[Sferia] Autoryzacja w modemach. Który po RUIM?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

[Sferia] Autoryzacja w modemach. Który po RUIM?

Post autor: ja.michal »

Jak wiadomo Sferia ma autoryzację po ESN (numerze ID urządzenia), ale chyba nie wszystkie modemy.
Wie ktoś z Was w których taryfach jest autoryzacja po RIUM? Miałem ADU 520C swego czasu ale nie sprawdziłem czy działa bez karty bo w nim była.
Niestety obsługa sama nie wiem czy idzie to po RIUM czy ESN. Jak ktoś ma więcej informacji to byłbym wdzięczny.

Druga sprawa to czy da się jakoś podmienić ewentualnie ESN w modemie/module?

EDIT
Jeszcze inaczej. Da się brać jakąś taryfę bez dzierżawy terminala? Dostając RUIM lub jakoś podając ESN swojego urządzenia Sferi.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: [Sferia] Autoryzacja w modemach. Który po RUIM?

Post autor: Patryk »

ja.michal pisze:Druga sprawa to czy da się jakoś podmienić ewentualnie ESN w modemie/module?
Raczej cięzko,tak samo,jak ze zmianą "ID",czyli IMEI,w terminalach GSM/UMTS.
Im starszy sprzęt,tym jest łatwiej,np.w starych telefonach Sanyo czy Panasonic,ale to zabytki są :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Przekombinowali w tej Sferi. W ogóle motają z tym autoryzacją w CDMA.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

Może lista komend AT umieszczona tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=242296#242296 coś Wam powie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

al-czerniawski, dzięki. Poczytam, ale widzę, że to do AnyDaty. Niestety nie wszystkie komendy są takie same u wszystkich producentów.
al-czerniawski

ja.michal pisze:Wie ktoś z Was w których taryfach jest autoryzacja po RIUM? Miałem ADU 520C swego czasu ale nie sprawdziłem czy działa bez karty bo w nim była.
Będę miał okazję sprawdzić czy moja karta z modemu 520C uruchomi modem 530C. Modem 530C, pewnie zablokowany w Sferii, kupiłem na Allegro i jeśli jest sprawny to będę mógł coś więcej powiedzieć po próbach. Obawiam się jednak, że sprawa nie jest taka prosta.
Dodam, bo zapomniałem ściślej odpowiedzieć.
Normalnie modem ADU-530C (Axesstel też) w Sferii choć ma gniazdo na kartę, to jest logowany bez karty. Jedynie 520C w Sferii jest wyposażany w kartę. Bez karty, z tego co pamiętam, nie działał.
Z modemów AnyDaty to te stosowane przez Orange (635WA i 500A) są z kartami.
Modem ADU-510L z Nordiska, z którym miałem przyjemność, działał bez karty.
ja.michal pisze:widzę, że to do AnyDaty. Niestety nie wszystkie komendy są takie same u wszystkich producentów.
Trudno też powiedzieć czy AnyData stosuje te same komendy dla różnych swoich wyrobów.
Ostatnio zmieniony 2010-01-05, 01:09 przez al-czerniawski, łącznie zmieniany 3 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

al-czerniawski będę wdzięczny za informację. :ok:

Co do komend to też możliwe, ale część będzie się na bank powtarzać. Podobnie jak w Sierra Wireless.
al-czerniawski

Próby uruchomienia modemu ADU-530C z kartą wyjętą z modemu ADU-520C nie udały się.
Programik Sferii podaje komunikat: Wystąpiło zdarzenie uwierzytelnienia.
Modem ADU-530C wydaje się być sprawnym. Jednak prawdopodobnie jest on zablokowany w systemie Sferii i sama karta nie spowodowała jego uruchomienia.
Kupiłem ostatnio na Allegro także ADU-E100D. Oba zgłosiłem do weryfikacji przez Sferię, czy nabyłem je z legalnego źródła. Jeśli wszystko okaże się OK i nie będę ich musiał zwrócić prawowitemu właścicielowi to powalczę o sprawdzenie w serwisie stanu modemu ADU-530C i ewentualnie wystąpię o zgodę na dopuszczenie go do pracy w ramach mojego abonamentu TransferNight.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

al-czerniawski, to informuj co i jak wychodz. :) Ja chcę moduł kupić a on będzie nowy. Tylko właśnie ciekaw jestem czy da się to jakoś odpalić w porozumieniu z nimi. :niepewny:
al-czerniawski

Otrzymałem odpowiedź Sferii na prośbę weryfikacji czy zakupione modemy nie pochodzą z kradzieży:

"W odpowiedzi na korespondencję informujemy, że Urządzenia internetowe w sieci Sferia są wyłącznie dzierżawione. Jeśli abonent nie zwróci nam Urządzenia abonenckiego po rozwiązaniu Umowy to jest mu naliczana opłata za Urządzenie które nie zostało zwrócone."

Szybka, grzeczna odpowiedź i dokładnie to, co bez tej odpowiedzi wiedziałem. Szkoda, że tylko tyle.
Jeśli zatem klientowi zostanie skradziony sprzęt i ktoś uczciwy zgłosi go do providera to i tak klient zostanie pociągnięty za portfel.
Inne działania z modemem, czyli wizyta w serwisie Sferii i próby zarejestrowania go w Sferii muszą trochę potrwać. Proszę zatem o cierpliwość.
Obawiam się jednak, że zostanę w typowy sposób odesłany z kwitkiem.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

al-czerniawski pisze:W odpowiedzi na korespondencję informujemy, że Urządzenia internetowe w sieci Sferia są wyłącznie dzierżawione
Jeśli taki jest stan rzeczy to powinny trafić na listę towarów zakazanych na allegro, tak jak dekodery c+.
al-czerniawski pisze:Obawiam się jednak, że zostanę w typowy sposób odesłany z kwitkiem.
Zapewne tak samo jak próba zarejestrowania sprzętu z za granicy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
al-czerniawski

krystianb pisze:Jeśli taki jest stan rzeczy to powinny trafić na listę towarów zakazanych na allegro, tak jak dekodery c+.
Zanim kupiłem oba modemy dokładnie uprzedzałem sprzedających o tym, że zgodnie z umową zawartą ze Sferią nie są właścicielami modemów. Uzyskiwałem zapewnienie, że rozliczyli się ze Sferią. Dlatego decydowałem się na zakup by móc sobie w nich pogrzebać bez ryzyka uszkodzenia swojego sprzętu.
Jeśli mówili prawdę, to spłacając Sferii wartość modemów stali się ich właścicielami. Powinni zatem mieć prawo dysponowania nimi wedle własnego uznania.
Sferia na moje pytanie mogła zweryfikować prawdziwość zapewnień sprzedawców. Gdyby się okazało, że sprawa nie jest czysta nie pozostawałoby mi nic innego jak zwrócić modemy prawowitemu właścicielowi i powiadomić policję o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez sprzedawcę.
sf1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sf1 »

al-czerniawski pisze:Próby uruchomienia modemu ADU-530C z kartą wyjętą z modemu ADU-520C nie udały się.
- jak najbardziej - ze względu na to, że czarna AnyData nie ma aktywnego wejścia na kartę RUIM i w ogóle jej nie czyta.
Programik Sferii podaje komunikat: Wystąpiło zdarzenie uwierzytelnienia.
- jest to standardowy komunikat zaraz po błędzie nazwy użytkownika i haśle gdy terminal nie jest aktywny (blokada płatności, kradzież itp)
.... to powalczę o sprawdzenie w serwisie stanu modemu ADU-530C i ewentualnie wystąpię o zgodę na dopuszczenie go do pracy w ramach mojego abonamentu TransferNight.
- mam złe wiadomości nikt nie aktywuje Ci tego terminala, a <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie w transferze night przede wszystkim dlatego, że do tej taryfy są wydawane jedynie modemy z prędkością do 2,4 (więc pozostaje tylko niebieska any data).

W razie jakichkolwiek pytań - pytajcie -> zawsze postaram się odpowiedzieć :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

al-czerniawski pisze:Inne działania z modemem, czyli wizyta w serwisie Sferii i próby zarejestrowania go w Sferii muszą trochę potrwać. Proszę zatem o cierpliwość.
Obawiam się jednak, że zostanę w typowy sposób odesłany z kwitkiem.
Mi się jakoś nie spieszy więc czekam na jakieś info.
Niestety też mam przeczucie, że nici będą. :getlost2:
sf1 pisze:- mam złe wiadomości nikt nie aktywuje Ci tego terminala, a <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie w transferze night przede wszystkim dlatego, że do tej taryfy są wydawane jedynie modemy z prędkością do 2,4 (więc pozostaje tylko niebieska any data).
:dobani:
sf1

ja.michal pisze: :dobani:
Niestety - można co prawda spróbować, ale słowo daję że nie widziałem klienta z takim modemem na nocnym. Z resztą obowiązuje zasada, że prędkość modemu = prędkość taryfy w tej sytuacji 2,4.
Ale - zapytam jeszcze kogoś jak to wygląda z tymi modemami dokładnie w szczególności jak wygląda kwestia aktywacji takiego modemu z allegro. Podejrzewam, że jest to możliwe, ale ...
jak zajrzycie do regulaminów nie ma promocji bez informacji o tym, że firma nie dzierżawi terminalu (modemu) klientowi. Co za tym idzie aktywacja może być wykonana, ale prawdopodobnie na warunkach cennikowych - nie promocyjnych a te ceny są masakryczne. W każdym razie - jutro dowiem się wszystkiego na 100% i dam znać.

Pozdr.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sf1 pisze:Podejrzewam, że jest to możliwe, ale ...
Mi bardziej chodzi o nowe moduły do laptopa z USA lub modemy z USA, które działają na tej samej częstotliwości.
sf1 pisze:Z resztą obowiązuje zasada, że prędkość modemu = prędkość taryfy w tej sytuacji 2,4.
I tak nigdy nie widziałem nawet 1.5Mb/s w Sferii. :]
sf1 pisze:W każdym razie - jutro dowiem się wszystkiego na 100% i dam znać.
Fajnie. :ok:

sf1, może wiesz jak to jest ze Sferią głosową i WAPem? Można wsadzić kartę prepaid do modemu i połączyć się z netem po WAPie? Pomijamy kwestię ceny 9gr za 20KB.
al-czerniawski

sf1 pisze:słowo daję że nie widziałem klienta z takim modemem na nocnym.
:rotfl:
Kulam się dlatego, że sam miałem takiego klienta (normalny zjadacz chleba) i innego, który nie miał ŻADNYCH limitów na swoim koncie Internetowym (pewnie mniej normalny zjadacz). Kulam się ze śmiechu bo w naszym kochanym kraju wiele jeszcze rzeczy nienormalnych można zobaczyć i normalnych nie doświadczyć.
Manewr z modemem ze względów technicznych, rzecz oczywista, jest wykonalny. Nie powodowałby też żadnych skutków ubocznych dla providera. Niewykonalne może być pochylenie się providera nad maluczkim klientem. Bo po co mu ułatwiać życie.

Ale i tak kocham Sferię za jej Internet (moja jedyna sensowna możliwość). Ciągle jestem jej zadowolonym klientem.

Gorąco pozdrawiam sf1 wyczuwając w nim dobrego, sferiowego ducha :papa:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wydzieliłam jednak o autoprzełączaniu.
Router / serwer i automatyczne przełączanie między modemami
sf1

Niestety mam złe wiadomości.
Z informacji, które uzyskałem taki modem nie zostanie aktywowany - Sferia świadczy usługę (EVDO) tylko i wyłącznie na dzierżawionych modemach - ceny modemu czyli zaporowe 720 jest podane tylko po to aby było można wyliczyć kwotę za rozwiązanie umowy, zgubienie modemu itd.
Proponuję ew. wysłać pismo z zapytaniem/prośbą na [email protected] zobaczymy co odpowiedzą.
Jeżeli chodzi o karty RUIM prepaid i modemy evdo - może nie zadziałać. Nawet jeżeli zadziała z ustawień pamiętam że mają tylko pozwolenie na łączenie się z technologią 1x i mają przypisane nazwy użytkownika i hasła inne niż "sferia", natomiast nie jestem tego pewny - jutro dam jeszcze znać w tej sprawie ;)

A wracając do modemów bez limitów i innych akcji - czasami jak coś się źle ustawi/ ktoś źle ustawi robimy nawet printy z systemu, bo potrafią się dziać rzeczy niewiarygodne :D

Pozdr.

al-czerniawski pisze:[

Gorąco pozdrawiam sf1 wyczuwając w nim dobrego, sferiowego ducha :papa:
Powiem tak - zawsze staram się pomóc, bo na tym polega moja praca, chyba że ktoś sobie nie daje pomóc :P
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sf1 pisze:eżeli chodzi o karty RUIM prepaid i modemy evdo - może nie zadziałać. Nawet jeżeli zadziała z ustawień pamiętam że mają tylko pozwolenie na łączenie się z technologią 1x i mają przypisane nazwy użytkownika i hasła inne niż "sferia", natomiast nie jestem tego pewny - jutro dam jeszcze znać w tej sprawie ;)
Same karty RUIM rozumiem, że można zakupić? Bo chyba tak, ale nie jestem pewien.

1x o które Ci chodzi? Bo rozumiem, że coś takiego:
- CDMA 1xEV-DO Revision A (IS-856-A)
- CDMA 1xEV-DO Rel 0 (IS-856)
- CDMA 1xRTT (IS-2000)
sf1 pisze:robimy nawet printy z systemu, bo potrafią się dziać rzeczy niewiarygodne :D
:rotfl2:
sf1

Tak można, starter kosztuje 7 zł na kartę i masz 7 na start.

Pisząc 1X miałem na myśli prędkość do 115 kb/s :)
al-czerniawski

sf1 a może wiesz do kogo napisać prośbę o sprawdzenie w bazach Sferii czy modemu zakupionego na Allegro nie poszukuje prawowity właściciel? Innymi słowy czy nie pochodzi z kradzieży?
Drugi raz, otrzymałem równie szybką i grzeczną odpowiedź ze Sferii na ten temat. Odpowiedziała mi co prawda inna uprzejma Pani. Jednak odpowiedziała w stylu przypominającą poprzednią odpowiedź i jako żywo w stylu Bareji:

"Informujemy, że w przypadku skradzionych lub nie zwróconych urządzeń są prowadzone odpowiednie postępowania.

Dodatkowo informujemy, że warunkiem korzystania z naszych usług jest podpisanie umowy."

Drugie zdanie z tej odpowiedzi (oczywista oczywistość) jest odpowiedzią na niepostawione pytanie.
Mógłbym pewnie jeszcze raz zaproponować zwrócenie modemu klientowi, jeśli został mu faktycznie skradziony, i pewnie kolejny raz otrzymałbym równie szybką, grzeczną, odpowiedź pozbawioną istotnej treści.
sf1

al-czerniawski- skieruj pismo na reklamacje, mniej więcej zgodnie z tym co napisałem Ci na prv :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sf1 pisze:Pisząc 1X miałem na myśli prędkość do 115 kb/s :)
Czyli CDMA 1xRTT (IS-2000) i chyba jest dokładnie 153.6Kbps.

Chyba jednak daruje sobie zakup modułu na CDMA mimo, że tylko 60zł kosztuje. Najzwyczajniej nie będę miał z nim co potem zrobić.

Trzeba chyba poczekać na liberalizację w umowach i terminalach w Sferii.
al-czerniawski

Coś mi się widzi, że dzięki sf1 tematyka Sferii, przytłumiona Orange'm, na nowo się ożywi.
Rzeczowi informatorzy przyciągają pytających :) .
Dziękuję za udzielone wskazówki.
ODPOWIEDZ