Zasięg Play -14 km od modeB, bez anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zasięg Play -14 km od modeB, bez anteny
Witam wszystkich.
Chciałbym podzielić się z Wami swoim doświadczeniem z zasięgiem Play.
Do tej pory byłem użytkownikiem iPlus`a, ale na szczęście skończył mi się 24 miesięczny kontrakt na EDGE i postanowiłem przetestować jak, i czy w ogóle będzie mi śmigał UMTS w Play.
Mieszkam niemal pośrodku dwóch modeB Play`a. Od jednego jestem oddalony w linii prostej o jakieś 12 km, a do drugiego mam ok. 14 km.
W salonie Play`a dostałem - na okres próbny - Huawei`a E156 i przezornie poprosiłem o antenę. Aktualnie była kierunkowa typu Yagi 13 dBi wraz z 10-cio metrowym przewodem. Nadmienię, że od obu nodeB dzielą mnie przeszkody terenowe w postaci pagórków i lasów, dla tego zależało mi na tym, żeby antenę wywindować na maxa na dachu i szukać internetu u nowego dostawcy.
Niestety zanim zdążyłem zamocować antenę , spadł śnieg, a w takich warunkach nie bardzo chciało mi się chodzić po dachu. Zamocowałem więc w/w antenę w pokoju i przez szybę wycelowałem ją w kierunku tego dalszego nadajnika- tylko dla tego, że właśnie w tym kierunku mam okno w pokoju. Szukałem, szukałem i nic nie znalazłem.
W międzyczasie kolega dał mi swój modem - też z Play, Huawei E169 - , który podłączony do tejże samej anteny już potrafił się zalogować do sieci, ale na krótko i co chwila zrywało połączenie.
Po miej więcej pięciu dniach męczarni z ustawieniami anteny, dałem za wygraną i postanowiłem spakować wszystko do pudełka i oddać Play`owi. Całe szczęście, że nie odłączyłem najpierw modemu E169, tylko samą antenę. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po odłączeniu anteny, modem zalogował się do UMTS- leżał na biurku obok monitora. Ta sama sztuczka jednak nie powiodła się z E156.
Teraz Huawei E169 wisi sobie na przedłużaczu USB pod sufitem, a ja mam teraz za mniejszą kasę szybsze łącze i więcej GB transferu.
Huawei E156 zawieszony w tym samym miejscu nie chciał się zalogować do sieci.
Dzięki zainstalowaniu TNI ( janek222- jesteś wielki, dzięki za ten programik ), wiem że łapię sygnał z tego dalszego noteB- co prawda tylko dwie kreski, ale jest i to niezależnie od pory dnia.
Sygnał w granicach -99 do -103 dBm, 16-22%, CSQ 5 do 6.
Nie mam pojęcia, co oznaczają te wartości, ale i tak jest lepiej niż EDGE.
A, i zauważyłem coś jeszcze po zainstalowaniu TNI.
Nie wiem czy to przypadek, czy tak jest napisany ten program....
Kiedy mam otwartą jakąkolwiek stronkę i ją przeglądam, a żadna aplikacja nie pobiera nic z netu, modem pracuje w UMTS, ale kiedy otwieram jakąś stronkę, modem przechodzi na HSDPA.
Generalnie zupełnie w niczym mi to nie przeszkadza. Ot, takie moje spostrzeżenie.
Chciałbym podzielić się z Wami swoim doświadczeniem z zasięgiem Play.
Do tej pory byłem użytkownikiem iPlus`a, ale na szczęście skończył mi się 24 miesięczny kontrakt na EDGE i postanowiłem przetestować jak, i czy w ogóle będzie mi śmigał UMTS w Play.
Mieszkam niemal pośrodku dwóch modeB Play`a. Od jednego jestem oddalony w linii prostej o jakieś 12 km, a do drugiego mam ok. 14 km.
W salonie Play`a dostałem - na okres próbny - Huawei`a E156 i przezornie poprosiłem o antenę. Aktualnie była kierunkowa typu Yagi 13 dBi wraz z 10-cio metrowym przewodem. Nadmienię, że od obu nodeB dzielą mnie przeszkody terenowe w postaci pagórków i lasów, dla tego zależało mi na tym, żeby antenę wywindować na maxa na dachu i szukać internetu u nowego dostawcy.
Niestety zanim zdążyłem zamocować antenę , spadł śnieg, a w takich warunkach nie bardzo chciało mi się chodzić po dachu. Zamocowałem więc w/w antenę w pokoju i przez szybę wycelowałem ją w kierunku tego dalszego nadajnika- tylko dla tego, że właśnie w tym kierunku mam okno w pokoju. Szukałem, szukałem i nic nie znalazłem.
W międzyczasie kolega dał mi swój modem - też z Play, Huawei E169 - , który podłączony do tejże samej anteny już potrafił się zalogować do sieci, ale na krótko i co chwila zrywało połączenie.
Po miej więcej pięciu dniach męczarni z ustawieniami anteny, dałem za wygraną i postanowiłem spakować wszystko do pudełka i oddać Play`owi. Całe szczęście, że nie odłączyłem najpierw modemu E169, tylko samą antenę. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po odłączeniu anteny, modem zalogował się do UMTS- leżał na biurku obok monitora. Ta sama sztuczka jednak nie powiodła się z E156.
Teraz Huawei E169 wisi sobie na przedłużaczu USB pod sufitem, a ja mam teraz za mniejszą kasę szybsze łącze i więcej GB transferu.
Huawei E156 zawieszony w tym samym miejscu nie chciał się zalogować do sieci.
Dzięki zainstalowaniu TNI ( janek222- jesteś wielki, dzięki za ten programik ), wiem że łapię sygnał z tego dalszego noteB- co prawda tylko dwie kreski, ale jest i to niezależnie od pory dnia.
Sygnał w granicach -99 do -103 dBm, 16-22%, CSQ 5 do 6.
Nie mam pojęcia, co oznaczają te wartości, ale i tak jest lepiej niż EDGE.
A, i zauważyłem coś jeszcze po zainstalowaniu TNI.
Nie wiem czy to przypadek, czy tak jest napisany ten program....
Kiedy mam otwartą jakąkolwiek stronkę i ją przeglądam, a żadna aplikacja nie pobiera nic z netu, modem pracuje w UMTS, ale kiedy otwieram jakąś stronkę, modem przechodzi na HSDPA.
Generalnie zupełnie w niczym mi to nie przeszkadza. Ot, takie moje spostrzeżenie.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Zasięg Play -14 km od modeB, bez anteny
Z reguły jak i z praktyki anteny typu YAGI nie działają najlepiej. Gdybyś kupił sobie TAKĄ antenę kierunkową, na pewno by sytuacja się poprawiła 

-
Na pewno w przyszłości coś zakupię, ale na chwilę obecną.... Skoro działa bez anteny, to po co przepłacać 

Ostatnio zmieniony 2009-12-20, 22:28 przez erni1033, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No, ale na dłuższą metę to nie ma sensu
Pochwal się jeszcze jakie masz pingi i transfery 

-
Jasne, że nie ma sensu. Ale wiesz..... po 24 miesiącach siedzenia na EDGE, nauczyłem się cierpliwości, szczególnie próbując obejrzeć jakikolwiek filmik.
dopierutko co zrobiłem;
http://www.speedtest.net/result/658426283.png
Dla mnie bomba, to jak przesiadka ze 126p do czegokolwiek większego
dopierutko co zrobiłem;
http://www.speedtest.net/result/658426283.png
Dla mnie bomba, to jak przesiadka ze 126p do czegokolwiek większego

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ooo...download bardzo dobry, tylko upload znikomy, ping ujdzie 

-
Też tak myślę. Tym bardziej, że do tego modeB, z którego odbieram sygnał mam po drodze trzy całkiem sporawe, zalesione pagórki.
Szczerze mówiąc to nie liczyłem na to, że w ogóle złapię u siebie P4.
A tu..... masz ci los
, świąteczna niespodzianka 
Szczerze mówiąc to nie liczyłem na to, że w ogóle złapię u siebie P4.
A tu..... masz ci los

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Hmm... a może w pobliżu Play uruchomiło, jakąś stację bazową w fazie testów
Choć nie wątpię w to co mówisz.

-
Też o tym myślałem. Ale po zainstalowaniu TNI i ustawieniu na odczyt danych modeB, pokazało mi CID 1326.
Sprawdziłem, w bazie jest pięć BTS o tym ID, ale tylko jeden z Play i w dodatku w Chełmie.
Czyli miłe dla mnie zaskoczenie
Sprawdziłem, w bazie jest pięć BTS o tym ID, ale tylko jeden z Play i w dodatku w Chełmie.
Czyli miłe dla mnie zaskoczenie

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No to OK
, bardzo dobry wynik, mnie to nie dziwi bo Play robi tak, aby mieć jak największy sygnał ze stacji bazowej
Co w wielu przypadkach skutkuje nie najlepiej, ale akurat nie w twoim 

![:]](./images/smilies/splash.gif)

-
I z tego powodu jestem happy.
Tylko zastanawiam się, czemu ta sama sztuka nie udała się na E156..... Być może E169 jest bardziej czuły ??
Tylko zastanawiam się, czemu ta sama sztuka nie udała się na E156..... Być może E169 jest bardziej czuły ??
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja łapałem PlayOnline bez anteny z 9 km i sygnał też był w miarę dobry.
- celi777
mój przypadek to 13 km do modeb Rypin -Okalewo województwo kujawsko pomorskie ,próba
modemu 176g i anteny poniosła porażkę ,za to użycie nokii e 51 położonej na aluminiowym
parapecie przyniósł sukces średnie prędkości to 0,5mb do 1,1 mb przy pingu średnio 200 więc całkiem całkiem chciałbym jeszcze spróbować z modemem i jakąś anteną co byście
polecili????
modemu 176g i anteny poniosła porażkę ,za to użycie nokii e 51 położonej na aluminiowym
parapecie przyniósł sukces średnie prędkości to 0,5mb do 1,1 mb przy pingu średnio 200 więc całkiem całkiem chciałbym jeszcze spróbować z modemem i jakąś anteną co byście
polecili????

celi
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
-
- Guru bezprzewodowy
Wczoraj łapałem z 14km, -90dBm <-> -102dBm na E51.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
TĄ antenę mogę Ci polecić. Była testowana już przez wiele osób i odniosła sukcesceli777 pisze: jakąś anteną co byście polecili????