Dostawca usług hostingowych (CMS +postgresql)

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mirek007
Początkujący użytkownik forum

Dostawca usług hostingowych (CMS +postgresql)

Post autor: mirek007 »

Czy któryś z dostawców masowych usług hostingowych, oferuje również wsparcie administratora w cenie ? Sprawa jest banalna, serwis na CMS'ie + postgresql z tyłu.
Chodzi o to że obecny admin zmienia pracę, a nie chcemy zatrudniać nikogo konkretnie do utrzymania tego serwisu. Fajna by była jakaś taka usługa np. dedykowany serwer
+ support systemowo/aplikacyjny, optymalnie tak aby rozliczać się z dostawcą po prostu za dostępność serwisu a nie za poszczególne elementy.
Z naszego punktu widzenia nie ma sensu osobno kupować dedyka, osobno admina, osobno jeszcze łącza, backup i nie wiadomo co jeszcze. Chcielibyśmy mieć po prostu usługę
w/g naszych wymagań ale pod opieką dostawcy. To taki SaaS na zlecenie jedyny :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Dostawca usług hostingowych (CMS +postgresql)

Post autor: sp6huk »

Nie chcę Cię odstraszać, ale my specjalizujemy się w sieciach bezprzewodowych więc raczej nie uzyskasz oczekiwanej odpowiedzi. Polecam Ci forum www.webhostingtalk.pl tam na pewno Ci ktoś pomoże, bo jest to forum właśnie z tej dzidziny czyli hostingu ;)
mirek007

Ok, dzięki za radę. Mam tutaj konto nowe więc napisałem tez na "Internet ogólnie". Napiszę i tam o moim problemie, ale jeżeli ktoś miałby coś ciekawego do przekazania to piszcie proszę. Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
netknock

Post autor: netknock »

Sieci bezprzewodowe też wymagają postawienia serwera no i czasami hostowania zanim wszystko pójdzie w eter przecież :P , nie korzystacie z żadnych hostingów ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

netknock pisze:Sieci bezprzewodowe też wymagają postawienia serwera no i czasami hostowania zanim wszystko pójdzie w eter przecież
Słucham? :D
mirek007

Widzę, że dobry humor nas się trzyma, to dobrze:). Ale skupmy się może na tym moim małym problemem. Myślę, że nie tylko mi może przydać się takie rozeznanie. Mam już pewnie oferty, ale jeszcze czekam.

Pochwalę się później co wybrałem ;).

A tak w ogóle to Wesołych i BIAŁYCH Świąt !
roman33

Post autor: roman33 »

Hey, jeżeli jeszcze szukasz takiego dostawcy to mogę Ci polecić jednego, CMSy + postgresql i dedyk na to, to jestem przekonany że to żaden problem. A co do umowy z tym adminem to spokojnie elastycznie będzie :D ( polecam ciekawy artykuł "Elastyczne umowy"link )

Jeszcze taka mała wzmianka o adminie, masz możliwość kontaktu telefonicznego. Ja mam w komórce jego numer i pewność w umyśle :D.

No kolego jesteś mi winien przysługę teraz ;),... jak masz jakiś fajny serwis to np. no darmowy dostęp :D
mirek007

witam, czytałem ten artykuł, fajna sprawa z tymi watermarkami. Wracając do tego dostawcy, to chodziło Ci o k2 internet?

O co chodzi z tym kontaktem telefonicznym? Kiedy możesz do niego dzwonić? Kiedy zechcesz?

Muszę bliżej przyjrzeć się usłudze, teraz to ja jestem nieprzytomny przez te święta...
netknock

K2 internet mówisz hymm , przejrzałem ich stronkę no i rzeczywiście mają kilka fajnych rzeczy w tym hostingu przede wszystkim chmura mi się spodobała :D
roman33

Ja mam do niego numer i mogę dzwonić kiedy tylko chce. Oczywiście jeżeli powaga sytuacji jest adekwatna do pory :).

Co do tej chmury, nom dobra sprawa. A wiesz, że jak komuś, jakiemuś klientowi, udostępniają jakieś zasoby, np pamięć RAM i ten nie używa tego(marnotractwo), to za pomocą tzn ballooningu przeznaczają nieużywany RAM na potrzeby chmury.
netknock

No tak ale skoro hostingu udziela dobra firma to przecież w trosce o klienta mówią mu że tyle i tyle zasobów wykorzystujesz my zmniejszamy cenę i ilość zasobów i na odwrót.
mirek007

Jak dla mnie to trochę mało realne, żeby firma hostingowa mówiła klientowi, że to Ci udostępniliśmy, ale tego nie używasz. Więc proponujemy Ci ze wyłączymy to i tamto i nie będziesz musiał płacić.

Jaki w tym cel, Charytatywność ?
roman33

charytatywność ? :D,wg mnie na rynku nie ma czegoś takiego, taki dostawca na pewno ma jakąś korzyść z tego, a w tym przypadku taka korzyść stoi po obu stronach transakcji, nie sądzicie ? dostawca ma więcej zasobów do zaoferowania, a klient mniej płaci.
netknock

Charytatywność po prostu ludzie ludziom jeżeli hostingodawca stara się o klienta to dlaczego od razu wilkiem na niego patrzycie :P przecież nie o to chodzi. Do tego jeżeli jest to tak duże rozwiązanie jak chmura w K2 o którym piszecie to po 1 jeżeli tak czysto przykładowo. Mają zasób 100% załóżmy że jest to jeden serwer to skoro ktoś korzysta z usługi i wykorzystuje 30% mocy obliczeniowej. To dlaczego by nie mieli zadzwonić do klienta i za proponować mu płacenie za 30% tym sposobem jest 70% wolnej mocy do wykorzystania. To chyba ma sens ?
mirek007

Hmm, to by miało sens. Ja z charakteru jestem osobą nieufną i przyglądam się takim sprawom najpierw.
Nie wiem czy wiecie, portal travelplanet hostuje K2, oni tam nie potrzebują ciągle wysokiej mocy obliczeniowej, a skok pewnie mają przed wakacjami, odwiedzalność leci w górę razem z zapotrzebowaniem.
netknock

No tak przy zakładaniu portalu niewątpliwie wybrał bym hosting który zapewnia rozszerzanie zasobów to w przyszłości zaoszczędzi nam nerwów związanych z przenoszeniem serwisu do innego hostingodawcy.
roman33

widzieliście ten magazyn na k2, nawet jest co poczytać. Kiedyś zaprenumerowałem taki magazyn przez internet, fajna rzecz.

Zobaczcie sobie http://www.k2.pl/womm/ :D, najlepszy efekt w nocy ze słuchawkami na uszach ;)
roman33

Hello :D, tak sobie patrzę na ten travelplanet i mi się przypomniał lot samolotem lataliście samolotem kiedyś?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Watek zboczyl z tematu, wiec przenosimy do HP.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
mirek007

A latało się, latało, dawno ale do dziś pamiętam. Trafiłem na fajne linie lotnicze, jedzenie i alkohol za darmo. Tylko trzęśliśmy się ze strachu jak samolot wpadał w turbulencje :D
roman33

Rany to jakimi liniami ty latałeś. Ja pamiętam swój lot jako kołysanka dla dziecka 8). Akurat trafiło się, że siedziałem przy oknie.

Apropo programowania, mój kolega ostatnio wciągnął się w jQuery. Znacie temat?

http://jquery.com/
netknock

Tak ja trochę piszę można fajne rzeczy tworzyć chociaż ostatnio preferuję pisanie w action script 3.0 jest dużo fajniejszy :D
roman33

Też tam masz obsługę zdarzeń myszki move, click, mousedown? Próbuje zrobić w jquery taką plansze do rysowania, złożoną z kwadratów, ciekawe czy się uda.

Niektóre servery blokują działanie jQuery, żeby zabezpieczyć serwer, takim skryptem jquery można coś popsuć ?
netknock

jQuery nie ale java scriptowym tak chociaż nie znam się na hakingu nie interesowałem się tym nigdy jakoś działanie na szkodę innych zawsze mnie obrzydzało. A co do hostingu wydaje mi się że też ma on coś do powiedzenia jeśli chodzi o włamania np w K2 z tego co czytałem monitorują co się dzieje z serwerami.
roman33

Ja tez nie chce działać na szkodę, a to że się tym interesuję to wiesz, czasem żeby złapać złodzieja, trzeba myśleć tak jak on ;)...

A z tego monitorowania można wyśledzić skąd ktoś się włamuje? Chyba teraz to jest trudne... Niedługo ma wejść ustawa która będzie pozwalać służbom porządkowym kontrolę nad internetem polskim. Gdzieś jest taki serwer który miał być dla wojska przeznaczony, a tam ludzie pisza o takich głupotach że głowa mała, był o tym artykuł w jakiejś gazecie, jak ją znajdę to dam linka.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-02-13, 18:17 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-02-13, 18:16 przez roman33, łącznie zmieniany 1 raz.
netknock

Zacieranie jakichkolwiek śladów w sieci nie jest wcale takie proste, interesowałeś się może tematyką bezpieczeństwa ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez netknock, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

netknock pisze:Zacieranie jakichkolwiek śladów w sieci nie jest wcale takie proste,
Zacieranie śladów nie jest proste, to prawda, ale z drugiej strony śledzenie tych śladów, szczególnie we własnym zakresie, jest bardzo ciężkie lub nawet niemożliwe.
netknock

No dobra ale załóżmy że komuś się uda włamać na serwer zostają w pliku z logami jego ip nawet jak zmienił proxy to można jego trasę po sieci prześledzić przecież jakoś lokalizują i łapią piratów :P
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

netknock pisze:No dobra ale załóżmy że komuś się uda włamać na serwer zostają w pliku z logami jego ip nawet jak zmienił proxy to można jego trasę po sieci prześledzić przecież jakoś lokalizują i łapią piratów :P
Tyle że włamywacz w takiej sytuacji kasuje wszystkie logi, i teraz szukaj wiatru w polu.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

netknock pisze:nawet jak zmienił proxy to można jego trasę po sieci prześledzić
O ile nie użył sieci TOR (nie do namierzenia jakimkolwiek sposobem, o czym wielokrotnie się cenzura chińska przekonała) lub płatnego, szyfrowanego proxy. Istnieją serwery proxy które wykorzystując kruczki prawne w niektórych państwach zapewniają użytkownikom stuprocentową anonimowość, zwyczajnie nie prowadząc logów.
ODPOWIEDZ