nietypowe podłączenie tp-link tl-wr340G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
nietypowe podłączenie tp-link tl-wr340G
Witam forumowiczów,
mam pytanie dotyczące routera wi-fi tp-link tl-wr340G. Chciałbym na laptoku mieć bezprzewodoy net korzystając z ww. sprzętu. Nie mogę go podłączyć bezpośrednio do modemu, ponieważ modem z komputerem stacjonarnym podłączony jest poprzez USB. Czy jest możliwość konfiguracji tego routera w kolejności:
modem NETIA ----->komp stacjonarny----->router TP-LINK--wi-fi-->laptok
Może wystarczy utworzyć jakieś połączenie sieciowe na komputerze stacjonarnym?
Jeżeli tak to jak to wszystko poustawiać??
Proszę o poradę.
Pozdrawiam,
jerry81
mam pytanie dotyczące routera wi-fi tp-link tl-wr340G. Chciałbym na laptoku mieć bezprzewodoy net korzystając z ww. sprzętu. Nie mogę go podłączyć bezpośrednio do modemu, ponieważ modem z komputerem stacjonarnym podłączony jest poprzez USB. Czy jest możliwość konfiguracji tego routera w kolejności:
modem NETIA ----->komp stacjonarny----->router TP-LINK--wi-fi-->laptok
Może wystarczy utworzyć jakieś połączenie sieciowe na komputerze stacjonarnym?
Jeżeli tak to jak to wszystko poustawiać??
Proszę o poradę.
Pozdrawiam,
jerry81
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: nietypowe podłączenie tp-link tl-wr340G
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>jerry81 pisze:Może wystarczy utworzyć jakieś połączenie sieciowe na komputerze stacjonarnym?
Nie pomagam na PW!
-
W podanym linku mowa jest o podłączeniu 2 komputerów przez 2 karty sieciowe. W moim przypadku jest sytuacja troszkę inna.
Z gniazda telefonicznego przewód idzie do modemu, następnie z modemu poprzez USB do komputera stacjonarnego. To co chciałbym zrobić dalej to: ze stacjonarnego z karty sieciowej skrętką połączyć się do routera wi-fi i za jego pośrednictwem radiowo mieć dostęp do netu z laptopa.
Problem mam w tym, że podłączając router do karty sieciowej nie mogę nawet wejść na jego stronę z ustawieniami.
Jestem totalnym lamerem w tych sprawach więc może i na podanej wyżej stronie jest coś na ten temat ale ja tego nie widzę.
Może ktoś pomoże mi ustawić to, o ile się da, krok po kroku dla mojego przypadku.
Z gniazda telefonicznego przewód idzie do modemu, następnie z modemu poprzez USB do komputera stacjonarnego. To co chciałbym zrobić dalej to: ze stacjonarnego z karty sieciowej skrętką połączyć się do routera wi-fi i za jego pośrednictwem radiowo mieć dostęp do netu z laptopa.
Problem mam w tym, że podłączając router do karty sieciowej nie mogę nawet wejść na jego stronę z ustawieniami.
Jestem totalnym lamerem w tych sprawach więc może i na podanej wyżej stronie jest coś na ten temat ale ja tego nie widzę.
Może ktoś pomoże mi ustawić to, o ile się da, krok po kroku dla mojego przypadku.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zamiast drugiego komputera podłączasz wr340g a do niego po WiFi drugi komputer.
Nie pomagam na PW!
-
ustawiłem tak:
- w ustawieniach połączenia sieciowego w połączeniu ADSL - tym co łącze się z netem włączyłem opcje zezwalania na łączenie się przez połączenie internetowe tego komputera.
- w ustawieniach karty sieciowej (w drugim połączeniu sieciowym) ustawiłem IP: 192.168.0.1 maske podsieci 255.255.255.0
Wpisując w przeglądarce adres routera 192.168.1.1 - nie odnajduje adresu.
Coś jest nie tak, tylko co?
- w ustawieniach połączenia sieciowego w połączeniu ADSL - tym co łącze się z netem włączyłem opcje zezwalania na łączenie się przez połączenie internetowe tego komputera.
- w ustawieniach karty sieciowej (w drugim połączeniu sieciowym) ustawiłem IP: 192.168.0.1 maske podsieci 255.255.255.0
Wpisując w przeglądarce adres routera 192.168.1.1 - nie odnajduje adresu.
Coś jest nie tak, tylko co?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na którym komputerze gdzie podłączonym?jerry81 pisze:Wpisując w przeglądarce adres routera 192.168.1.1 - nie odnajduje adresu.
-
na komputerze stacjonarnym podłączonym do modemu przez który łącze się z netem
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
jerry81, ale do routera jak podłączony?
-
modem netia mam podłączony do stacjonarnego przez kabel USB do płyty głównej, router wi-fi mam połączony przez skrętkę do katy sieciowej zainstalowanej w kompie stacjonarnym.
Problem w tym, że nie wiem jak to skonfigurować żeby uruchomić router.
Wcześniej router chodził normalnie pod adresem 192.168.1.1 ale to było przy innym operatorze. Wtedy było możliwe podłączenie modem --->router--->komp i wi-fi.
Problem w tym, że nie wiem jak to skonfigurować żeby uruchomić router.
Wcześniej router chodził normalnie pod adresem 192.168.1.1 ale to było przy innym operatorze. Wtedy było możliwe podłączenie modem --->router--->komp i wi-fi.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja bym Ci polecił kupno routera z modemem ADSL i wstawić go zamiast tego z Netii.
Nie pomagam poza forum.