antena do AP i karty radiowej
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
antena do AP i karty radiowej
Dwa krótkie pytania,
Czy podpinając taką większą antenę jak np. Yagi-Uda czy Quad do AP TP-LINK WR543G nie spowoduję uszkodzenia AP?? Chodzi mi o ewentualność gdyby AP nie wydolił na większą antenę,
A drugie pytanie to to samo co wyżej tylko że w przypadku karty radiowej w PC, oraz ewentualnie czy będzie możliwość ściągania sygnału wifi gdy podłącze taką antenę (bądź od AP) do tej karty w PC, wcześniej do tej karty był podpięty kabel od radiówki.
Czy podpinając taką większą antenę jak np. Yagi-Uda czy Quad do AP TP-LINK WR543G nie spowoduję uszkodzenia AP?? Chodzi mi o ewentualność gdyby AP nie wydolił na większą antenę,
A drugie pytanie to to samo co wyżej tylko że w przypadku karty radiowej w PC, oraz ewentualnie czy będzie możliwość ściągania sygnału wifi gdy podłącze taką antenę (bądź od AP) do tej karty w PC, wcześniej do tej karty był podpięty kabel od radiówki.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: antena do AP i karty radiowej
Jeżeli to będzie antena na 2.4GHz to nie uszkodzisz AP/routera/karty WiFi.maniek070 pisze:Czy podpinając taką większą antenę jak np. Yagi-Uda czy Quad do AP TP-LINK WR543G nie spowoduję uszkodzenia AP?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Na antenie jest naklejka z napisem YAGI HV GOLD i to będzie chyba ta: www.yagi.pl
Czyli chyba 2,4
a miałem się jeszcze zapytać czy można by jeszcze wykorzystać tą antenę co jest na dachu, która wcześniej ściągała sygnał od providera, chodzi mi tu o rozdzielenie neostrady po wifi w domu do budynku gospodarczego oddalonego o jakieś 20 metrów. Mniemam że ta na dachu będzie miała coś więcej tych GHz
Czyli chyba 2,4
a miałem się jeszcze zapytać czy można by jeszcze wykorzystać tą antenę co jest na dachu, która wcześniej ściągała sygnał od providera, chodzi mi tu o rozdzielenie neostrady po wifi w domu do budynku gospodarczego oddalonego o jakieś 20 metrów. Mniemam że ta na dachu będzie miała coś więcej tych GHz
- wojteks
- *** Administrator ***
Na pasmo niby dobre ale jakość tych anten jest marna.maniek070 pisze:to będzie chyba ta: www.yagi.pl
Można ale jaka to antena?maniek070 pisze:czy można by jeszcze wykorzystać tą antenę co jest na dachu
To bez anteny zewnętrznej powinno działać albo co najwyżej 8dBi panel dołożyć do routera.maniek070 pisze:rozdzielenie neostrady po wifi w domu do budynku gospodarczego oddalonego o jakieś 20 metrów
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
YAGI.PL czyli badziewmaniek070 pisze:Na antenie jest naklejka z napisem YAGI HV GOLD i to będzie chyba ta: www.yagi.pl
![:]](./images/smilies/splash.gif)

A jaką miałeś na dachu ? Też od YAGI.PL ?maniek070 pisze:a miałem się jeszcze zapytać czy można by jeszcze wykorzystać tą antenę co jest na dachu,

Na antenach patykowych powinno to działaćmaniek070 pisze:chodzi mi tu o rozdzielenie neostrady po wifi w domu do budynku gospodarczego oddalonego o jakieś 20 metrów

Pokaż jaka to antena, to się zobaczymaniek070 pisze:Mniemam że ta na dachu będzie miała coś więcej tych GHz

-
- Stały użytkownik forum
Czy badziew to nie mam pojęcia (teraz już mam), ale znalazłem taką u brata na szafie
nie wiem skąd tam się znalazła no ale skoro już jest to można by ją jakoś wykorzystać, co do anteny na dachu to nie mam pojęcia co to jest bo wisi już tam z 7 lat, jest w kształcie tuby i bez wychodzenia na dach tylko tyle mogę powiedzieć, a i pewnie obeszło by się bez tej anteny z yagi.pl stosując sam AP, tylko że chodzi mi o to żeby było jak najniższym kosztem:D a mam do dyspozycji tylko ten AP wr543g z antenką, kartę radiową w PC bez żadnej antenki, no i tą antenę z yagi, i to na dachu
rozumiem że i tak chcąc podzielić neostrade na 2 laptopy i PC (wszystko bezprzewodowo) będę musiał kupić AP z anexem czy jakoś tak 

- wojteks
- *** Administrator ***
Będziesz musiał kupic jakiś router z modemem ADSL Annex A albo sam modem co wcale nie wyjdzie taniej. Polecane routery to Linksys WAG200G, Tp-Link TD-W8901/8910/8920.maniek070 pisze:rozumiem że i tak chcąc podzielić neostrade na 2 laptopy i PC (wszystko bezprzewodowo) będę musiał kupić AP z anexem czy jakoś tak
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Powidz jaki masz teraz modem ? Jeżeli możesz do niego podłączyć tego TP-LINK-a to po co Ci w takiej sytuacji nowy modem z routerem ? Jak dobrze zrozumiałem chcesz bezprzewodowo podłączyć 2 laptopy i jeden PC ten który by stał w budynku gospodarczym tak ? Do tego PC w tym budynku podłączasz antenę pd YAGI i odbiera ona sygnał z routera (mógłbyś go położyć gdzieś na parapecie). Komórka jest z tej samej strony co pomieszczenie, gdzie stałby router ? Jeżeli modem nie ma portu LAN to wtedy trzeba kupić modem. No chyba, że wcale jeszcze nie masz tego modemu i chcesz go dopiero kupićmaniek070 pisze: rozumiem że i tak chcąc podzielić neostrade na 2 laptopy i PC (wszystko bezprzewodowo) będę musiał kupić AP z anexem czy jakoś tak

-
- Stały użytkownik forum
Mam modem, mówiłem że nic z niego nie będzie ale... wrr
Ten modem nie ma żadnego innego wejścia niż USB i pod telefon, to jakiś sagem.
Che podłączyć laptop i PC w domu, i jeszcze jeden lub dwa laptopy w budynku obok domu, wymóg tylko taki że zero kabli, a telefon i całe gniazdo mam jakieś 7 metrów od PC, laptop na piętrze to w domu, no i reszta w firmie, generalnie pasowało by mi żeby w budynku gosp. nie było żadnych anten, w tym przypadku były by dwa laptopy z wi-fi i by grało,
Jeśli chodzi o rozmieszczenie to nie jest źle bo od gniazda telefonu gdzie miał by stać ten modem ADSL do budynku gospodarczego jest tylko po jednej ścianie ( a nawet okna) praktycznie w lini prostej, laptop na piętrze zaraz pod gniazdem telefonu, a PC ok 7 metrów w przeciwną stronę od budynku gospodarczego i też tylko jedna ściana
Ten modem nie ma żadnego innego wejścia niż USB i pod telefon, to jakiś sagem.
Che podłączyć laptop i PC w domu, i jeszcze jeden lub dwa laptopy w budynku obok domu, wymóg tylko taki że zero kabli, a telefon i całe gniazdo mam jakieś 7 metrów od PC, laptop na piętrze to w domu, no i reszta w firmie, generalnie pasowało by mi żeby w budynku gosp. nie było żadnych anten, w tym przypadku były by dwa laptopy z wi-fi i by grało,
Jeśli chodzi o rozmieszczenie to nie jest źle bo od gniazda telefonu gdzie miał by stać ten modem ADSL do budynku gospodarczego jest tylko po jednej ścianie ( a nawet okna) praktycznie w lini prostej, laptop na piętrze zaraz pod gniazdem telefonu, a PC ok 7 metrów w przeciwną stronę od budynku gospodarczego i też tylko jedna ściana
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A więc tak, jeżeli chcesz to zrobić w miarę tanio i dobrze to możesz kupić np. TP-LINK-a TD-W8901 jako modem/router. Podłączasz do niego sobie w domu laptopa i PC kablowo czy bezprzewodowo jak tylko chcesz, i umieszczasz go najlepiej jak najbliżej okna jeżeli jest po tej samej stronie co pomieszczenie gospodarcze, a jeżeli jest po innej stronie to trzeba będzie zastosować wtedy antenkę do tego modemo/routera. Przechodzimy teraz do pomieszczenia gospodarczego. Masz tam 2 laptopy, które chcesz podłączyć do sieci bezprzewodowo, a więc potrzeba Ci AP z anteną zewnętrzną, który odbierze sygnał od modemo/routera z domu, i routera który roześle go po pomieszczeniu gospodarczym
AP i router łączysz ze sobą skrętką.
--EDIT--
Jeszcze przyszedł Mi jeden pomysł na myśl
Jeżeli AP, który by odbierał sygnał z modemo/routera na zewnątrz sygnał bez problemu, to byś mógł po prostu włożyć go w puszkę hermetyczną podłączyć przez PoE i wystawić na zewnątrz, wtedy nie potrzeba by żadnych anten, tylko te co są dołączone do AP/router 

--EDIT--
Jeszcze przyszedł Mi jeden pomysł na myśl

Ostatnio zmieniony 2009-12-29, 22:00 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Po co tam router?sp6huk pisze:i routera który roześle go po pomieszczeniu gospodarczym
Wystarczy zwykły AP ale obstawiam że gdyby router od neostrady stał w oknie to będzie zasięg w pomieszczeniu gospodarczym (a jak dołożymy antenę 8dBi to musowo będzie).
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Szczerze mówiąc to może i karty w laptopie są tak czułe, że będą odbierać sygnał z routera od NEO, a wtedy nic więcej by nie potrzebawojteks pisze: Po co tam router?
Wystarczy zwykły AP ale obstawiam że gdyby router od neostrady stał w oknie to będzie zasięg w pomieszczeniu gospodarczym (a jak dołożymy antenę 8dBi to musowo będzie).

Bo z tego co zrozumiałem, to kolega chce odebrać sygnał od routera od NEO, i rozesłać go po pomieszczeniu gospodarczym, żeby mieć bezprzewodowo po WiFi. A więc wtedy musi być urządzenie które odbierze ten sygnał, i z powrotem go roześle. Dobrze myślę ? Ale teraz pomyślałem, że może sygnał będzie wystarczająco mocny i laptopy będą odbierać go od routera NEO.wojteks pisze:Po co tam router?
-
- Stały użytkownik forum
Nie chcę go odbierać i rozsyłać po budynku, dwa laptopy będą w tym samym miejscu (raz jeden, raz drugi) więc chyba nie ma potrzeby jeszcze tego przetwarzać, wifi w lapkach powinno to odebrać.sp6huk pisze:Bo z tego co zrozumiałem, to kolega chce odebrać sygnał od routera od NEO, i rozesłać go po pomieszczeniu gospodarczym, żeby mieć bezprzewodowo po WiFi. A więc wtedy musi być urządzenie które odbierze ten sygnał, i z powrotem go roześle. Dobrze myślę ? Ale teraz pomyślałem, że może sygnał będzie wystarczająco mocny i laptopy będą odbierać go od routera NEO.
Myślę zrobić to bardzo łatwo bez komplikacji, tylko nie wiem jak będzie z zasięgiem, czy nie spowolni bardzo neta; kupić modem ADSL podpiąć pod telefon i tym modemem puścić sygnał wifi, postawić go przy oknie wtedy będzie bliżej do budynku gosp. a w domu laptop powinien bez problemu odebrać sygnał, a PC właśnie podpiąć się przez kartę radiową, wszystko wydaję mi się że powinno być ok, tylko pasowało by żeby neta bardzo nie przymuliło w budynku.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-12-30, 18:26 ]
Proszę nie cytować całych postów, oraz nie cytować wielopoziomowo.
Ostatnio zmieniony 2009-12-30, 18:26 przez maniek070, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie będzie łącze, 6Mbps czy mniej?maniek070 pisze:tylko pasowało by żeby neta bardzo nie przymuliło w budynku.
Żeby internet działał wystarczy spokojnie połączenie z prędkością 11Mbps a nawet mniej.
Oczywiście jeżeli chcesz używać p2p czy przeglądać filmy z yt równocześnie na 2 komputerach to może być problem z podziałem pasma/QoS
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
neostrada 1 Mb
nie będzię żadnego ściągania plików, może kilka raz na jakiś czas ale to nie duże rozmiary, chodzi mi żeby tylko net dobrze chodził, żeby się strony szybko otwierały, oczywiście wszystkie komputery na raz nie będą używane, góra 2
- wojteks
- *** Administrator ***
To nawet jak będzie połączenie WiFi na 2Mbps to spokojnie wystarczy.maniek070 pisze:neostrada 1 Mb
Nie pomagam na PW!