Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
vw2008 pisze:Powie mi ktoś jaka antenę na magnes mam kupić
W zasadzie dowolną (która Ci sie podoba/pasuje/lubisz), one służą do obejścia szyby/karoserii/ściany/dachu i ich zysk na wejściu modemu de facto jest w okolicy ZERA dBi a dla 3G 2100MHz mogą mieć nawet małe tłumienie (ale mniejsze niż szyba/ściana/dach)
wojteks pisze:W zasadzie dowolną (która Ci sie podoba/pasuje/lubisz), one służą do obejścia szyby/karoserii/ściany/dachu i ich zysk na wejściu modemu de facto jest w okolicy ZERA dBi a dla 3G 2100MHz mogą mieć nawet małe tłumienie (ale mniejsze niż szyba/ściana/dach)
Czyli nie pchać sie w żadna nowa antene bo i tak to nic nie da według ciebie
i pozostać przy mojej obecnej antenie http://allegro.pl/item855262566_antena_ ... _e630.html ?
vw2008 pisze:Czyli nie pchać sie w żadna nowa antene bo i tak to nic nie da według ciebie
Tam gdzie masz słabe EDGE to jakąś kierunkową ATK20 by należało zastosować a w domu do 3G bym nic nie zmieniał bo zarobisz może z 2-3dBm a to i tak nic nie da.
wojteks pisze:To wytłumacz mi w jaki sposób dostajesz takie wyniki jak podałeś a ja przeliczyłem
powiem wszystko,Anteny podłączałem do E176 i wystawiałem za okno
wyniki odczytałem z TopNetInfo nic nie zmyślałem nie bylem pijany itd.
Mam nadzieje ze szanowni Moderatorzy w końcu złoża się na jedna Antenę
i sami zobaczą jak ten Świat wygląda naprawdę.
PS.Antenę można oddać po próbach wiec tylko koszt przesyłki.
PS.Antenę można oddać po próbach wiec tylko koszt przesyłki.
A co trzeba napisać sprzedającemu żeby ja odac i ile dni mam na zwrot , bo może jednak zamówię ta 11 dBm i przetestuje jak się nie sprawdzi to odeśle ?
Ostatnio zmieniony 2009-12-20, 21:11 przez vw2008, łącznie zmieniany 1 raz.
Taka antena, choćby kiepska, zawsze coś tam pomoże - dlatego, że zmieniamy miejsce odbioru sygnału. De facto to nie antena (mowa o magnesowej), tylko ta zmiana miejsca da nam te parę dB, co może być już wystraczającą poprawą. A laptopa nie da się ustawić na oknie ani tym bardziej za nim.
Taka antena, choćby kiepska, zawsze coś tam pomoże - dlatego, że zmieniamy miejsce odbioru sygnału. De facto to nie antena (mowa o magnesowej), tylko ta zmiana miejsca da nam te parę dB, co może być już wystraczającą poprawą. A laptopa nie da się ustawić na oknie ani tym bardziej za nim.
Po świętach przed nowym rokiem postaram sie zamowc 11 dBm i 9 dBm z 2 metrowym kabelm [zamiast 3 i 3.5]
Ktory kabel lepszy RG174 czy RG58 ?
Zrobię test czy będzie w ogólę jakiś zysk oczywiście wrzucę go tutaj