Jaki modem GSM w miejscu o słabym zasięgu (GPRS) ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xman750
Stały użytkownik forum

Jaki modem GSM w miejscu o słabym zasięgu (GPRS) ?

Post autor: xman750 »

Witam
Jako że uzależnienie od Internetu jest silne jadąc na okres świąt na wieś do rodziców muszę zaopatrzyć się w maksymalnie czuły modem.

Do wyboru są:

Huawei
E1550
E156G
E160
E160G
E169G
K3520
E172
E220
E270
E272
E870

Novatel

MC930D

ZTE
MF622

Wybór musi paść na jeden z powyższych modeli bo to wszystko co posiadam i nie mam czasu kupić już nic innego.

W miejscu gdzie mieszkam większość z tych modemów pokazuje mi zasięg 2-3 kreski HSDPA jedynie E272 i E172 pokazał pełne 5 kresek WCDMA.

Na wsi gdzie jadę będę używał startera Heyah nic innego nie ma tam praktycznie zasięgu a i Era w głębi domu potrafi zgubić sygnał. Interesuje mnie więc który z tych modemów da sobie radę najlepiej ze słabym sygnałem GPRS (EDGE to szczyt marzeń)
Do E160/E156G posiadam antenkę z 3m kablem ale po podłączeniu jej w miejscu gdzie jest zasięg 3 kresek nie zaobserwowałem praktycznie żadnej różnicy.

Będę wdzięczny za jakieś obiektywne opinie bo nie chce mi się taszczyć całego tego majdanu tylko po to żeby sprawdzić ze żaden modem nie daje rady ;)

Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt
Awatar użytkownika
vw2008
Stały użytkownik forum

Re: Jaki modem GSM w miejscu o słabym zasięgu (GPRS) ?

Post autor: vw2008 »

Do E160/E156G posiadam antenkę z 3m kablem ale po podłączeniu jej w miejscu gdzie jest zasięg 3 kresek nie zaobserwowałem praktycznie żadnej różnicy.
A wystawiłeś antene przez okno np. na parapet ja tez miałem slaby zasięg ale HSDPA wystawiłem antene przez okno i zasieg się znacząco poprawił może tobie tez coś da jak ją wystawisz :)

Co do modemu niech sie inni wypowiedzą :D

Wesołych Świat
T-mobile Biznes= 25GB :) + Huawei E5776 :)
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Sporą kolekcję masz :ok: .Ja bym polecił na wieś spokojnie Option Icon ale widzę że go nie masz.Z tych co masz e220 będzie najlepszy ponieważ ma czułą antenkę sam testowałem :D .W żadnym wypadku nie bierz E160 i E160G.
xman750
Stały użytkownik forum

Tomek7 pisze:Sporą kolekcję masz :ok: .Ja bym polecił na wieś spokojnie Option Icon ale widzę że go nie masz.Z tych co masz e220 będzie najlepszy ponieważ ma czułą antenkę sam testowałem :D .W żadnym wypadku nie bierz E160 i E160G.
Kolekcja spora bo niejako się bawię w export tego z UK do Polski ;)

Hmm ale wydaje mi się że E272 jako nowszy model powinien mieć lepszą antenę wewnętrzną od e220 ? Są gdzieś może w specyfikacjach dane na temat wzmocnienia wbudowanych anten ?

[ Dodano: 2009-12-19, 19:44 ]
vw2008 pisze: A wystawiłeś antene przez okno np. na parapet ja tez miałem slaby zasięg ale HSDPA wystawiłem antene przez okno i zasieg się znacząco poprawił może tobie tez coś da jak ją wystawisz :)
Wiesz ale jak modem wystawię to też się na pewno zasięg poprawi mi chodzi o to że antena nie dała żadnego zauważalnego efektu.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-12-19, 19:52 ]
Cytat przycięty przez Moderatora ->ja.michal - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Ostatnio zmieniony 2009-12-19, 19:51 przez xman750, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
vw2008
Stały użytkownik forum

Post autor: vw2008 »

xman750 pisze:Wiesz ale jak modem wystawię to też się na pewno zasięg poprawi mi chodzi o to że antena nie dała żadnego zauważalnego efektu.
U mnie zastosowanie anteny dało duży efekt dlatego ze mam okna ze szybami zespolonymi [PCV] i to hamowało zasięg bez anteny mam -95 dBm a z antena -63 dBm :)
T-mobile Biznes= 25GB :) + Huawei E5776 :)
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Ja polecam model E220. Sam go mam, w mieszkaniu z grubymi murami spokojnie łapie 2 kreski HSDPA, dodam iż mieszkam w miejscowości, do której według mapy plusa zasięg 3G, w ogóle nie dociera. Ogółem modem spoko, nic się nie wiesza, nie zrywa połączeń, czuła antena wewn. Na pewno poleciłbym go bardziej niż Optiona 225, u mnie chodzi tak że szkoda gadać, ale to u mnie. :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez MAREKMAREK, łącznie zmieniany 1 raz.
xman750
Stały użytkownik forum

No więc jestem właśnie w środku lasu ;) E220 daje radę z tym że pokazuje zero kresek w edge ale jakoś się łączy z internetem, w tym samym miejscu E272 pokazuje 2-3 kreski więc korzystam z niego połączenie nawet przy zachmurzonym niebie i opadach jest stabilne zasięg spada poniżej jednej kreski ale do maila i komunikatorów spokojnie to starcza. Jestem dość pozytywnie zaskoczony szybkoscią w porównaniu do modemu dial up który działa tu jak ślimak. Tak więc podsumowując e220 nie ejst zły ale E272 spisuje się widocznie lepiej.
ODPOWIEDZ