mały73 pisze:Co ciekawe najbliższy nadajnik jest w Nowym Dworze Maz.(14km w linii prostej) a o Strubinach nawet nie wspomnieli
W takim razie niezły zasięg ma ten BS z Nowego Dworu Być może to ze względu na płaski teren. Pod uwagę wziąłem mniejszy zasięg więc jako najbliższą potencjalną stację bazową uznałem maszt w Strubinach.
mały73, w Nowm Dworze masz Stacje Bazowa Netii. A dokladnie w Okuninie. Zasieg z tego komina wynosi czasami nawet 16km. Zalezy w ktorym kierunku mieszkasz.
Quest pisze:mały73, w Nowm Dworze masz Stacje Bazowa Netii. A dokladnie w Okuninie. Zasieg z tego komina wynosi czasami nawet 16km. Zalezy w ktorym kierunku mieszkasz.
To pewnie byłbym już na granicy zasięgu albo i poza nim.Najciekawszą opcją może być ten nadajnik w Strubinach (9 km w linii prostej ode mnie).
Witam! Nie wiem skąd macie info o btsach wimaxa ale chciałbym się dowiedzieć gdzie znajduje się najbliższy nadajnik w Szczytnikach 62-865 woj. Wlkp? Dzięki za odp. Pozdrawiam
tom_kas pisze:Możesz podać jeszcze kilka w mojej okolicy?
Bardziej oddalony jest w Kaliszu (ul. Stawiszyńska 125), a jeszcze bardziej oddalony w Ostrowie Wielkopolskim (ul. Wrocławska 93)
Oczywiście to wszystko są prawdopodobne lokalizacje BS, które wnioskuję z wykazu radiolinii oraz stacji bazowych UKE, wiedząc że Era instaluje swoje BS-y na węzłach.. Póki co UKE nie opublikowała jeszcze wykazu pozwoleń na stacje bazowe WiMax.
tom_kas pisze:Bardziej chodziło mi czy w bliższych okolicach.Koźminek jest na północ a czy na południe coś jest?
Nie ma. Jak napisałem wcześniej Koźminek to najbliższy BS. Bardziej na południe (a dokadniej południowy wschód) jest BS w okolicach miejscowości Pruszków pow. Laski. Z takiej odległości nie ma cienia szansy na WiMax.
Możesz mi powiedzieć jak to jes u mnie? Wiem że mam w polkowicach. Ale z rozmowy bok mówił że powinienem dwa łapać i nie wiem gdzie mam drugi. Dokładnie chodzi mi o miejscowość PĘCŁAW 67-221.
Jareva pisze:Wiem że mam w polkowicach. Ale z rozmowy bok mówił że powinienem dwa łapać
Tym się nie musisz kłopotać, bo i tak będziesz przypisany tylko do jednego BS-a. Nie będziesz mógł przełączać się pomiędzy BS-ami, co najwyżej pomiędzy poszczególnymi sektorami jednego BS-a.
Blido pisze:Tym się nie musisz kłopotać, bo i tak będziesz przypisany tylko do jednego BS-a. Nie będziesz mógł przełączać się pomiędzy BS-ami, co najwyżej pomiędzy poszczególnymi sektorami jednego BS-a.
Tylko Nie wiem do którego jestem przypisany. A w pojutrzee montuje to wszystko. Nie wiem gdzie kierować antene.
Podepne się też tu Bo dostałem kartke jaki sektor i częstotliwość. A gdzie znajde login hasło?
Ostatnio zmieniony 2009-12-08, 21:43 przez Jareva, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie, czy moze ktos wie czy w Biłgoraju (Lubelskie) jest nadajnik Ery Wimax a jak jest to gdzie jest mniej wiecej ? Na poczatku tego tematu pisze ze jest, ale bylem dzisiaj w salonie Ery i mile panie powiedzialy mi ze nie ma i nie ma mozliwosci instalacji. A formularz zgloszeniowy wyslalem i dotad nikt nie oddzwania
Oficer pisze:żeby internet działał to muszę być w obszarze zamalowanym na mapie ?
Raczej tak, chociaż czasem może się zdarzyć że zasięg podany przez operatora może być w rzeczywistości nieco większy.
Oficer pisze:czy będąc 30km od zamalowanego miejsca dam rade ?
To by oznaczało że do najbliższej stacji bazowej masz jakieś 45km Nie ma szans. Ale mapa na stronie Ery jest z marca 2009, a więc bardzo stara. Możliwe że od tamtego czasu postawiono jakieś nowe stacje i jesteś w zasięgu. Napisz do BOA to będziesz wiedział.
Witam
Mam parę pytań do znawców tematu Wimaxa. Mam podpisaną umowę z Era , sprzęt mam już w domu , podłączony na próbę i sygnał jakiś wykrywa. Sygnał sprawdzałem z ziemi kierując antenę do nadajnika który mi przesłali w mailu. Moje wyniki w załączniku. Jako że teraz dużo śniegu na dachach to nie mam możliwości o lepszy pomiar. Moje pytanie jest takie, czy te parametry są dobre i czy jak nadajnik będzie wyżej to będzie duża poprawa ? Do nadajnika mam jakieś 15 km w linii prostej. Po drodze jest las ale około 5 km ode mnie. Mieszkam w miejscowości Popielawy (woj. łódzkie ) , antena jest skierowana w stronę Tomaszowa Mazowieckiego. I jeszcze jedno pytanko : czy jeśli uda się połączyć z internetem przez tego Wimaxa to czy mogę jeszcze z tego zrezygnować czy już nie ma odwrotu ? Jak te sprawy wyglądaja?
piotreq84 pisze:Moje pytanie jest takie, czy te parametry są dobre i czy jak nadajnik będzie wyżej to będzie duża poprawa ?
Parametry są akceptowalne, ale bardzo słabe. Powinieneś raczej osiągnąć 1Mb/s ale pingi mogą być wysokie i niestabilne. Może też zrywać połączenia. Powinieneś zamontować terminal jak najwyżej jak tylko będzie to możliwe, poprawa jakości sygnału na pewno będzie znaczna. Ja mam obecnie stabilne -68dBm a podczas prób "polowych" wystawiając antenę przez okno na parterze osiągałem nie więcej niż -85dBm. ODU wisi u mnie na maszcie murowym na wysokości pierwszego piętra.
Zgrywus pisze:Panowie, czy moze ktos wie czy w Biłgoraju (Lubelskie) jest nadajnik Ery Wimax a jak jest to gdzie jest mniej wiecej ? Na poczatku tego tematu pisze ze jest, ale bylem dzisiaj w salonie Ery i mile panie powiedzialy mi ze nie ma i nie ma mozliwosci instalacji. A formularz zgloszeniowy wyslalem i dotad nikt nie oddzwania
W salonach nie mają o tym pojęcia, najlepiej zadzwoń na zamówieniówkę wimaxa, tam wstępnie sprawdzą i ewentualnie zamówisz
Problemów być nie powinno, jeśli zamontujesz antenę dostatecznie wysoko. Ten las jest w jakiej odległości od Twojego domu i stacji bazowej? Bo zbyt blisko stacji bazowej też nie może być. Najlepiej jeśli byłby w połowie drogi.
Digitall pisze:Cóż.. mam jakieś 18 km. Nie ma cudu żeby zobaczyć BTSa, chyba że z helikoptera.. WiMAX widzę że raczej nie zadziała..
Niekoniecznie. Ja mam dokładnie 22km do nadajnika i dostałem weryfikację pozytywną. Podobno jestem na obrzerzach zasięgu. Umowa już podpisana, czekam na sprzęt. Mam szansę na pobicie rekordu odległości, bo chyba nikt tak daleko nie próbował łapać Wimaxa.
bobix pisze:Może ktoś dla mnie sprawdzić gdzie może być najbliższy BS? Kod pocztowy to 05-084 Leszno k/Błonia.
Może być wszędzie, bo na mapie Ery wokół jest tylko wielka niebieska plama http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... imax/mapka . Nie mogę więc wywnioskować gdzie dokładnie znajduje się BS, ale jedno jest pewne - zasięg będziesz miał.
Jo mam pytanie.. jeśli bym brał wimaxa z ery i bym wzial ale byłby bardzo słaby zasięg to można oddać ?? czy przed zamówiniem przyjezdzaja technicy czy ktos tam i sprawdzaja czy jest sygnał ?