Jak »»znaleźć«« otoczenie sieciowe znalezionej sieci wifi?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Jak »»znaleźć«« otoczenie sieciowe znalezionej sieci wifi?

Post autor: gorus1 »

Wykryłem kilka sieci bezprzewodowych niezabezpieczonych swoją kartą dlink 520+. Z jedną z nich bez problemu się łączę, bo przydziela mi automatycznie ip (ma serwer dhcp), ale z innymi łączę się, a system wind. pokazuje mi ograniczenie lub brak łączności i przydziela jakieś ip, które później wpisuję w ustawieniach ip swojej karty wifi - wtedy bez problemu się łączę z siecią, ale nie mogę się połączyć z netem (to może być zrozumiałe,bo może to być sieć bez netu) i co naważniejsze nie widzę żadnych kompów w tej sieci.Pytanie brzmi, czy system może przydzielić mi inne ip niż te, które umożliwiają korzystanie z sieci i jak poznać adresy ip użytkowników, którzy łączą się z tą siecią (chodzi mi o zakres ip). Dodam, że sieć nie jest zabezpieczona.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jak »»znaleźć«« otoczenie sieciowe znalezionej sieci wifi?

Post autor: MaxFM »

Zeby miec połaczenie z netem musisz miec brame i dns
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: gorus1 »

No właśnie jak zdobyć bramę i dns posiadając już zakres ip jaki mają przypisany użytkownicy?
Awatar użytkownika
kszysek
Stały użytkownik forum

Post autor: kszysek »

gorus1 pisze:No właśnie jak zdobyć bramę i dns posiadając już zakres ip jaki mają przypisany użytkownicy?
jesli wiesz ze np. ip jest takie 192.168.190.223 to brama bedzie albo 192.168.190.1 lub 192.168.190.254 ale jesli admin przekombinowal to proboj kolejno 192.168.190.1-254.

Z DNSami moze być gorzej, mi kilka razy przeszdl DNS dla DSL z tpsa ale dlatego ze cala siec oparta byla na DSLu, popróbuj.

Swoją drogą jak moze ktos podpowie jak DNSy zdobyc,w CommView WIFI da rade ?? jest w ogole szansa na windzie czy tylko linuch ??
<| Blackberry Bold 9700 - Orange |Ipad2-3G Orange | Dell N4020 + Huawei e3131 - Orange | Hp Mini 311 | Hp t5630w Thin Client + Wimax |> To tyle :)
http://speedtest.net/result/1917097660.png
wolfek
Stały użytkownik forum

Post autor: wolfek »

Skanuj sieć...
www.doladowania.kraczkowa.pl - Bezpieczne i szybkie do?adowanie Twojego telefonu
ODPOWIEDZ