Problem z iPlusem przez Nokia 6020

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Darek 34
Początkujący użytkownik forum

Problem z iPlusem przez Nokia 6020

Post autor: Darek 34 »

Witam od 2 dni próbuję uruchomić iPlusa przez NOKIĘ 6020 i mam problem.
Zainstalowałem na kompie sterowniki do kabla CA-42 modem nokia 6020 , skofigurowałem połączenie tak jak to jest opisane na forum i stronie iPlusa
Gdy wybieram połączenie pokazuje mi że otwiera kanał, później że wybiera numer i po dosyć długim czasie pokazuje okienko z błędem :
"błąd 692 Wystąpiła awaria sprzętu w modemie ( lub innym urządzeniu do przesyłu danych )
Już nie wiem co robię źle proszę o pomoc
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Problem z iPlusem przez Nokia 6020

Post autor: pluskwa_skarzysko »

mialem podobna sytuacje jak laczylem sie poprzez sagema.problem rozwiazalo ponowne zainstalowanie modemu.moze to jest cos podobnego....Warto sprobowac.
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
Tehanu

Post autor: Tehanu »

...kurcze mam ta sama konfiguracje: Nokia6020 + CA-42 i ten sam problem. Jak znajdziesz rozwiazanie daj znac.
D.
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Post autor: Tomekłódź »

A masz zainstalowane Nokia PC Suite?
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s :)
Darek 34

próbowałę z zainstaowanym pcsuite i z odinstalowanym i nic.
Zadzwoniłem do Plusa i po pół godzinnych próbach gościu doszedł do wniosku że jest to wina kabla. Jak on to stwierdził z nieoryginalnymi jest loteria.
Chyba kupię oryginalny i wtedy zobaczymy.
A tak na marginesie miałem skofigurowany modem na com 3 a podączony do com 1, ale po zmianie nic nie dało. Facet z Plusa trochę mi objaśnił nie powiem ale jak kupię oryginał za dużo większą kasę i dalej nic to chyba zwariuję.
stan123

Post autor: stan123 »

Witam. Spokojnie, nie zmieniaj szybko kabla, posprawdzaj dokładnie porty jak masz PC Suita sprubuj coś przesłać na telefon i odwrotnie albo utwórz połączenie ręcznie ze sterami od kabla bez Pc Suita. Wszystko da się zrobić, osobiście rozgryzłem 6 telefonów a kable były podróbami. Jak będziesz robił połączenie ręcznie odpytaj modem i sprawdź ustawienia w telefonie.
Darek 34

stan123 cały dowcip polega na tym że komputer łączy się z komórką za pomocą pcsuita przesyła fotki itd a jak próbuję internet to nic
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

W pc siute masz skrót do połączenia z netem jedynie musisz tam ustawić operatora reszta jest juz automatycznie dodana.A w telefonie masz dobrze skonfigurowany modem? ustawienia/połączenia/gprs/ustawienia modemu/
Darek 34

Tak w telefonie są dobre ustawienia tak powiedził mi gościu z salonu Plusa i on także twierdzi że wina leży po stronie kabla
Awatar użytkownika
Jaco

Sprawdz jakie masz zainstalowane modemy.Dla lipy spróbuj utworzyć nowe połączenie tylko ręcznie wybierz modem.Okaże sie czy masz zainstalowany modem do Nokii Musisz mieć podlączony fon.Proponuję podlącz przeslij jakis plik z fona na komp i odwrotnie upewnisz sie ze fon polaczony z kompem i dodaj polaczenie .

Sory za polskie czcionki.
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Zrób tak po kolei:

1. Ściągnji drivery do komórki.
2. Zainstaluj drivery do kabla. Nie instaluj <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> Pc suite, a jak zainstalowałeś to odinstaluj.
3. Włóż kabel.
4. Zobacz w menadżerze urzadzeń na jakim porcie com zainstalował się kabel.
5. Wejdź do panelu sterowania i zainstaluj modem za pomocą ściągniętych driverów i wybierz przy jego instalacji taki sam port com na jakim zainstalował się kabel.
6. Utwórz połączenie dial-up i ciesz się netem przez komórkę.

Powodzenia
Darek 34

TomekŁódź dziękuję ci żeczywiście to działa.
Dzięki Tobie po 3 dniach nieudanych prób udało mi się ustawić net z komórki.
Wielkie dzięki
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Nie ma za co. Ale połącenie się przez kabel u noki nie jest takie proste jak się wydaje tez miałem z tym nie mały poblem.

Udało mi się do tego dojść jak to powinno wyglądać. No i sprawdż we właściwościach połaczenia jaką masz prędkość ustawioną modemu u mnie było 115 kb/s wię za mało trzeba przestawić na 230 kb/s.
Darek 34

Rozumiem że chodzi ci o panel sterowania - opcje telefonu i modemu - modem - właśiwości - modem - MAKSYMALNA SZYBKOŚĆ PORTU ?

Edytuj posty, nie pisz jeden pod drugim. -->bob

MÓJ BŁĄD SORRY już wiem gdzie
Krzysztofft

Post autor: Krzysztofft »

Witam, mam podobny problem, aktywowałem iPlusa, mam N6020 kupiłem sobie przewodzik CA-42 firmy FOREVER odpaliłem wszystko i niby się łączy, ale coś wolno idzie. ok 3-4 KB/s często ok 1KB/s i nic więcej. Byłem w salonie Plusa i powiedzieli że wina kabla, że nie oryginalny. Pokazali na innym telefonie, że można na EDGE osiągnąć 20KB/s w naszym mieście i sprawa się skończyła. A ja nadal, nie wiem co zrobić czy kupić nowy kabel za 150 zł oryginalny noki, czy jeszcze coś walczyć z ustawieniami, czy inne drivery gdzieś szukać.
Awatar użytkownika
Jaco

A jaki masz zasięg w domu kiedy się łączysz?Twój model fona również ma EDGE żródło
Być może za małą prędkość sobie ustawiłeś.Zrób jak kilka postów wyżej we właściwościach połączenia.
Krzysztofft

Post autor: Krzysztofft »

Jeżeli chodzi o zasięg, to jest dobry wszystkie kreski. Żeby wykluczyć zasięg lub inne tego typu sytuacje to sprawdziłem w kilku miejscach w mieście i to samo. Jeżeli chodzi o ustawienia jedyną rzeczą, która mnie zastanawia to, gdy wejdę w Start/Panel sterowania/Opcje telefonu i modemu/Modemy i tam zaznaczę we właściwościach modemu maksymalną szybkość portu - mogę ustawić 115200, natomiast jak wejdę w Połączenia sieciowe i wybiorę Właściwości połączenia a następnie w Ogólne/Konfiguruj mam możliwość ustawienia większą prędkość maksymalnie do 921600, ale ja ustawiłem 230400 ponieważ przy większych coś nie łączy i są problemy z połączeniem. Czy mają znaczenie te ustawienia?
krecikson
Stały użytkownik forum

Post autor: krecikson »

kiedy instalowałem swój modem znalałem na tym forum podobny opis jak dał TomekŁódź, przejrzałem teraz szybko przyklejony temat o konfiguracji i instalacji ale nie znalałem tego info a przydało by się, o ile wiem sterowniki do telefonów zawiera PCSuite wystarczy go zainstalować (mozna później odinstalować bo nie jest potrzebny do łączenia), jeśli chodzi o kabel to u mnie zadziałał dopiero drugi który kupiłem (podróba z salonu Plusa za 40zł do N3220) i koniecznie trzeba zainstalować sterowniki do kabla które są na dołączonej do niego płytce
ODPOWIEDZ