problem z rozdzieleniem internetu radiowego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z rozdzieleniem internetu radiowego
witam posiadam sprzet tp- linka tl-wa501g acess point i tp- linka tl-wr340g wireless router
moj dostawca oczywiscie posiada filtrowanie po przez MAC oraz Klucz WEP
oczywscie dostawca zmienil adres MAC na ten ktory podalem mu z access ponta i jeszcze podalem mu adres karty sieciowej MAC mojego komputera i po skonfigurowaniu aP jako CLIENT wszystko pieknie ladnie smiga internet oczywscie wszystkie dane serwer przypisuje automatycznie
probem jest w tym ze nie moge rozdzielic internetu za pomoca tego routera tl-wr340g chce uzyskac poprostu wifi w calym domu laczyc sie wifi z laptopa i komputera stacjonarnego tez za pomoca karty wifi i zastanawaiam sie czy on w ogóle sie do tego nadaje prosze o pomoc moze wresciepo tygodniowych probach uda mi sie
moj dostawca oczywiscie posiada filtrowanie po przez MAC oraz Klucz WEP
oczywscie dostawca zmienil adres MAC na ten ktory podalem mu z access ponta i jeszcze podalem mu adres karty sieciowej MAC mojego komputera i po skonfigurowaniu aP jako CLIENT wszystko pieknie ladnie smiga internet oczywscie wszystkie dane serwer przypisuje automatycznie
probem jest w tym ze nie moge rozdzielic internetu za pomoca tego routera tl-wr340g chce uzyskac poprostu wifi w calym domu laczyc sie wifi z laptopa i komputera stacjonarnego tez za pomoca karty wifi i zastanawaiam sie czy on w ogóle sie do tego nadaje prosze o pomoc moze wresciepo tygodniowych probach uda mi sie
Ostatnio zmieniony 2009-12-29, 11:43 przez artax22, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: problem z rozdzieleniem internetu radiowego
Daj wynik ipconfig/all w momencie jak masz neta i w momencie jak masz podłączony ap. Jak łączysz te urządzenia? Wrzuć screen z ustawień tp-linka wr340g.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-12-29, 13:32 ]
Poprawa ortografii!
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-12-29, 13:32 ]
Poprawa ortografii!
Ostatnio zmieniony 2009-12-29, 13:32 przez przemek20011, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam poza forum.
-
ok zrobilem zrzut teraz mam neta acees point wA501G podłaczony w trybie ap client skretka do karty sieciowejprzemek20011 pisze:Daj wynik ipconfig/all w momencie jakmasz neta i w momencie jak masz podłączony ap. Jak łączysz te <font color="#FF00FF"><b>»»urządze««</b></font>? wrzuć screen z ustawień tp-linka wr340g.
Ostatnio zmieniony 2009-12-30, 09:54 przez artax22, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
artax22, sprawdź jeszcze <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
-
prosze
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2009-12-29, 15:28 ]
Takie obrazki zamieszczamy w formie linka lub tekstowo. Jak to uczynic jest tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2009-12-29, 15:28 ]
Takie obrazki zamieszczamy w formie linka lub tekstowo. Jak to uczynic jest tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Ostatnio zmieniony 2009-12-30, 09:55 przez artax22, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W takim razie testów ciąg dalszy - podłącz router i pokaż zakładkę status.
-
ok ale teraz jeszcze musze cos wyjasnic ja odbieram internet radiowo od mojego dostawcy
mam podpietego acess pointa uruchomionego w trybie AP CLIENT oczywiscie acess point po podlaczeniu zewnetrzej anteny znalazl SSID mojego dostawcy wklepalem w ap KLUCZ od mojego dostawcy WEP i polacz W KARCIE SIECIOWEJ W KOMPUTERZE automatycznie pobierz ip i dns I INTERNET DZIALA
Z TEGO CO WIEM I CZYTALEM na tym forum MUSZE TERAZ SPIAC AP w trybie klient tak jak teraz mam Z routerem ktory to mi ma ROZSYLAC WIFI po domu I ZEBYM MOGL PRZEZ KARTE KTORA TEZ MAM W PC wifi i laptopa ktory ma wbudowane wifi laczyl sie z in ternetem
czyli musi to wygladac tak antena zewnetrza >tp-link tl-wa 501g w TRYBIE AP CLIENT >skretka z wyjscia z ap z LAN do routera tp- linka tl-wr340g POD wejscie LAN CZY WAN ?
i on ma rozsylac sygnal w domu i teraz mam dylemat jak to pospinac i czy moj router jest wlasciwy do tego !! czy to musi BYC router z DODATKOWO WBUDOWANYM AP
mam podpietego acess pointa uruchomionego w trybie AP CLIENT oczywiscie acess point po podlaczeniu zewnetrzej anteny znalazl SSID mojego dostawcy wklepalem w ap KLUCZ od mojego dostawcy WEP i polacz W KARCIE SIECIOWEJ W KOMPUTERZE automatycznie pobierz ip i dns I INTERNET DZIALA
Z TEGO CO WIEM I CZYTALEM na tym forum MUSZE TERAZ SPIAC AP w trybie klient tak jak teraz mam Z routerem ktory to mi ma ROZSYLAC WIFI po domu I ZEBYM MOGL PRZEZ KARTE KTORA TEZ MAM W PC wifi i laptopa ktory ma wbudowane wifi laczyl sie z in ternetem
czyli musi to wygladac tak antena zewnetrza >tp-link tl-wa 501g w TRYBIE AP CLIENT >skretka z wyjscia z ap z LAN do routera tp- linka tl-wr340g POD wejscie LAN CZY WAN ?
i on ma rozsylac sygnal w domu i teraz mam dylemat jak to pospinac i czy moj router jest wlasciwy do tego !! czy to musi BYC router z DODATKOWO WBUDOWANYM AP
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Pod wejście WANartax22 pisze: czyli musi to wygladac tak antena zewnetrza >tp-link tl-wa 501g w TRYBIE AP CLIENT >skretka z wyjscia z ap z LAN do routera tp- linka tl-wr340g POD wejscie LAN CZY WAN ?
[ Dodano: 2009-12-29, 12:42 ]
Tak wystarczy ten router co go posiadasz.artax22 pisze:czy moj router jest wlasciwy do tego !!
Musisz na ap ustawić tryb ap. Później włączasz wirelles. Włączasz w karcie radiowej automatyczne pobieranie adresu sieciowego i powinno śmigać.
Ostatnio zmieniony 2009-12-29, 12:51 przez przemek20011, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam poza forum.
-
z tego ci mi sie wydaje to tak pieknie nie bedzie TEN ROUTER NIE MA W SOBIE AP
DO ACESS PONTA TEGO 501G MUSZE MIEC PRZECIERZ WKRECONA ANTEN ZEWNETRZA A CZYM BEDE ROZSYLAL SYG TYLKO I WYLACZNIE ROUTEREM
TERAZ KORZYSTAM Z NETA TAK ZE MAM ACESS POiNTA W TRYBIE AP CLIENT I pobral wszystko automatycznie ALE MI JESZCZE PASUJE LAPTOPA NA WIFI ODPALIC ZEBY MIAL NETA BEZPRZEWODOWO
Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów
Jeżeli posiadamy już AP - Access Pointa pracującego w trybie APC (client) np. od naszego ISP, to wystarczy dokupić router WiFi (czyli z Access Pointem). Na tym routerze ustawiamy na porcie WAN takie IP (i inne parametry) jakie dał nam operator (jakie mieliśmy na komputerze - podobnie jak w powyższym opisie). Czasami konieczne jest także sklonowanie adresu MAC (taki jaki był na karcie sieciowej, to także robimy na routerze). Tu inne zagadnienie o »MAC« . Natomiast na portach LAN routera sami ustawiamy podsieć z innej klasy adresowej. Następnie każdemu komputerowi w sieci nadajemy albo ręcznie IP z tej nowej klasy albo uruchamiamy DHCP na ruterze i to on automatycznie przydzieli adresy komputerom w sieci.
Więcej o konfiguracji routerów znajduje się tu: > Konfiguracja routerów 1 < - > Konfiguracja routerów 2 <
Uwaga, jeżeli korzystamy z połączeń WiFi, proszę zapoznać się z zasadami zabezpieczeniem takiej siec, gdyż dla bezpieczeństwa sieci czasami zalecane jest wyłączenie DHCP jak też blokada adresów MAC.
> Więcej o zabezpieczaniu WiFi - Zabezpieczanie sieci WiFi prosty poradnik <
Jeżeli mamy natomiast tylko samą antenę wpiętą do karty sieciowej WiFi, to albo dokupujemy AP (taki, którego gniazdo pasuje do wtyczki od anteny) i ustawiamy ten AP w tryb client (APC) (tu ustawiamy odpowiednie opcje szyfrowania, SSID jak też inne parametry sygnału WiFi) i dalej już jak w powyższym opisie z routerem albo kupujemy odpowiedni router/AP z funkcją repeatera. Ale ponieważ konfiguracja nie jest najprostsza, same urządzenia nie są najtańsze (w stosunku do tych bez funkcji repeatera) oraz nie zawsze chce to wszystko działać, to sugerujemy raczej rozwiązanie pierwsze.
TYM SIE posiłkuje w tej mojej cieszkiej eskapadzie
z gory panowie dziekuje za pomoc!!!!!!! i zamieniam sie w słuch
DO ACESS PONTA TEGO 501G MUSZE MIEC PRZECIERZ WKRECONA ANTEN ZEWNETRZA A CZYM BEDE ROZSYLAL SYG TYLKO I WYLACZNIE ROUTEREM
TERAZ KORZYSTAM Z NETA TAK ZE MAM ACESS POiNTA W TRYBIE AP CLIENT I pobral wszystko automatycznie ALE MI JESZCZE PASUJE LAPTOPA NA WIFI ODPALIC ZEBY MIAL NETA BEZPRZEWODOWO
Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów
Jeżeli posiadamy już AP - Access Pointa pracującego w trybie APC (client) np. od naszego ISP, to wystarczy dokupić router WiFi (czyli z Access Pointem). Na tym routerze ustawiamy na porcie WAN takie IP (i inne parametry) jakie dał nam operator (jakie mieliśmy na komputerze - podobnie jak w powyższym opisie). Czasami konieczne jest także sklonowanie adresu MAC (taki jaki był na karcie sieciowej, to także robimy na routerze). Tu inne zagadnienie o »MAC« . Natomiast na portach LAN routera sami ustawiamy podsieć z innej klasy adresowej. Następnie każdemu komputerowi w sieci nadajemy albo ręcznie IP z tej nowej klasy albo uruchamiamy DHCP na ruterze i to on automatycznie przydzieli adresy komputerom w sieci.
Więcej o konfiguracji routerów znajduje się tu: > Konfiguracja routerów 1 < - > Konfiguracja routerów 2 <
Uwaga, jeżeli korzystamy z połączeń WiFi, proszę zapoznać się z zasadami zabezpieczeniem takiej siec, gdyż dla bezpieczeństwa sieci czasami zalecane jest wyłączenie DHCP jak też blokada adresów MAC.
> Więcej o zabezpieczaniu WiFi - Zabezpieczanie sieci WiFi prosty poradnik <
Jeżeli mamy natomiast tylko samą antenę wpiętą do karty sieciowej WiFi, to albo dokupujemy AP (taki, którego gniazdo pasuje do wtyczki od anteny) i ustawiamy ten AP w tryb client (APC) (tu ustawiamy odpowiednie opcje szyfrowania, SSID jak też inne parametry sygnału WiFi) i dalej już jak w powyższym opisie z routerem albo kupujemy odpowiedni router/AP z funkcją repeatera. Ale ponieważ konfiguracja nie jest najprostsza, same urządzenia nie są najtańsze (w stosunku do tych bez funkcji repeatera) oraz nie zawsze chce to wszystko działać, to sugerujemy raczej rozwiązanie pierwsze.
TYM SIE posiłkuje w tej mojej cieszkiej eskapadzie
z gory panowie dziekuje za pomoc!!!!!!! i zamieniam sie w słuch
Ostatnio zmieniony 2009-12-29, 13:02 przez artax22, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie musisz - z twojego screena wyżej wynika, że dostajesz te ustawienia automatycznie.artax22 pisze:Z TEGO CO WIEM musze w zakladce
WAN wpisac wszystkie dane od mojego dostawcy
Po polsku proszę.artax22 pisze:po czym musze jeszcze w zakladce lan przypisac ip komputera ktore beda sie laczyc mozna automatycznie
Klucz (szyfrowanie) nie powinno być ewentualnością tylko standardową podstawową konfiguracją.artax22 pisze:ew klucz