Problem z portami PS/2

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Problem z portami PS/2

Post autor: Procio »

Mój problem polega na tym, że moje porty PS/2 przestały działać... Wczoraj wieczorem jeszcze wszystko było ok. Klawiatura i myszka pod tymi portami działały bez zarzutów, a dzisiaj rano budzę się i żaden z portów nie działa :( sądzę, że oba porty wyłączyły się w biosie, lecz bez klawiatury nie mam dostępu do biosu... I tu moje pytanie. Jak zresetować bios bez klawiatury?

Moja płyta główna to ASUS M2N-MX

Proszę o pomoc gdyż nie mam klawiatury pod USB, a pisanie na klawiaturze ekranowej jest strasznie męczące...

PLEASE HELP ME!
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z portami PS/2

Post autor: krystianb »

Na początek można wyjąć na parę minut baterię. Jak nie pomoże to trzeba szukać w instrukcji którą zworkę przestawić. Choć wydaje mi się mało prawdopodobne żeby w biosie była opcja wyłączenia gniazd PS2.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Procio
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Na początek można wyjąć na parę minut baterię.
słyszałem o tym ale nie wiem jaką baterię... :(
krystianb pisze:ak nie pomoże to trzeba szukać w instrukcji którą zworkę przestawić.
właśnie nie mam instrukcji
krystianb pisze:Choć wydaje mi się mało prawdopodobne żeby w biosie była opcja wyłączenia gniazd PS2.
jest, bo wcześniej mi się wyłączył port od myszy i mój wujek coś w biosie ustawił i wszystko grało, aż do dzisiaj... :cry:
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Procio pisze:ale nie wiem jaką baterię..
Od BIOSu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Procio pisze:nie mam instrukcji
To od czego jest support asusa, jest tam wszystko.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Blazej »

Poszukaj na płycie głównej zworki powinna być gdzieś niedaleko karty graficznej przełóż ją na sąsiedni "drucik" i po dwudziestu sekundach przełóż na pierwotną pozycję wtedy bios zostanie przywrócony do ustawień fabrycznych może to pomoże.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-12-31, 15:17 ]
Poprawa ortografii!
Ostatnio zmieniony 2009-12-31, 15:16 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Procio pisze: słyszałem o tym ale nie wiem jaką baterię... :(
O tą baterię chodzi: zaznaczone na czerwono.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

sp6huk pisze:O tą baterię chodzi: zaznaczone na czerwono.
znalazłem :) szczerze to nie wiedziałem, że coś takiego się znajduje w komputerze ;)

Sposób z tą baterią nie pomógł :( Jeszcze spróbuje ten:
Blazej pisze:Poszukaj na płycie głównej zworki powinna być gdzieś niedaleko karty graficznej przełóż ją na sąsiedni "drucik" i po dwudziestu sekundach przełóż na pierwotną pozycję wtedy bios zostanie przywrócony do ustawień fabrycznych może to pomoże.
ta zworka znajduje się u mnie obok baterii ;)
Awatar użytkownika
Blazej

Teraz tylko przełóż zworkę o jeden drucik odczekaj chwilę i odłóż ją z powrotem może pomoże a jak nie to może jakiś wirus?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-12-31, 15:34 ]
Poprawa ortografii! Na forum należy pisać zgodnie z zasadami ortografii i pisowni!
Ostatnio zmieniony 2009-12-31, 15:34 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Działa! :D Pomogło zresetowanie BIOS' u... Jednak wiedziałem, że to BIOS! :) Hehe.. Dzięki Blazej za naprowadzenie. Każdy otrzyma punkcik za pomoc ;)

P.S. Nareszcie mi się humor poprawił xD Zawsze jak mi się coś w moim komputerze popsuje, to dzień mam zły xD
Awatar użytkownika
Blazej

No to super cieszę się że mogłem pomóc ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Procio pisze:Sposób z tą baterią nie pomógł
Może za krótko była wyjęta. Wyjmując baterię także resetujesz BIOS tylko trzeba ją wyjąć na co najmniej minutę.
Procio pisze:Działa!
To dobrze bo byś nam spokoju dziś nie dał :szampan:
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Jaco pisze:Może za krótko była wyjęta. Wyjmując baterię także resetujesz BIOS tylko trzeba ją wyjąć na co najmniej minutę.
Wyjąłem ją i wyszedłem na dwór co zajęło mi nie mniej niż 10min :P
Jaco pisze:To dobrze bo byś nam spokoju dziś nie dał
Dokładnie xD

A tak w ogóle to, Szczęśliwego Nowego roku!!! :piwo: :beer: :zdrowko: :szampan: :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Procio pisze:Wyjąłem ją i wyszedłem na dwór co zajęło mi nie mniej niż 10min
A czasem komp zasilania nie miał włączonego? Bo zapomniałem o najważniejszym i bardzo oczywistym że wszystkie te zabawy trzeba robić z kompletnie odłączonym kompem od czegokolwiek.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Tak, komp miał odłączone zasilanie ;) Zawsze jak się bawię w takie rzeczy, to kompletnie odłączam od zasilania... Tak w ramach bezpieczeństwa :)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomekm91 »

Taki mały offtop.

Procio,

Wiem że nie ja powinienem to pisać, ale równie dobrze mogłeś założyć taki temat na forum poświęconych ogólnie komputerom, lub nie zakładać takiego tematu w ogóle. Masz 202 posty, super ogólnie respekt, ale na prawdę moim skromnym zdaniem trochę przesadzasz. Zakładasz wątki za wątkami piszesz wiele bezsensownych postów. No, ale na szczęście to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam.
Fort Minor & LINKIN PARK & Dead By Sunrise
Awatar użytkownika
Blazej

Tomekm91, Zdaje mi się że troszkę przesadzasz od tego jest forum aby się pytać a że tematy tak luźno związane z internetem to przecież nie przestępstwo.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Panowie spokojnie. ;)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Tomekm91 pisze:Procio,

Wiem że nie ja powinienem to pisać, ale równie dobrze mogłeś założyć taki temat na forum poświęconych ogólnie komputerom, lub nie zakładać takiego tematu w ogóle. Masz 202 posty, super ogólnie respekt, ale na prawdę moim skromnym zdaniem trochę przesadzasz. Zakładasz wątki za wątkami piszesz wiele bezsensownych postów. No, ale na szczęście to tylko moje zdanie.
Nie zakładam wątków po to, żeby nabijać sobie posty... Jest dział "Forum z techniką "za pan brat" po to, żeby popytać się lub pomóc trochę w innych tematach niż tylko w tematach związanych z internetem bezprzewodowym... Jeżeli temat mój byłby nie na miejscu lub uważany za spam moderatorzy by go już dawno usunęli... Jak widzisz są tu także eksperci od tematów bardziej związanych z komputerem, a skoro nie znam się tak dobrze jak oni, więc proszę o pomoc, porady...
Tomekm91 pisze:No, ale na szczęście to tylko moje zdanie.
Rozumiem, że to twoje zdanie, każdy ma prawo je wyrazić i ja to szanuję. Myślę, że Ci po części wyjaśniłem. Ja nie chcę nabijać postów.. Staram się trzymać ogólnie zasad przyjętych na forum.
ODPOWIEDZ