Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam. Potrzebuję pomocy w doborze anteny. Jestem konkretnym laikiem, więc proszę o konkrety- link, model, co i jak. Posiadam Huawei E169, sieć Play, mieszkam w mieście. oto mapa lokalizacji BTS'ów wokół mojego miejsca zamieszkania-czerwona kropa to ja.
z góry dziękuje za pomoc
Ale, to może być zasługa dużego obciążenia stacji bazowej, że masz tak marny transfer. Choć jak teraz testowałeś prawie o północy to rzeczywiście coś nie tak. A wszelkie programy które mogły by generować jakiś ruch w sieci masz powyłączane? Zainstaluj TopNetInfo i podaj moc sygnału w jednostce dBi
Trzeba ustawić od podstaw TopNetInfo. TU masz przykład jak to zrobić I przy łączeniu się za pomocą TNI musisz wyłączyć dotychczasowy manager za pomocą którego się łączysz
Sygnał nie jest najgorszy, choć mógłby być lepszy . Teraz mam do Ciebie pytanie. Mieszkasz gdzieś w bloku, czy gdzie ? Jak wysoko ? które piętro ? Obszar jest gęsto zabudowany ?
akurat centralnie na drodze stoi wieżowiec, lecz mam możliwość wywalić antenę na dach i bez przeszkód mógłbym ją nakierować na najbliższą stację. myślałem nad anteną dookólną, lecz domniemywam, że ty myślisz o kierunkowej
Tak myślę o kierunkowej, z uwagi na to, że działają one bardzo dobrze, a do okólne to już nie to samo Powiedz jeszcze ile by Ci potrzeba tego kabla, żeby antena mogła być na dachu ?
No to niestety odpada, opcja anteny na dachu, przy 30 metrach kabla wytłumił byś cały zysk anteny Aż, już nie wiem co by było w twoim przypadku lepsze czy antena kierunkowa czy jakiś patyk do okólny. Niech się inni wypowiedzą w tej sprawie, bo nie chcę sam o tym decydować Jeżeli do okólna to TAKA a jak kierunkowa to TAKA
podoba mi się ta magnetyczna, dużo latam w dłuższe trasy samochodem to i tam by była bardzo przydatna... a co do długości kabla... hmm komp pod okno i będzie dobrze
i cena też zachęcająca
Jakieś super osiągi to nie będą, ale kierunkowa odpada.
Swoją drogą to zastanawiam się czemu nie ma na rynku dookolnych, ale niemagnetycznych. Na 900MHz jeszcze widziałem (marine) z tym, że na eBayu.