Router WiFi do Aster
Moderator: Moderatorzy
- Raciążak
- Użytkownik forum
Router WiFi do Aster
Co polecicie na dzień dzisiejszy ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Router WiFi do Aster
A ja zapytam jak to masz podłączone. Modem masz od Aster, i port LAN w modemie, tak ? Chodzi Ci o TV kablową Aster ? Łącze o jakiej przepustowości chcesz przesłać przez WiFi ? Bardziej sprecyzuj swoje pytanie, bo za wiele z niego nie można wyciągnąć wniosków ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Raciążak
- Użytkownik forum
Fakt :-)
Modem mam z Aster. Sam internet. Łącze 2Mb/s. Chcę kupić modem+wifi (taki, np. jak z Aster - chyba Thomson) albo sam router wifi tak żeby mieć stacjonarny po kablu, laptopa po wifi albo wszystko po radiu.
Modem mam z Aster. Sam internet. Łącze 2Mb/s. Chcę kupić modem+wifi (taki, np. jak z Aster - chyba Thomson) albo sam router wifi tak żeby mieć stacjonarny po kablu, laptopa po wifi albo wszystko po radiu.
- Guru bezprzewodowy
No to mogę Ci polecić Ovislinka WL-1600GL, który po zastąpieniu softu od producenta, Tomato będzie miał bardzo dużo funkcji m. in. będziesz mógł np. podzielić te 2 Mb/s na każdy z komputerów jak tylko chcesz (będzie można przydzielić każdemu z komputerów dowolny transfer)
Jeżeli to Ciebie interesuje, to nie znajdziesz lepszego routera w tej cenie posiadającego tak ciekawe opcje (po wgraniu Tomato). Modem Ci nie jest potrzebny jeżeli takowy masz już od Aster i ma on port LAN do którego podłączysz właśnie ten router
Komputer stacjonarny możesz podłączyć kablem a laptop po WiFi, jak tylko chcesz.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Hehe, inaczej raczej się nie dasp6huk pisze:Modem Ci nie jest potrzebny jeżeli takowy masz już od Aster

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No też, tak znaje Mi się, gdzie by kupić modem do podłączenia po koncentryku, nie widziałem takich choćby na allegroJo_gurt pisze:Hehe, inaczej raczej się nie da

![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przyznam, że nie spotkałem się z modemem kablowym z samym USB. Raczej RJ45 albo USB+RJ45.
- Raciążak
- Użytkownik forum
Bez zmiany tego softu na początek będzie też ok ? Ten modem od Aster cisco ma 1xusb, 1xlan i 2 tel.
Ostatnio zmieniony 2009-12-23, 23:23 przez Raciążak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Guru bezprzewodowy
A ja się z takim spotkałem w Gawex-ieJo_gurt pisze:Przyznam, że nie spotkałem się z modemem kablowym z samym USB.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak.Raciążak pisze:Bez zmiany tego softu na początek będzie też ok ?
A nie pamiętasz modelu?sp6huk pisze:A ja się z takim spotkałem w Gawex-ie
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Też, będzie OK, jak nie potrzebujesz tych "ciekawych" opcji, to softu nie musisz zmieniaćRaciążak pisze:Bez zmiany tego softu na początek będzie też ok ?

[ Dodano: 2009-12-23, 23:23 ]
To było gdzieś z 2 lata temu, nie sięgam tak daleko pamięciąJo_gurt pisze:A nie pamiętasz modelu?

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
To już Ci mówię, że w Aster żaden inny modem Ci nie zadziała. Dlatego kup sam router z WiFi z wejściem WAN na RJ45.Raciążak pisze:Chcę kupić modem+wifi
Już nawet nie o to chodzi. Aster modemy swoje rejestruje i żaden inny modem nie zadziała.sp6huk pisze:No też, tak znaje Mi się, gdzie by kupić modem do podłączenia po koncentryku
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Raciążak
- Użytkownik forum
Ok. Biorę tego Ovislink'a WL-1600GL. Mam nadzieję, że procedura zmiany tego softu nie jest bardzo skomplikowana. Chociaż czytałem gdzieś przed chwilą, że gość uszkodził ten router podczas wgrywania tomato i musi to być jakaś specjalna, modyfikowana wersja.
- Guru bezprzewodowy
Zmiana softu jest bardzo łatwa, a na forum mamy już sprawdzoną wersję Tomato więc się nie martw 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Gawex to jeden z niewielu przedstawicieli urynetów przewodowychsp6huk pisze:A ja się z takim spotkałem w Gawex-ie

Tego routera praktycznie nie da się uszkodzić poprzez wgrywanie softu. "Uszkodziłem" swój router już wielokrotnie testując na nim różne modyfikacje alternatywnego softu i za każdym razem jakby nigdy nic wstawał po odpaleniu go w trybie ratunkowym i wgraniu stabilnego softu przez tftp. Nawet po tym jak router zwiesił się podczas instalacji uszkodzonego (prawdopodobnie) Tomato.Raciążak pisze:Chociaż czytałem gdzieś przed chwilą, że gość uszkodził ten router podczas wgrywania tomato
Nie musi, ale lepsza jest modyfikowana bo na oryginalnej nie działają niektóre funkcjonalności.Raciążak pisze:musi to być jakaś specjalna, modyfikowana wersja.
Tutaj znajdziesz Tomato w pełni kompatybilne z WL-1600GL, do tego z spolszczone i z ogranicznikiem przepustowości.
Ostatnio zmieniony 2009-12-24, 01:56 przez Blido, łącznie zmieniany 5 razy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Coś w tym jest prawdy BlidoBlido pisze:Gawex to jeden z niewielu przedstawicieli urynetów przewodowych

- Raciążak
- Użytkownik forum
Miło mi poinformować, że polecany router od kilku godzin
sprawuje się wspaniale. Laptop, PCet i telefon kom. po wifi również. Zasięg 100%. Dzięki za pomoc w wyborze.

- Guru bezprzewodowy
A wgrałeś Tomato, czy działasz na sofcie od producenta ?
- Raciążak
- Użytkownik forum
Na razie na fabrycznym ale tomato już mam na dysku i w wolnej chwili go zmienię.