WRT543G + WAP54g - jak zbridgować?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Piotr_S
Początkujący użytkownik forum

WRT543G + WAP54g - jak zbridgować?

Post autor: Piotr_S »

Mam postawioną sieć na Linksysie jak wyżej. Są teraz do dodania 2-3 urządzenia kablowe w drugiej lokalizacji. W szafie leży nieużywany access point. Teoretycznie z routerem to on się dogaduje tylko jako repeater (nie potrzebuję, mam specjalizowany, tez Linksys). A ja bym go chciał jako bridge do routera ustawić. Bez alternatywnego firmware się pewnie nie obejdzie, ale ja zielony jestem. Poradźcie.

Przewidywana konfiguracja:

[Uplink]----[WRT54G] ))) ((( [WAP54G]----[Ethernet hub]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: WRT543G + WAP54g - jak zbridgować?

Post autor: Jo_gurt »

Twój opis jest trochę zamotany, ale spróbujmy.

Teoretycznie nie trzeba nawet zmieniać softu. WRT54G używany jako zwykły AP, WAP54G w tryb Client (Station) i już. Oczywiście nie jest to konfiguracja stricte bridge, ale zadanie spełnić powinna.

PS. Hubów się nie stosuje od paru lat :]
Piotr_S
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Piotr_S »

Przepraszam za zamotanie - mam za sobą przedświąteczny weekend z dziećmi... Odmienny stan świadomości się ma potem :)

Nie chcę zmieniać konfiguracji routera - on mi trzyma całą sieć. Pomysł jest taki, żeby do istniejącej sieci dołożyć coś w stylu AP Clienta, ale pracującego z routerem, a nie z innym WAP54G. Próbowałem to ustawić z marszu, ale po 'site survey' i zaklepaniu MAC wyświetla mi jakieś bluzgi tekstowe "Not 0/1", czy jakoś tak, i wraca do trybu domyślnego. Stąd podejrzenie, że na AP trzeba by soft wymienić.

Z tym hubem - ja już od 3 lat nie ruszałem konfiguracji sieci, tylko ją woziłem z jednego mieszkania do drugiego. Ciut się przestarzyła (jak i moja wiedza). A teraz po prostu wykopuję z szafki szpeje, co tam leżą od 5 lat - ze dwa huby mam i chyba nawet setki. A do podpięcia tam jest terminal cyfrówki (interfejs zarządzania i ftp do PVR) i stary odtwarzacz KISS też z HD (jak wyżej).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Piotr_S pisze:Nie chcę zmieniać konfiguracji routera - on mi trzyma całą sieć.
To nam (ci) nie przeszkadza - domyślnie router działa tak jak ma działać.
Piotr_S pisze:Pomysł jest taki, żeby do istniejącej sieci dołożyć coś w stylu AP Clienta, ale pracującego z routerem, a nie z innym WAP54G.
AP Client powinien działać z dowolnym AP, łącznie z tym wbudowanym w router.
ODPOWIEDZ