blueconnect a nokia 5530
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
blueconnect a nokia 5530
Witam serdecznie.
Niestety jestem laikiem jeżeli chodzi o technikę, dlatego proszę o pomoc. Mam internet blueconnect na abonament. Czy moge podłączyć go pod Nokię 5530 poprzez ten modem z ERY? Jeżeli tak to jak? Jeżeli kartę z modemu włożę do telefonu, to będę musiała wyjmować moją kartę sim, czyli korzystając z netu nie będę dostepna pod telefonem? Czy są może jakieś przejściówki, żeby podłączyć modem z Ery pod telefon za pomocą USB? Czy jedyna mozliwość na net z ery w komórce to ten poprzez konfigurację ze strony Ery, ale wtedy będę musiała płacić osobno za przesył i nie wykorzystam tego netu na abonament?
Obecnie korzystam z WiFi w domu, ale fajnie bylo by miec net zawsze przy sobie, tym bardziej, ze i tak płace juz abonament za blueconect.
Niestety jestem laikiem jeżeli chodzi o technikę, dlatego proszę o pomoc. Mam internet blueconnect na abonament. Czy moge podłączyć go pod Nokię 5530 poprzez ten modem z ERY? Jeżeli tak to jak? Jeżeli kartę z modemu włożę do telefonu, to będę musiała wyjmować moją kartę sim, czyli korzystając z netu nie będę dostepna pod telefonem? Czy są może jakieś przejściówki, żeby podłączyć modem z Ery pod telefon za pomocą USB? Czy jedyna mozliwość na net z ery w komórce to ten poprzez konfigurację ze strony Ery, ale wtedy będę musiała płacić osobno za przesył i nie wykorzystam tego netu na abonament?
Obecnie korzystam z WiFi w domu, ale fajnie bylo by miec net zawsze przy sobie, tym bardziej, ze i tak płace juz abonament za blueconect.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: blueconnect a nokia 5530
Nie ma takich przejściówek, jedyne wyjście to przekładanie karty SIM.Nastka pisze:Czy moge podłączyć go pod Nokię 5530 poprzez ten modem z ERY?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nie.Nastka pisze:Czy moge podłączyć go pod Nokię 5530 poprzez ten modem z ERY?
Musisz wyjąć swoją i zastąpić ją tą z modemu no chyba że masz w telefonie dwa wejścia na kartę SIM.Nastka pisze:Jeżeli kartę z modemu włożę do telefonu, to będę musiała wyjmować moją kartę sim,
Tak,nie będziesz dostępnaNastka pisze:czyli korzystając z netu nie będę dostepna pod telefonem?
. To kup drugi telefon i w nim umieść kartę BC. Tylko takie rozwiązanie tu widzę.ale fajnie bylo by miec net zawsze przy sobie, tym bardziej, ze i tak płace juz abonament za blueconect.
-
Dziękuję bardzo za szybie odpowiedzi.
-
Rozejrzyj sie za modelami telefonów z przekładaną kartą sim,to jest najprpostsze z możliwych rozwiązanie,wtedy będziesz miał 2 w 1 na swój sposób a nei nosił dwa telefony w keiszeniach.
<ciach>
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież w każdym da się przełożyć kartę SIM. Podaj jakiś przykład telefonu o którym piszesz.OkazjoneoPL pisze:Rozejrzyj sie za modelami telefonów z przekładaną kartą sim
Przekładanie SIM to porażka na całego tak samo jak adaptery dualsim. Chyba że mówimy o telefonach dualnych (z miejscem na 2 karty SIM aktywne równocześnie) a takich jest mało.
Nie pomagam na PW!
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Nokia 5530 ma wbudowany adapter wi-fi więc możesz korzystać z hot-spotów Ery dla abonentów BlueConnect.
-
Właściwie to nie zawsze jest mozliwość bawić sie w przekładanie karty sim.
A dlaczego adaptery dualsim się nie sprawdzają- zawsze łatwiej wyłączyć i włączyć telefon niż bawić się w przekładanie kart. Nie bardzo rozumiem zasady ich funkcjonowania. Duży jest taki adapter? Gdzie go się umieszcza?
A dlaczego adaptery dualsim się nie sprawdzają- zawsze łatwiej wyłączyć i włączyć telefon niż bawić się w przekładanie kart. Nie bardzo rozumiem zasady ich funkcjonowania. Duży jest taki adapter? Gdzie go się umieszcza?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie współpracują z każdym telefonemNastka pisze:A dlaczego adaptery dualsim się nie sprawdzają
![:]](./images/smilies/splash.gif)
TAK wygląda adapter Dual SIM, choć różne są te adaptery, google nie działa ?Nastka pisze:Duży jest taki adapter?
"siedzi" sobie pod baterią.Nastka pisze:Gdzie go się umieszcza?
-
No google działa doskonale, allegro też, ale i tak mało rozumiem. Poza tym na aukcjach jest napisane, że działają w wiekszości modeli tel., i są też takie które współpracują z symbianem, czyli te, co wg. sprzedających działają "w wiekszości tel"., to nie współpracują z symbianemem, jeżeli nie jest to zaznaczone? -pytam, bo jest różnica cenowa.
A konkretnie to jak "sobie siedzi pod baterią"? "Z czym musi się stykać"?
I jeszcze jedno pytanko- czy muszę ściągnąć do dualsim jakiś konkretny program?
A konkretnie to jak "sobie siedzi pod baterią"? "Z czym musi się stykać"?
I jeszcze jedno pytanko- czy muszę ściągnąć do dualsim jakiś konkretny program?
- wojteks
- *** Administrator ***
Miałem i z doświadczenia wiem że np. z dualsim adapterem znacznie krócej żyje bateria telefonu (tak o połowę) a to już jest uciążliwe jak trzeba ładować telefon co 2-3 dzień a normalnie raz w tygodniu.Nastka pisze:A dlaczego adaptery dualsim się nie sprawdzają- zawsze łatwiej wyłączyć i włączyć telefon niż bawić się w przekładanie kart
Do niektórych rodzajów adapterów trzeba wycinać z małej karty SIM dodatkowo sam chip żeby 2 szt zmieściły się w 1 gnieździe dla SIM w telefonie, Inna opcja to normalne małe SIM i tasiemka żeby umieścić drugą kartę SIM pod pokrywką baterii a wtedy trudno założyć pokrywkę itp.
Osobiście nie polecam.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W nowych telefonach jest to wręcz niemożliwe, mam nowe telefony gdzie jest problem z włożeniem skrawka papieru pomiędzy baterię a klapkę... Samego tego wynalazku nie miałem, ale wg zeznań innych pracują tylko na 2g, co też jest wielką wadą.wojteks pisze:wtedy trudno założyć pokrywkę itp.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jak i niektórzy zeznają, że potrzebne w niektórych modelach jest downgrade softu żeby to ustrojstwo zadziałało.krystianb pisze:wg zeznań innych pracują tylko na 2g, co też jest wielką wadą.