dziwny problem.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mcl4ren
Początkujący użytkownik forum

dziwny problem.

Post autor: mcl4ren »

Witam. otóż od tygodnia jestem posiadaczem routera tp-link TD-W8960N + usb adapter tp-link TL-WN422G. i sygnał jest dobry tzn szybkość wyświetla się że do 54Mbps śmialo. w menadzerze windosowskim (poprzez windows połączenie router- komputer) , siła sygnału : niska. ( pewnie z powodu dużej odległości). Ale wszystko działa nie rozłącza itd. Tylko problem tkwi w tym że transfer przy pobieraniu plików mam 5kbps cos w tych granicach. Wykluczam osoby trzecie ktore by mogły zaśmiecać sieć bo mam klucz sieciowy na tą otóż sieć. TP SA także wykluczam ponieważ mam lapa w nim adapter linksysa wpc54g i na nim smiga az miło. po sprawdzeniu na speedtest.pl na lapie mam prędkośc 1024(czyli wszystko ok) a na pececie 240kbps. i moje pytanie brzmi : Co może powodować taką roznice miedzy predkoscia na lapie a na stacjonarnym.( oba kompy sa w tej samej odleglosci od routera.) Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: dziwny problem.

Post autor: Jo_gurt »

Ja stawiam na:
- ustawienia zasilania tego TL-WN422G
- błędy w sterownikach (zmień na coś nowszego, niekoniecznie ze strony TP-Linka)
- uszkodzenie karty.
mcl4ren
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mcl4ren »

Aha rozumiem. Czyli:
1. co moge zmienić i gdzie w ustawieniach tego adaptera?
Mam jeszcze jedno pytanie..
na odwrocie pudełka od tego adaptera jest takie coś jak related products.
i do peceta jest pokazana jakby karta sieciowa z anteną (model) TL-WN551G)
i czy może przy zmianie na ten właśnie adapter mogło by dać dobry efekt ?

aha i jeszcze bym zapomnial:
dzisiaj rano wstaje nie ma mojej sieci na liscie w pececie( jest chyba z 5 innych mojej nie)
wiec wlaczam lapa zobaczyc czy bedzie. na lapie znajduje. po on/off routera pecet znajduje moją sieć . Ocb ? proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

mcl4ren pisze:. co moge zmienić i gdzie w ustawieniach tego adaptera?
Szukaj we właściwościach tej karty w Managerze Urządzeń na zakładce Zaawansowane czegoś odnośnie planów zasilania lub czegoś podobnego.
ODPOWIEDZ