Router Internet Netia

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maciejbolo
Początkujący użytkownik forum

Router Internet Netia

Post autor: maciejbolo »

Witam mam pytanie dotyczące internetu z Netii. Chodzi mi że mam internet z Netii na routerze Edimax ar-7084a jest to router przewodowy i teraz tak mam 2 kompy stacjonarne odłączone kablami i mam laptopa, ale jego chciałbym podłączyć bez przewodowo czyli przez wifi. Oczywiście laptop posiada taką funkcje i teraz tak czy jak kupił bym karte sieciową do komputera stacjonarnego a chodzi mi o taką karte sieciową http://www.allegro.pl/item847018865_tp_ ... ml#gallery i chciałbym ją zamontować w kompie stacjonarnym. Nie wiem czy wtedy musze mieć cały czas włączonego kompa stacjonarnego aby internet działał w laptopie? Czy może starczy że komp stacjonarny będzie podłączony do sieci ale nie włączony bardzo prosze o rade lub inne sugestie. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-12-22, 15:13 przez maciejbolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Router Internet Netia

Post autor: sp6huk »

Takie rozwiązanie nie ma sensu, bo żebyś miał internet w laptopie to musiałbyś mieć wtedy również włączony komputer stacjonarny. Karta również musi działać w trybie AP, abyś mógł odbierać sygnał z tej karty ;). Teraz routery są bardzo tanie, nie lepiej kupić właśnie router internet miałbyś wtedy cały czas, a nie jak w przypadku karty. Wystarczył by Ci TP-LINK TL-WR543G

[ Dodano: 2009-12-22, 14:51 ]
A tak właściwie, to nawet teraz zobaczyłem, że routera się nie opłaca brać, tylko od razu cały modem z WiFi ;) TP-LINK TD-W8901G
maciejbolo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: maciejbolo »

sp6huk pisze:Takie rozwiązanie nie ma sensu, bo żebyś miał internet w laptopie to musiałbyś mieć wtedy również włączony komputer stacjonarny. Karta również musi działać w trybie AP, abyś mógł odbierać sygnał z tej karty ;). Teraz routery są bardzo tanie, nie lepiej kupić właśnie router internet miałbyś wtedy cały czas, a nie jak w przypadku karty. Wystarczył by Ci TP-LINK TL-WR543G
J bym potrzebował routera wtedy do Neti na Anex A i ADSL A ten co podany był przez pana to niejest do neti
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

maciejbolo, zerknij na edycję sp6huka.

PS. Tu mówimy do siebie per "ty" ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

maciejbolo pisze:A ten co podany był przez pana to niejest do neti
Nawet jeżeli podałem wcześniej TP-LINK TL-WR543G to byłby on dobry, bo wystarczyło by go podłączyć do dotychczasowego modemu. Ale, że zauważyłem, że modem z WiFi kosztuje tyle samo to go Ci zaproponowałem ;)
ODPOWIEDZ