na inteligentnego sprzedawcę.
bandanaboy

no właśnie bo na stronie nic nie mogę znaleźć. W razie co będę szukałtakiego salonu :P

A mołgbyś przybliżyć mi czy ten abonament to 60zł brutto?
Czy trzeba do tego dokupić terminal albo można (u nich)?
Ile aktywacja kosztuje?

Chociaż skoro mówisz że jest opcja na 6 miechów to pewnie nie ma do tego żadnego terminala. To byłaby naprawdę ciekawa propozycja, ale patrzę jeszcze na tym forum w ogłoszeniach bo też niektóre cesje są ciekawe ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

bandanaboy idziesz do salonu i pytasz sie o umowę bez zakupu modemu. Życze powodzenia. Kiedyś poszłam do Plusa z regulaminem tej opcji a kobieta mi oznajmiła, że takiego czegoś nie ma. I miej tu zaufanie do ludz pracujących w salonach. A co do opłat były takie jak w opcji za 60 złotych. Dokładnie teraz nie pamietam.
tomek-plusgsm

Post autor: tomek-plusgsm »

Hey..

jeśli nie chcesz uzywac telefonu jako modemu to tanimkosztem kup sobie na aukcji jakiegos GC85, bardzo fajny (mimoantenki) i stabilny modem, uzywalem dosc dlugo.

Pozdrawiam
bandanaboy

Chyba Faktycznie zdecyduję się na tego GC85 bo jest w miarę nie drogi i ma EDGE'a a z tym plusem to faktycznie fajnie na 6 miechów;) muszę się przejść w końcu
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

wiec jest mozliwosc podpisania umowy na 6 miesiecy??
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Jak będziesz w zasięgu UMTS to zastanów się jeszcze nad Nokią 6630. Ma UMTS, EDGE-class10,GPRS-class10 i niej jest zbyt droga. Widziałem ten model w cenie 600-650 w komisach. To chyba najtańszy telefon z takim modemem.Masz w niej symbiana i dodatkowe możliwości konfiguracji. Możesz wybierać nadajniki na pomocą netmonitora na niej(ktoś tu o tym pisał, musisz się dopytać). Abonament na 6 miesięcy i ta nokia byłyby moim zdaniem optymalne.
Z tego co piszą ludzie UMTS to całkiem inna jakość, warto o to powalczyć.
bandanaboy

Dopiero jutro będę miał czas pochodzić po salonach plusa to się dowiem i wieczorem napiszę czego się dowiedziałem ;) Bo zapewne w różnych salonach różnie będą mówić.

A odnośnie modemu to nie chce aż 600 zł przeznaczyć. Bo nie jestem aż tak wymagającym użytkownikiem netu. Poprostu strony mają się płynnie i "zwinnie" otwierać ;)
ODPOWIEDZ