Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Mam modem E220 huawei, mieszkam w Borównie miejscowości 17 km od Bydgoszczy. Mam zasięg EDGE, prędkość pobierania wynosi od 4kB/s do 11kB/s. Niedawno popsuł mi sie modem i odbierałem internet z komórki Noki E50 i szybkość pobierania wydawała mi się lepsza, czasami nawet 20 kB/s. Internet jest z sieci Plus. Czytałem o zmianie modemu i anteny, ale mam mętlik w głowie i <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co z tym zrobić. Czy jest możliwośc uzyskania zasięgu 3G/HSDPA ?
Z tego co widzę to masz duże szanse na odbiór sygnału 3G. Najbliższa stacja bazowa UMTS znajduje się w Żołędowie przy ul. Słonecznej do której masz ok. ~5 km. Tylko to czy złapiesz sygnał zależy również, gdzie mieszkasz, jakiś teren mocno zalesiony ? Bo widzę, że na drodze stoi las, i jest małe wzniesienie czy daleko od niego mieszkasz ?
tak mieszkam daleko od wzniesienia ten lasek to są aleje dębowe z pojedynczych drzewek. Antenę wystawił bym na dach więc wydaje mi si, że te drzewa nie będą problemem, chociaż ja się na tym nie znam. Proszę o dalsze podpowiedzi związane z kupnem anteny lub modemu. Mogę spróbować tez z telefonem i z anteną.
Przeczytałem już to o antenach. Mój modem nie ma wejścia na antenę co mam zrobić w takiej sytuacji i jaka antenę potrzebuje na tą odległość i ten teren aby złapać zasięg 3G/HSDPA
Mogę Ci polecić modem Huawei E176 i do tego antenę panelową 15 dBi od CYBERTECH-a. Bardziej bym był skłonny wziąć jakiś modem od Sierra Wireless, ale niestety nie widzę ich na allegro po rozsądnej cenie. Może po nowym roku pojawi się model Sierra Wireless 888.
Jak modem nie ma wejścia na antenę to przecież wiadomo że trzeba kupić modem z wejściem na antenę Według mnie najlepszym rozwiązaniem będzie modem HUAWEI E160
dobra jakość i cena też nie wygórowana.
Mieszkasz na wsi czy w mieście ?
Ok muszę popatrzeć na oferty z allegro A powiedzcie czy lepszym rozwiązanie byłby modem+antena czy komórka+antena jaka antene potzrebowałbym do komórki?
Jarek7 pisze:Komórka nie obsługuję tak nowej technologi jak modemy
Nie tyle obsługa technologii dyskwalifikuje telefon jako modem, (mam SE C702 i obsługuje on takie same technologie jak Huawei E160), a brak wejścia na antenę zewnętrzną. Nie widziałem teraz, żadnego telefonu obsługującego 3G z wejściem na antenę zewnętrzną.
krystianek014 jeśli masz zamiar kupić sobie telefon żeby on obsługiwał internet to zdecydowanie zrezynguj z tego wyboru,taki telefon kupisz za 200zł,a za 200zł możesz mieć bardzo dobry modem.
Tak jak pisał szsp6huk(czy jakoś tak ) Jak dotąd nie ma telefonu z wejściem na antenę zewnętrzną.Ja sam szukałem anteny do mojej N73 i w żadnym sklepie i nawet na allegro nie znalazłem jak dotąd.