Włochy - internet prepaid oferty

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Włochy - internet prepaid oferty

Post autor: Blido »

milosz4 pisze:Mam niemieckiego vodafone pre-paid. Może da się z tym coś zrobić ?
Zdecydowanie nie ze względu na koszty roamingu.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Kup pre-paid we Włoszech na karte i tam doładuj .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
milosz4
Początkujący użytkownik forum

Post autor: milosz4 »

No właśnie.
Tylko jakiego i gdzie ?
Nie wiem jak to wygląda we Włoszech. Ale np. w niemczech musisz mieć meldunek w kraju, żeby kupić pre-paida.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

szmitz pisze:Kup pre-paid we Włoszech na karte i tam doładuj .
milosz4 pisze:Nie wiem jak to wygląda we Włoszech.
Marcin1108 pisze:Do zakupu karty SIM prepaid we Włoszech wymagane jest:
- Dokument Tożsamości (najlepiej dowód)
- Codice Fiscale (taki odpowiednik polskiego NIP) (Jak go uzyskać INFO)
Kupiłbym na Allegro starter "internetowy" Three z UK, który działa na całym świecie w Three.
Co prawda zasięg a'la Play, ale pokrycie jest lepsze od P4.
milosz4

jupi !
Mimo braku znajomości języka włoskiego, jednak z moją inteligencją znalazłem mapkę z zasięgiem :)
I HSDPA jest tam gdzie sie wybieram :)

http://areaclienti.tre.it/ac3_pages/18003_ITA_HTML.htm

dzięki :)

[ Dodano: 2009-12-26, 20:54 ]
znalazłem starter Three na allegro ale zwykły (nie "internetowy")
wszedłem potem na stronę three (angielską) i znalazłem tam, że można po prostu zalogować się na tą ich stronę i wybrać ile GB się chce i zapłacić.

Mam tylko pytanie. Czy te APN'ny itd. ustawiać takie jak na włochy czy na UK ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

milosz4 pisze:Czy te APN'ny itd. ustawiać takie jak na włochy czy na UK ?
UK
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Marcin1108 pisze:Do zakupu karty SIM prepaid we Włoszech wymagane jest:
- Dokument Tożsamości (najlepiej dowód)
- Codice Fiscale (taki odpowiednik polskiego NIP) (Jak go uzyskać INFO)
Gdzieś na necie spotkałem się z taką opinią, że nie u wszystkich operatorów komórkowych żądają tych dokumentów.
Sam też jestem tym tematem zainteresowany, bo również wybieram się na nartki do Włoch na przełomie lutego i marca.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pierwszy post przeczytajcie z tego tematu.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze:Pierwszy post przeczytajcie z tego tematu.
Dokładnie przestudiowałem i ten pierwszy post i także te strony: http://prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/page/Italy , ale wciąż mam mnóstwo wątpliwości.
Zwłaszcza mój niepokój budzą opłaty aktywacyjne, częste podawanie, że cena wynosi ileś tam EUR/miesiąc oraz brak jasnej deklaracji, że te wszystkie taryfy dotyczą oferty prepaid.
Generalnie, to te włoskie taryfy są zakręcone niczym promocyjne oferty Cyfry+.
Np. w takim WIND piszą, że płacąc 8 EUR/m-c dostajesz do wykorzystania bonus w wysokości 1500 euro, za które możesz zakupić 488 MB transferu ;)
http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=it&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.wind.it%2Fit%2Fservizi%2Fscheda78.phtml%3Fsez%3DPrivati (taryfa Mega 1500, w pozostałych taryfach jest zresztą podobnie).
Ostatnio zmieniony 2009-12-28, 13:10 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To brać Playa na kartę i wio. 5zł za 1MB po całej UE i EFTA. ;) Niby drogo, ale rozliczne co 50KB. Do GG i maila bez załączników się nada. ;) A coś więcej to HotSpoty.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Ja już się trochę rozpuściłem i takie taryfy mnie raczej nie interesują ;)
W Austrii zazwyczaj pakiet 1 GB kosztuje 20 EUR, a w Chorwacji za równowartość 24 EUR miałem modem Huawei K3565 i 200 MB transferu do wykorzystania :)
Więc 5 zł/MB to raczej dla mnie nie jest atrakcja.
Krzysztof
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No nie jest, ale nie ma problemu z podpisywaniem czegokolwiek i działa w całej Europie praktycznie (no i USA i kilka wysepek w amerykach i Afryce).
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Odnalazłem tę wypowiedź odnośnie wymagania dokumentów we Włoszech:
In November 2008 I tried without success to buy a prepaid SIM card from 3 in two stores in Rome. In both stores they were asking for a codice fiscale (Italian tax number) without which they said they could not sell a prepaid SIM. I have this tax number but I didn't bring it on an official document. If you are determined, bring an Italian friend who has the necessary documents. Otherwise, pick up a SIM from WIND or TIM, who also have interesting prepaid offers for Internet access and do not want to see an Italian tax number.
Czyli SIM-karty w "3" nie kupimy, ale pozostaje nam WIND i TIM.
Więcej tutaj: http://prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/page/Italy+-+3
Krzysztof
milosz4

Mam jeszcze takie pytanko.
Jeżeli kupię nieaktywowaną angielską kartę three, to czy mogę ją aktywować w roamingu ?
Bo pamiętam kiedyś kupiłem dziewczynie kartę z niemieckiego vodafona i włączyłem ją dopiero w Polsce to nie chciała się zarejestrować, musiałem zabrać ją do niemiec, żeby najpierw złapała niemieckiego vodafona a potem, mogła się zarejestrować w polskiej sieci.

Czy karta http://allegro.pl/item859666657_three_3_uk.html będzie pasowała do modemu ZTE MF 330 (ten z orange) ?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

milosz4 pisze:Mam jeszcze takie pytanko.
Jeżeli kupię nieaktywowaną angielską kartę three, to czy mogę ją aktywować w roamingu ?
Szanse powodzenia oceniam na zbliżone do zera.
Czy karta http://allegro.pl/item859666657_three_3_uk.html będzie pasowała do modemu ZTE MF 330 (ten z orange) ?
A czy modem ma zdjętego SIM-locka?
Bo jeśli ma założonego SIM-locka, to modem nie będzie współpracował z żadną inną kartą, poza Orange.
Poza tym, czy masz rozeznanie, jaki jest koszt połączeń z internetem przy użyciu tej karty w roamingu?
Bo to może się okazać baaardzo drogą zabawą!
Krzysztof
marens
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Szanse powodzenia oceniam na zbliżone do zera.
Udało mi się aktywować VIPa od Ciebie w roamingu.
Może warto spróbować wysłać np. SMS
milosz4

Tylko ja kupiłbym angielską Three, i próbował zarejestrować we włoskim Three.

Z tego co przeczytałem wcześniej, z internetu Three można korzystać w takiej samej cenie w każdej sieci Three, egal w jakim kraju :)

Z modem nie ma simlocka bo jak wkładałem kartę z plusa to normalnie łączyłem się poprzez aplikacje iPlus mimo tego, że modem był z Organe i nic nie było w nim kombinowane.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Odnośnie oferty włoskiego WIND-a, to też należałoby zachować daleko idącą ostrożność, żeby tylko niepotrzebnie nie utopić kasy.
Oto co znalazłem tutaj:
I've been using this system for a few months in Italy and although the allowance is quite good, the service is poor.
Initially it took me a week and almost €90 to get it activated, but that's another story.
As we have three italian sims, when we used up our bundle on this sim, we had no way of checking the date the bundle would refresh.
Once out of your bundle, any spare credit is taken from your sim at the rate of €10 per megabytes, €1000 per Gb!!
You need to make sure you have enough credit the day before your month ends or it will stop with insufficient credit.
When you then recharge it you have no way of knowing when it is re-activated as you receive no notification even though your credit may or may not reduce!
Buy one, keep within your bundle and set reminders to keep it topped up.
DO NOT precharge it with thre months credit for example as you may loose it all very quickly!

[ Dodano: 2009-12-28, 15:34 ]
milosz4 pisze:Z tego co przeczytałem wcześniej, z internetu Three można korzystać w takiej samej cenie w każdej sieci Three, egal w jakim kraju :)
Wyszukałem cennik "3": http://www.three.co.uk/Help_Support/International/Going_abroad_Pay_As_You_Go
i wychodzi, że nie jest to zbyt tanie, bo 1 MB kosztuje Ł1,25, co daje ok. 1,4 EUR/MB.
Czyli za cenę 20 EUR (tyle kosztuje pakiet 1 GB w TIM), w "3" dostajemy tylko 15 MB.
Krzysztof
milosz4

Faktycznie,
mój błąd. Chodziło tu o abonament a nie pre-paid ...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Chris-Kr pisze:A czy modem ma zdjętego SIM-locka?
ZTE MF330 na 99% nie ma simlocka, osobiście miałem w łapach taką pożyczoną od właścicielki i smoczyska nie miała, do tego parę osób na forum też nie miało w nich simlocka.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Marcin1108
Użytkownik forum

Post autor: Marcin1108 »

milosz4 pisze:Witam,
w Lutym wybieram się na 2 tygodnie do włoch. Mam modem ZTE na PCMCIA bez simlocka i chciałbym mieć jakiś internet pre-paid. Co polecacie dokładnie ?
Mam niemieckiego vodafone pre-paid. Może da się z tym coś zrobić ?
Ja polecałbym TIM, mimo swojej ceny działa wszędzie.
Chris-Kr pisze:Gdzieś na necie spotkałem się z taką opinią, że nie u wszystkich operatorów komórkowych żądają tych dokumentów.
Ja jeszcze nie spotkałem się z taką możliwością, wszędzie podpisywało się dokumenty ;)
Chris-Kr pisze:Np. w takim WIND piszą, że płacąc 8 EUR/m-c dostajesz do wykorzystania bonus w wysokości 1500 euro, za które możesz zakupić 488 MB transferu
Możesz zakupić 488 MB transferu, ponieważ: 1500/0,003 euro = 500000 KB = ~ 488 MB

Gdzie 0,003€ to koszt jednego KB w standardowym cenniku(bez promocji), a tylko na takie możesz wykorzystać te 1500 euro.

A to nie jest chyba żaden bonus, tak pokręcili na opisie tych ofert, że trudno się połapać.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Marcin1108 pisze:Ja jeszcze nie spotkałem się z taką możliwością, wszędzie podpisywało się dokumenty ;)
To mnie trochę przyłamałes!
Czyżby nie było żadnej możliwości, żeby turysta przyjeżdżający do Włoch na krótki okres czasu, mógł tam sobie kupić prepaida?
Krzysztof
milosz4

Chris-Kr pisze:Czyżby nie było żadnej możliwości, żeby turysta przyjeżdżający do Włoch na krótki okres czasu, mógł tam sobie kupić prepaida?
Naprawdę nie wiem jak to jest we Włoszech z tymi prepaidami, ale w Niemczech nawet jak chcesz kupić na 15min prepaida to musisz mieć meldunek w tym kraju oraz wylegitymować się paszportem (jako obcokrajowiec). A to wszystko na wypadek, gdyby zachciało Ci się np. kogoś zastraszać przez telefon, żeby Policja mogła bez problemu odnaleźć Twój adres ;)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

milosz4 pisze:w Niemczech nawet jak chcesz kupić na 15min prepaida to musisz mieć meldunek w tym kraju oraz wylegitymować się paszportem (jako obcokrajowiec)
Ale to jest niemiecka specyfika i chyba w żadnym innym kraju poza Niemcami i Włochami, tego się nie praktykuje.
Krzysztof
kedi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedi »

We Francji tylko spisują dane z polskiego dowodu
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W Brazylii i Argentynie też tak zaczęli. ;)
milosz4

To teraz pytanko za 100 punktów !
Czy ma ktoś do sprzedania kartę pre-paid jakiegoś włoskiego operatora? Najlepiej vodafone ...
Bo z tego co widzę to szanse na kupno startera we Włoszech bez posiadania tego ich NIP-u są marne.
Powiem szczerze, że irytuje mnie to trochę, że w Niemczech (albo jak widać w innych krajach) nie mogę kupić sobie startera na stacji benzynowej, kiosku czy byle jakim sklepie ...
marens
Guru bezprzewodowy

milosz4 pisze:Czy ma ktoś do sprzedania kartę pre-paid jakiegoś włoskiego operatora?
Nikt o zdrowych zmysłach nie ryzykowałby tego. Sprzedałbyś Polskiego zarejestrowanego prepaida nieznajomemu bez cesji?
milosz4

marens pisze:[...]
Nikt o zdrowych zmysłach nie ryzykowałby tego. Sprzedałbyś Polskiego zarejestrowanego prepaida nieznajomemu bez cesji?
Oczywiście! Nawet jak ten ktoś by coś zrobił to i tak mogę powiedzieć, że zgubiłem kartę dawno temu.
Parę lat temu kupowałem telefony w vodafonie niemieckim i sprzedawałem potem osobno telefony i startery w Polsce. Wszystkie były zarejestrowane na mnie i jakoś do dziś nie było żadnych problemów. Samych starterów sprzedałem ok 100 sztuk

Bo ludziom się ufa ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-12-31, 14:19 ]
Wycinam cytat wielopoziomowy.
Ostatnio zmieniony 2009-12-31, 14:18 przez milosz4, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Bo ludziom się ufa ;)
Ale w realu, nie na Allegro.
ODPOWIEDZ