Internet radiowy - udostępnienie łącza z PC do laptopa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Cage
Stały użytkownik forum

Re: Internet radiowy - udostępnienie łącza z PC do laptopa

Post autor: Cage »

wojteks pisze: Na jakim kanale masz sieć od dostawcy a na jakim zrobiłeś Ad-Hoc? Powinny byc oddalone o 4 kanały. Sprawdź w ustawieniach kart (nadającej do laptopa i w laptopie) moc z jaką karty pracują. Gdzie jest antena karty nadającej do laptopa?
Jak ustawiałem, to nigdzie nie wybierałem i nie zmieniałem kanałów.
Antena karty nadającej do laptopa jest przykręcona i postawiona na obudowie od komputera stacjonarnego PC.

To znaczy ,że ta druga karta w stacjonarnym PC, która jest jako Ad-Hoc, to ona powinna być oddalona o 4 kanały ,od tego kanału, co nadaje mi dostawca :?:

P.S. W którym miejscu zmienia się te kanały ,gdyż teraz nie mogę tego znaleźć, a jeszcze tego nie robiłem nigdy :?:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Cage pisze:W którym miejscu zmienia się te kanały
Połączenia sieciowe, prawym na połączenie tej karty Ad-Hoc, Właściwości, Konfiguruj, Zaawansowane i tam masz różne opcje do wyboru.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Cage
Stały użytkownik forum

wojteks pisze: Połączenia sieciowe, prawym na połączenie tej karty Ad-Hoc, Właściwości, Konfiguruj, Zaawansowane i tam masz różne opcje do wyboru.
U mnie nie nic takiego na tej karcie z Ad-Hoc, tylko jest ,coś takiego:

Network Address
Network Type
Power Save Mode
Preamble Mode
SSID

Nie mogę tego znaleźć, to może poproszę o link jak to się ustawia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Cage pisze:U mnie nie nic takiego na tej karcie z Ad-Hoc, tylko jest ,coś takiego:
No to niestety nic więcej nie zrobisz. Te opcje zależą od karty/sterowników i skoro ich nie ma to tu nic nie zmienisz.
Skoro taki mały zasięg masz to moze ta mała antenka nie działa albo jest uszkodzona?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Cage
Stały użytkownik forum

wojteks pisze: No to niestety nic więcej nie zrobisz. Te opcje zależą od karty/sterowników i skoro ich nie ma to tu nic nie zmienisz.
Skoro taki mały zasięg masz to moze ta mała antenka nie działa albo jest uszkodzona?
Sprawdzę na innej jeszcze antenkach, gdyż mam trzy krótkie, a ta co jest teraz, to posiada kabelek, a dwie pozostałe, to jak długopis takie łamane antenki.

Jeszcze jest jedno wyście, żeby zamienić karty antenami i dać antenę tą co jest na dachu do tej nowej karty WiFi pod USB, a z tej starej na PCI zrobić Ad-Hoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

żeby zamienić karty antenami i dać antenę tą co jest na dachu do tej nowej karty WiFi pod USB, a z tej starej na PCI zrobić Ad-Hoc
Tak też można zrobić i zobaczyć co będzie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Cage
Stały użytkownik forum

wojteks pisze: Tak też można zrobić i zobaczyć co będzie.
Zrobię tak w celu sprawdzenia, ale dla mnie wygodniej jest jak antenę ,która jest na dachu, to mam przykręconą do karty WiFi pod USB, gdyż wtedy w razie potrzeby ,to szybciej można przełożyć z stacjonarnego PC do laptopa i na odwrót.

01.01.2010 Dziś sprawdziłem na trzech antenkach i na każdej jest siła sygnału bardzo niska, nawet bez przykręcenia antenki, też jest siła bardzo niska.

Nie zdążyłem jeszcze zmienić miejscami kabel co jest na dachu i ustawień kart w stacjonarnym PC, a pojawił się nowy problem.

Wtedy jak działał internet w laptopie, to w PC pojawiała się nazwa kary TP-Link _E1BD30 jak się najechało na pasku zadać na ikonę myszką i w laptopie, też miałem ten napis TP-Link_E1BD30, ale wiadomo, że pod laptopa nie miałem podłączonego wcale TP-Linka.
Okazało się ,że to jednak było połączenie z czyjąś obcą siecią niezabezpieczoną ,a więc to nie była moja sieć, którą skonfigurowałem, żeby udostępnić swoje łącze z PC do laptopa bezprzewodowo.

Teraz internet nie działa gdyż w stacjonarnym PC jest napisane jak najedzie się na ikonę na pasku zadań od tej karty z krótką antenką i piszę:
Połączenie sieci bezprzewodowe (Równorzędne)
Siła sygnału: Znakomita
Stan: Połączone
i to samo pokazuje i pisze w laptopie jak najadę na ikonę ,ale internet nie otwiera wcale stron, ale za to w drugim pokoju jest sygnał znakomity i stan połączone.

Ciekawe dlaczego nie otwiera stron u mnie w laptopie :?
Awatar użytkownika
Cage
Stały użytkownik forum

Może jeszcze ktoś z Was, coś mi doradzi :?:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Cage pisze:Ciekawe dlaczego nie otwiera stron u mnie w laptopie
Wyłącz/skonfiguruj firewalle/antywirusy może one coś blokują. Czy polecenie ping działa z komputera na komputer?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Cage
Stały użytkownik forum

Chciałem się jeszcze zapytać, czy w komputerze stacjonarnym te dwie karty WiFi oraz w laptopie muszą mieć zaznaczone w zakładce WINS - Ustawienie systemu NetBIOS -> Włącz system NetBIOS przez TCP/IP :?:

Czy tylko trzeba, to ustawić w drugiej karcie WiFi w stacjonarnym PC z krótką antenką fabryczną oraz w karcie WiFi w laptopie.

Ta druga karta w stacjonarnym PC, która jest jako Ad-hoc, to powinna też mieć zaznaczone w ustawieniach Zaawansowane - Dostęp do sieci i wybrać "Tylko sieci typu komputer-komputer [ad hoc] ,czy pozostawić tak jak było, zaznaczoną opcje "Dowolna dostępna sieć [preferowana z punktem dostępu] :?:

W tej drugiej karcie, która jest jako Ad-hoc, to gdy wejdę w Właściwości - Zaawansowane - Network Type - Wartość, to mam wybrać Ad Hoc, czy pozostawić, tak jak było Infrastructure :?:
ODPOWIEDZ