Netbook - jaki?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pasza_sadyka
Specjalista bezprzewodowy-junior

Netbook - jaki?

Post autor: pasza_sadyka »

Witam.

Noszę się ostatnio z zakupem netbooka w oko wpadł mi DELL MINI 9 z modemem hsdpa. Kompletnie nie mam doświadczenia z tego typu sprzętem dlatego potrzebuję rady. Netbook używany będzie zgodnie z jego definicją czyli serfowanie po necie, może jakiś office wrzucę i generalnie nic więcej. Problem w tym że akurat ten Dell ma jedynie 1gb ramu i mam wątpliwości czy to aby wystarczy do w miarę komfortowej pracy z XP HE a z tego co wyczytałem nie ma możliwości rozbudowy do 2gb które niewątpliwie zwiększyły by komfort pracy. Pozostałe dane to Intel Atom N270 /1,6GHz/, HDD 8GB SSD, matryca 8,9" , bateria 4-ogniwowa 32WHr Li-Ion. Druga sprawa to właśnie ta matryca - 8,9" to nie za mało żeby coś zobaczyć i bateria - 4 ogniwa - rozumiem że za długo nie popracuje?

Pozdrawiam, Marcin.

EDIT: Zapomniałem dopisać - ew. proszę o polecenie jakiegoś netbooka w którym można by podmienić /jeśli jest w ogóle taka możliwość/ wbudowany modem na wersję modem z gps'em widziałem takie na allegro na slot pci mini.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Netbook - jaki?

Post autor: sp6huk »

Powiem Ci na przykładzie ASUS-a EeePC, że pożera on przy przeglądaniu stron WWW przez Google Chrome ok. ~300 MB RAM-u (dodam, że wyłączone są wszelkie programy, które są nie potrzebne w danej chwili, i mogły by używać pamięci). Więc 1 GB powinno spokojnie wystarczyć. Jest na nim właśnie XP Home. Procesor też Atom 1.6 GHz. Co do matrycy to 8,9" jak wiadomo nie jest dużo. Musisz mieć oczy blisko ekranu, bo inaczej nic nie można przeczytać. Przy 10,1" komfort pracy już wzrasta, i muszę Ci powiedzieć, że całkiem nieźle się przegląda WWW, jeżeli potrzebny Ci jest komputer mobilny. Mówię o TYM netbooku, jest godny polecenia :ok: Dodam, że wcześniej był sprzedawany z XP HE, ale widzę, że teraz jest Windows 7 starter.
dorylek
Użytkownik forum

Post autor: dorylek »

Zobacz DELL Mini 10 - 10,1'' - 1.33GHz/1GB/160GB/ modem 3G/ WWAN / GPS, 3 Ogniwa do 3,5H pracy cena koło 1500zł.
Dell umożliwia także zmianę konfiguracji netbooków i zamówienia z innymi bebechami. Wejdź sobie Tutaj wybierz sobie notebooka i spróbuj dostosować.

1GB starczy ci, to jest notebook nie będziesz na nim grał, konwertował filmów czy renderował grafiki.
Do Oglądania filmów, słuchania muzyki starczy ;)
pasza_sadyka

A co powiecie o Acer Aspire One D250? Widzę że ma matrycę 10,1" i możliwości rozbudowy do 2gb no i bateria z 5-7h pracą?

Pozdrawiam, M.
dorylek
Użytkownik forum

Jest on do nabycia w IPlusie w ramach abonamentu (Szczegóły na stronie operatora).
Recenzje znajdziesz Tutaj

Zobacz także Samsunga NC10 którego test znajdziesz Tutaj
pasza_sadyka

@dorylek dzięki za linki. Właśnie zaczynam się skłaniać ku tym dwóm modelom zważywszy że można je wyhaczyć za mniej niż 1k zł /nie chcę podpisywać cyrografu tym bardziej że plus nie ma nic ponad edge u mnie/. Mam też smaka na lenovo s10 ale trudno znaleźć opcję z modemem hsdpa w sensownej cenie - ma co prawda expresscard ale zapewne zje to trochę więcej energii niż opcja wwan, dell mini 9 mi już przeszedł jak zobaczyłem go na oczy - matryca 8,9 to trochę jak szkiełko w komórce :) ale dysk ssd jest kuszący. Trudny wybór :) Ale zostawiam sobie to na po 1 a teraz Wszystkim Najlepszego w Nowym :)
dorylek
Użytkownik forum

Najlepiej przed wyborem abyś sam zobaczył w jakimś hipermarkecie/sklepie te netbooki i je fizycznie zobaczył, przetestował itp.
Przejrzyj sobie też oferty sklepów internetowych, opinie, itp.

Naprawdę warto, po moim ostatnim zakupie co prawda bardzo trefnym - wymieniałem 3 razy - trafiłem na jakąś dziwną serie sprzedawca przyznał moją racje (udowodniłem przy nim) i zwrócił mi pieniądze.
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

Post autor: emkay »

Ja akurat posiadam NC10 z wbudowanym modemem...i powiem jedno: Nie zamienię go na żadnego innego netbooka.
W zasadzie ma wszystko to co dobry netbook powinien mieć. Wbudowany modem 3G działa lepiej niż wiele modemów na USB lub ExpressCard (testowane).
Do tego żywotna bateria, gdzie nawet przy włączonym WLAN/Modem 3G spokojnie na 4 godziny z hakiem starcza (testowane np. w pociągach).
W swoim NC10 dołożyłem 2GB RAMu i śmiga wszystko ok. Nawet Vista Business.
Do tego dużym plusem jest matowy ekran, co przy pracy w terenie sprawdza się rewelacyjnie. Szczególnie że czasami zdarza mi się przesiadywać np. na dachach budynków :). Swojego NC10 dostałem w iPlusie za 399zł i nawet przy tym abonamencie co mam to ten netbook zarobił na siebie już kilkukrotnie więc z czystym sumieniem mogę Ci go polecić. Jedynym minusem to chyba jest jego obudowa bo po otwarciu pokrywy całość sprawia wrażenie użycia tandetnego plastiku :) ale na szczęście to tylko pierwsze wrażenie :)

edit: a i odradzam HP Mini 2140 (wiesza się przy modemach ExpressCard)...bo to co ja się nawalczyłem potem z HP o odzyskanie pieniędzy to masakra.
HP Pavilion dv6625ew, 4GB RAM, 320GB HDD, Windows Vista SP2 / Debian Lenny 5.1, iPlus firmowo 49,

Samsung NC10 - Modem 3G, 2GB RAM, 160GB HDD, Windows Vista Business 32bit SP2, iPlus firmowo 89
tigerpc
Użytkownik forum

Post autor: tigerpc »

Ja polecam model Netbook Asus 1201N, bardzo dobre ma parametry, działa na systemie windows 7, do tego karta Huawei E169 ;)
Specjalista ds Informatyki i Telekomunikacji

Hobby: Informatyka, Telekomunikacja, Modding,Tester, Testowanie produktów, Sport,
Elektronika, Programista- pisanie programów, tworzenie stron www
pasza_sadyka

@emkay dzięki za info o hp
@tigerpc niestety wykluczam opcję modemu na usb, w ostatecznej ostateczności expresscard

Skłaniam się coraz bardziej ku acerowi aspire one d250 ma może ktoś jakieś doświadczenia z tym netbookiem? Niestety mało tego samsunga z modemem na aukcjach :(
chudy_filo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: chudy_filo »

Witam,
Posiadam acera d250 od około 3 tyg. Ogólnie jestem zadowolony. Bateria przy przeglądaniu stron wytrzymuje do 6h (w zależności od tego jak czesto przeładowujemy strony czas ten może sie obniżyć do 5h).
Odczuwalna jest wydajność procka (strony które zawierają sporo reklam powodują lekkie przymulanie przeglądarki).
Jeśli chodzi o testy modemu.
W przypadku kiedy łączymy się w technologii 3G/HSDPA wystarczy nawet jedna kreska zasięgu i mamy transfery w granicach 450kB/s ( testowane wczoraj o 1 w nocy we Wrocławiu).
Tam gdzie mamy zasięg EDGE lepiej korzystać z innego modemu.
Przykładowo, karta iplusa włozona do nokii E71 (połaczona z kompem przez PCsuite) pozwalała osiągnąć transfery w granicach 20kbit/s.
natomiast korzystając z modemu wbudowonego transfer ten wynosił około 10kbit/s do maksymalnie 15kbit/s.
Testy technologi EDGE dla nokii E71 i Acera d250 przeprowadzane były w jednej lokalicjacji w tej samej części mieszkania za pomocą stronki http://noc.gts.pl
ODPOWIEDZ