modem wysyła dane ale je nie odbiera ??

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
n3wbi3

modem wysyła dane ale je nie odbiera ??

Post autor: n3wbi3 »

mam modem se gc75e i mam taką dziwna sytuacje ze modem wysyła dane ale je nie odbiera <napoczatku myslałem ze net mi poprostu zrywa całkowicie połączenie ale okazało sie ze nie np.w gadu-gadu moge wyslac wiadomosc ale nie dostane odpowiedzi od drugiej osoby> ta dziwna sytuacja ma miejsce kilka razy dziennie metody na to znalazłem dwa
-pierwsza to odłączenie i połączenie ponownie net albo modemu
-drugie to wchodze w wierszu polecen i pinguje jakas strone i faktycznie modem wysyła pakiet ale niedostaje odpowiedzi wiec powtarzam polecenie jeszcze kilka razy i zazwyczaj po pewnym czasie wszystko mi wraca do normy ???
moze znacie jakies programy na taki problem ??? help me co moge zrobic moze to jest standard w GPRS <chciałbym podkreslic ze nie ma znaczenia gdzie sie znajduje czy w miejscu gdzie mam 2 kreski czu 5 kresek zasiegu> :cry:
Solo

Re: modem wysyła dane ale je nie odbiera ??

Post autor: Solo »

Najprawdopodobniej masz procesor AMD w komputerze
i nie stety nic z tym nie zrobisz podłącz normalny telefon
komórkowy co ma gprsa i bedzie działać
michallll

Post autor: michallll »

ja tak mam jak siedze na grps-ie przez nokie 7650, za pomoca bluetooth. tez mi sie tak robi ze po jakims czasie nie przychodzi mi nic z netu
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Może masz włączonego jakiegoś FireWalla?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Bart

Post autor: Bart »

Niestety nikt z was nie ma racji. Sytuacja którą kolega okreslil, ma miejsce, kiedy zasieg jest zbyt slaby (nie chodzi o widoczną tylko liczbę kresek). Komputer wysyla żądania do dns, lub do hosta docelowego, natomiast nie dostaje odpowiedzi lub czas dla odpowiedzi wygasa w czasie wysylania lub powrotu. Podczas polecenia ping ukazuje sie komunikat "Uplynal limit czasu" lub "Podczas powrotu czas odpowiedzi zostal przekroczony".

Niestety internet chodzi szybko, tylko kiedy modem ma dobry czas odpowiedzi. Czasem może być pięć kresek a internet chodzi źle, a czasem trzy a chodzi dobrze. Dużo również wplywa pogoda, bliskość betonów lub przeszkód (odbijanie się sygnalu).

Doraźną poprawę daje przesunięcie laptopa nawet o kilka centymetrów lub ustawienie go w pozycji bliżej np. okna. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak podlączanie anteny o większej mocy np. anteny zewnętrznej.

-
[email protected]
wojteklecki
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wojteklecki »

tez mam taki problem...mam modem ed77 i mniej wiecej co miesiac sytuacja sie powtarza!to naprawde zalezy od procesora AMD?jest jakis sposób aby to zlikwidowac?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

wojteklecki pisze:tez mam taki problem...mam modem ed77 i mniej wiecej co miesiac sytuacja sie powtarza
A może przekraczasz limit i z każdym początkiem nowego okresu jest tak samo.
balbin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: balbin »

Ja mam to samo czasami choć mam procesor Intela i na maksa zasięg. To wszystko zależy od BTS-ów jak jest przeladowany to się tak dzieje.
ODPOWIEDZ