Router + Konfiguracja
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router + Konfiguracja
Witam, jestem tutaj pierwszy raz więc nie wiem czy to dobry dział ale sądząc po wygądzie tematów to ten. Mój problem jest następujący, niedawno formatowałem laptopa i nie mogłem nigdzie znaleźć sterowników do Kontroler Ethernet (karta bezprzewodowa) ale właśnie dzisiaj znalazłem, zainstalowałem i próbowałem połączyć się z moją starą siecią. Gdy chciałem to zrobić zauważyłem że trzeba wpisać kod WPA2 ale niestety przed formatem zapomniałem go przepisać...;[ pomyślałem że skonfiguruje router i sieć ponownie więc nacisnąłem magiczny przycisk Reset no i sieć zniknęła wraz z konfiguracją. Aby skonfigurować router trzeba połączyć się z siecią którą on tworzy. Wiem że jego ip to 192.168.0.1 chciałem wyszukać tą sieć ale nie znajdowało jej tylko masę innych...wtedy jeszcze raz zrobiłem reset routera, reset kompa, dokładnie przypiąłem kable ale to też nic nie dało. Dalej mój laptop nie widzi sieci tworzonej przez router, wiem że jej nazwa powinna być Default ale nawet takiej mi tam nie pokazuje. Powtarzam że sterowniki są zainstalowane i nawet je jeszcze raz instalowałem a karta sieciowa działa. Proszę o pomoc. ;[ Mój laptop to Acer Aspire 3680 Win XP SP3 a router to Planet WRT-414. Mówię od razu że w grę nie wchodzi wymiana routera ani zakup nowego.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-12-25, 23:02 ]
Usunąłem pogrubienie całego tekstu.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-12-25, 23:02 ]
Usunąłem pogrubienie całego tekstu.
Ostatnio zmieniony 2009-12-25, 23:01 przez Althair, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Router + Konfiguracja
To by było durnotą.Althair pisze: Mówię od razu że w grę nie wchodzi wymiana routera ani zakup nowego.
Żeby skonfigurować router musisz go podłączyć do kompa kablem ethernet (gniazdo lan1 w routerze) Najprawdopodobniej sieć wifi jest w routerze wyłączona, z resztą nawet jak by była włączona, to fabrycznie konfiguracja przez wifi jest zablokowana.Althair pisze:. Dalej mój laptop nie widzi sieci tworzonej przez router, wiem że jej nazwa powinna być Default ale nawet takiej mi tam nie pokazuje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Spróbuje tak zrobić ale pamiętam że gdy za pierwszym razem poprosiłem o pomoc kogoś z firmy Solution i facet który przyszedł robił to właśnie tak jak teraz ja próbowałem bez podłączenie przez kabel.krystianb pisze:Żeby skonfigurować router musisz go podłączyć do kompa kablem ethernet (gniazdo lan1 w routerze)
@Edit
Niestety po połączeniu kablem routera z laptopem nic się nie działo, ale może była to wina karty sieciowej (przewodowej) ponieważ jest ona angielska Marvell Yukon
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Podłączając sprawny ruter do karty sieciowej przewodowo powinien być bezproblemowo "widziany" przez komputer. Do połączenia użyj Internet Explorera bo czasami inne przeglądarki generują błędy i nieprawidłowo zapisują ustawienia. Po wpisaniu IP rutera i skonfigurowaniu nie powinien sprawiać problemów. Jeżeli nie chce "gadać" ponownie go zresetuj aż do skutku. W wyjątkowych sytuacjach (naprawdę wyjątkowych) może jednak dojść do uszkodzeń podczas resetu - wgrywając ponownie oprogramowanie udaje się go przywrócić. Poniżej zamieszczam linka do softu oraz opisu konfiguracji:
==== L I N K ====
==== L I N K ====
-
router d100 pomocy
witam mam takie pytanie czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić krok po kroku jak zabezpieczyć siec w routerze d100 tak by mi sąsiad nie kradł internetu i jak wykrywam siec przez wfi była zabezpieczona za odpowiedz z góry dziękuje
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
matek1988X5, ustaw szyfrowanie WPA-PSK/WPA2-PSK z sensownym hasłem (niesłownikowe, kilkadizesiąt znaków) i już