iPlus - jaki modem wybrać?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mielon
Początkujący użytkownik forum

iPlus - jaki modem wybrać?

Post autor: mielon »

Mam zamiar kupić modem i korzystać z iPlusa. Proszę o polecenie, który modem z dostępnych w IPLUSie warto wziąść, a którego nie. Zależy mi na stabilnści połączenia i żeby w miarę dobry transfer był.
Na co zwrócić szczególną uwagę?
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: iPlus - jaki modem wybrać?

Post autor: sardo nunspa »

Modem wybierz tak: jak masz laptop to może być PCMCIA pod warunkiem, że w laptopie jest port PCMCIA, co najmniej type II a najlepiej type III. Jeżeli nie to weź USB. Jak masz komputer stacjonarny weź USB zabawa w przejściówkę jest dosyć ryzykowna.
Weź laptop pod pachę i idź do salonu każ sobie dać modem do wypróbowania, obojętnie jaki. Modem powinien się bezproblemowo zainstalować, połączyć z siecią. Sprawdź czy nie zrywa połączeń po kilku minutach, Sprawdź czy można wysyłać duże pliki np. zdjęcie 400kB na skrzynkę pocztową. Jak masz blaszaka, to ładnie wysprzątaj mieszkanie :wink: (na wypadek młodej kobiety) i zaproś sprzedawcę na prezentację domową i jak wyżej. Pomyśl o antenie, jak blaszk stoi gdzieś w kącie na podłodze to może być problem z zasięgiem.

Czytaj forum, mam wrażenie, że piszę to już któryś raz
Latka lecą...
mielon

Post autor: mielon »

Dzięki za odpowiedź. To już coś teraz wiem.
Mam laptopa HP nx7400, PCMCIA jest chyba typ II.
Nie bardzo wiem, jakie są różnice między tymi modemami: SE-GC89EDGE, a np Merlin U740_3G, czy Globetrotter 3G.
Jaka różnica miedzy GPRS a UMTS?
Dzięki. przejdę się do Plusa.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Czytaj forum :!: W przyklejonych tematach jest wszystko opisane - UMTS, EDGE i GPRS.

Od siebie dodam, że jak taki GPRS ma 56kb/s, EDGE 247kb/s a UMTS 384kb/UMCS to jeżeli wyciągniesz 70% tych prędkości świadczyć będzie bardzo dobrym łączu. Jęzeli chcesz dużo sciągać, to oczywiście im szybszy modem tym lepiej, ale jeśli przeglądać strony w necie to pomiędzy GPRS a EDGE nie ma prawie żadnej różnicy. Dzieje się tak, dlatego, że obie technologie mają pingi około 800ms (milisekund). UMTS ma pingi około 300ms, czyli o niebo lepiej. Ja mam GPRS strony potrafią się otwierać i 20-40 sekund a jak strona jest bardzo wypasiona to i kilka minut :( .
mielon pisze:Nie bardzo wiem, jakie są różnice między tymi modemami: SE-GC89EDGE, a np Merlin U740_3G, czy Globetrotter 3G.
Modem SE GC79 ma EDGE max, dwa pozostałe UMTS. SE ma na dodatek, WLAN czyli sieć bezprzewodową.

:idea: Pomyśl o oryginalnych sterownikach do modemu, bo iPlus menager to straszne badziewie.
Linki znajdziesz w przyklejonych tematach u góry
Latka lecą...
tomek-plusgsm

Post autor: tomek-plusgsm »

mielon pisze:Dzięki za odpowiedź. To już coś teraz wiem.
Mam laptopa HP nx7400, PCMCIA jest chyba typ II.
Nie bardzo wiem, jakie są różnice między tymi modemami: SE-GC89EDGE, a np Merlin U740_3G, czy Globetrotter 3G.
Jaka różnica miedzy GPRS a UMTS?
Dzięki. przejdę się do Plusa.
Na początku witam wszystkich...

na PCIMCIE weź sobie Globetrotera EDGE, jeśli wybierasz ten niższy abo czyli 60 zł brutto. Nie warto dopłacać do GC89. Nie używaj iPlus managera, zestaw sobie połączenie modemowe przez Windowsa, numer +99# bez nazwy użytkownika i hasła. Najlepiej i najszybciej, IManager zajmuje Ci ok 20 mb pamięci systemowej, a nie warto. Ew. fabryczny program Optiona.

Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ