internet wifi i problem z jego podzieleniem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
internet wifi i problem z jego podzieleniem
witam mam internet od swojego dostawczy bezprzewodowy poprzednio mialem na zwyklej karcie wifi ralinka
teraz chcialem podzielic swoj internet na pc i laptopa bezprzewodowo
kupilem acess pointa Tp-linka tl-wa501G i mam ROUTER WiFi tp-linka -WR340g
moj operator zapespiecza siec w nastepujacy sposob po PRZEZ filtrowanie MAC i klucz WEP
i przypisuje stale IP
Wiec zadzwonilem do operatora zeby mi znienil adres MAC na ten ktory posiada moj AP
a operator zapytal sie jeszcze dodatkowo o adres mojej karty ETERNET (katy lan )
wiec mu podalem
Spiolem ap pod lana i zaczolem konfiguracje wlaczylem ap w tryb AP CLIENT
ZNALAZLEM SIEC > wpisalem klucz WEP
wlaczylem w karcie pobieranie adresów automatycznie internet DZIAŁ!!!!
WSZYSTKIE DANE MAM PRZYPISANE PRZEZ DHCP
O TO I ZRZUT po podlaczeniu
teraz chcialem podzielic swoj internet na pc i laptopa bezprzewodowo
kupilem acess pointa Tp-linka tl-wa501G i mam ROUTER WiFi tp-linka -WR340g
moj operator zapespiecza siec w nastepujacy sposob po PRZEZ filtrowanie MAC i klucz WEP
i przypisuje stale IP
Wiec zadzwonilem do operatora zeby mi znienil adres MAC na ten ktory posiada moj AP
a operator zapytal sie jeszcze dodatkowo o adres mojej karty ETERNET (katy lan )
wiec mu podalem
Spiolem ap pod lana i zaczolem konfiguracje wlaczylem ap w tryb AP CLIENT
ZNALAZLEM SIEC > wpisalem klucz WEP
wlaczylem w karcie pobieranie adresów automatycznie internet DZIAŁ!!!!
WSZYSTKIE DANE MAM PRZYPISANE PRZEZ DHCP
O TO I ZRZUT po podlaczeniu
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: internet wifi i problem z jego podzieleniem
A gdzie problem?artax22 pisze:O TO I ZRZUT po podlaczeniu
Nie pomagam na PW!
-
Wiec zabralem sie za dalsza konfiguracje po podlaczeniu ap-routera wpisaniu w porcie wan
wszystkich danych od dostawcy isp i innych tych konfiguracji spiecu ich razem
mam internet router rozsyla siec po domu ale tylko dziala internet na moim PC bezprzewodowo kiedy to wpisze do mojej karty WIFI MAC karty ETERNET TEN KTORY PODALEM MOJEMU OPERATOROWI i WLACZ AUTOMATYCZNE POBIERANIE ADRESOW
i na swoim pc internecik mam a na laptopie juz nie i co teraz czy ktos z forum jest mi w jakis stanie pomoc czy sprzet który posiadam ma mozliwosc takiego skonfigurowania aby mi to lacze podzielil itd W czym jest problem ???? Prosze o pomoc
wszystkich danych od dostawcy isp i innych tych konfiguracji spiecu ich razem
mam internet router rozsyla siec po domu ale tylko dziala internet na moim PC bezprzewodowo kiedy to wpisze do mojej karty WIFI MAC karty ETERNET TEN KTORY PODALEM MOJEMU OPERATOROWI i WLACZ AUTOMATYCZNE POBIERANIE ADRESOW
i na swoim pc internecik mam a na laptopie juz nie i co teraz czy ktos z forum jest mi w jakis stanie pomoc czy sprzet który posiadam ma mozliwosc takiego skonfigurowania aby mi to lacze podzielil itd W czym jest problem ???? Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 2010-01-02, 12:53 przez artax22, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak masz ustawiony IP AP Clienta (WA501G)?
Skoro dostawca podał Ci ustawiena IP to wpisz je do ustawień karty sieciowej kablowej i sprawdź czy działa na nich internet, jeżeli działa daj tu tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all
Skoro dostawca podał Ci ustawiena IP to wpisz je do ustawień karty sieciowej kablowej i sprawdź czy działa na nich internet, jeżeli działa daj tu tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all
Nie pomagam na PW!
-
tu masz scan ap
- wojteks
- *** Administrator ***
Wejdź w ustawienia i podaj jaki IP ma WA501G.artax22 pisze:nie rozumiem ip ap clienta
ipconfig /all ma być tekstowo tu wklejony
Nie pomagam na PW!
-
sorki dodawalem to ale widocznie nie wyskoczylo na forum
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-02, 14:53 ]
Prosiliśmy tekstowo, tak jak tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-02, 14:53 ]
Prosiliśmy tekstowo, tak jak tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-02, 14:52 przez artax22, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy tak trudno zrobić to tekstowo? A nie jakiś obrazek tu wstawiać.
Do konfiguracji portu WAN routera wpisz MAC "00-11-11-c7-0a-9b" (pozycja "Clone MAC"
Potem sprawdź czy router dostał IP od dostawcy w zakładce Status.
Kabel od WA501G musi być podłączony do WAN routera. Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Do konfiguracji portu WAN routera wpisz MAC "00-11-11-c7-0a-9b" (pozycja "Clone MAC"
Potem sprawdź czy router dostał IP od dostawcy w zakładce Status.
Kabel od WA501G musi być podłączony do WAN routera. Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Nie pomagam na PW!
-
Po próbowalem roznych opcji i sprawa ma sie nastepujaco
W routerze w zakladce WAN wlaczylem dynamic ip i router zasał wszystkie dane od mojego dostawcy
ip 192.168.5.130
brame 198.168.5.129
dns 10.1.1.1
I sprawa sie ma nastepujaco. Jesli na moim PC w karcie wifi wprowadze tego MAC 001111C70A9B i zaznacze automatyczne przyznawanie
mam internet ale tylko wtedy jak spiety AP jest z routerem przez LAN na WAN nie dziala wcale.
A u siostry na laptopie tez sie moge podlaczyc z internetem na jej mac innym niz ten moj
ale przypisuje IP, BRAME itd taka sama jak mi
W czym tu moze byc problem
TTL wartosci 245
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-02, 19:29 ]
Poprawa ortografii! Na forum należy pisać zgodnie z zasadami pisowni i ortografii!
W routerze w zakladce WAN wlaczylem dynamic ip i router zasał wszystkie dane od mojego dostawcy
ip 192.168.5.130
brame 198.168.5.129
dns 10.1.1.1
I sprawa sie ma nastepujaco. Jesli na moim PC w karcie wifi wprowadze tego MAC 001111C70A9B i zaznacze automatyczne przyznawanie
mam internet ale tylko wtedy jak spiety AP jest z routerem przez LAN na WAN nie dziala wcale.
A u siostry na laptopie tez sie moge podlaczyc z internetem na jej mac innym niz ten moj
ale przypisuje IP, BRAME itd taka sama jak mi
W czym tu moze byc problem
TTL wartosci 245
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-02, 19:29 ]
Poprawa ortografii! Na forum należy pisać zgodnie z zasadami pisowni i ortografii!
Ostatnio zmieniony 2010-01-02, 19:27 przez artax22, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zmień adres IP po stronie LAN routera na 172.16.250.1,maska 255.255.255.0artax22 pisze:mama internet ale tylko wtedy jak spienty AP jest z routerem przez LAN na WAN niedziala wcale
Router do AP musi być połączony z AP Clientem przez port WAN
Nie pomagam na PW!
-
I dalej nic na lanie sie polacze czy to z laptopa na innym adresie mac ale czy z pc ale zawsze przypisuje to samo ip, ktore mam od dostawcy brame tez NA WAN nie dziala w ogóle.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez artax22, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeżeli w karcie sieciowej masz statycznie przypisane adresy to tak będzie przypisywało. Musisz zmienić na automatyczne pobieranie adresu. Wtedy pobierze Ip z puli.
Nie pomagam poza forum.
-
adres mam automatycznie pobierany i przypisuje mi ten od dostawcy a jaki ma byc kabelek zap do rutera krosowany czy nie krosowany na wan nic nie lapie
- wojteks
- *** Administrator ***
Między APC a routerem ma być kabel "prosty" czyli nie krosowany.artax22 pisze:a jaki ma byc kabelek zap do rutera krosowany
Czy wpisujesz (klonujesz) na WAN routera MAC karty kablowej sieciowej?
Nie pomagam na PW!
-
mac karty sieciowej 001111c6OA9B
Pod spodem to samo wlasnie 1 sprawa mnie,
zastanawia po co jak dzwonilem zeby mi znienili mac prosil gosc o mac ap i karty sieciowej z lana??
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2010-01-03, 01:17 ]
Kolego na forum nie krzyczymy.
Pod spodem to samo wlasnie 1 sprawa mnie,
zastanawia po co jak dzwonilem zeby mi znienili mac prosil gosc o mac ap i karty sieciowej z lana??
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2010-01-03, 01:17 ]
Kolego na forum nie krzyczymy.

Ostatnio zmieniony 2010-01-03, 20:44 przez artax22, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
MAC AP żeby AP został wpuszczony do bazy. MAC karty sieciowej bo ona dostaje dane po DHCP od dostawcy (ale tu często występuje maskowanie MAC przez AP Clienta i dlatego komputer dostaje prawidłowe IPartax22 pisze:zastanawia po co jak dzwonilem zeby mi znienili mac prosil gosc o mac ap
Skoro router podłączony do WAN z AP Clientem dostaje IP to sprawdź
ping wp.pl
ping 212.77.100.101
Jeżeli drugi ping przejdzie to wpisz ręcznie DNSy w konfigurację IP komputerów
Nie pomagam na PW!
-
tak stestowalem i o to wynik
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
C:\Documents and Settings\marco martin>ping wp.pl
Badanie wp.pl [212.77.100.101] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=789ms TTL=245
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=735ms TTL=245
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=650ms TTL=245
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=275ms TTL=245
Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 275 ms, Maksimum = 789 ms, Czas średni = 612 ms
C:\Documents and Settings\marco martin>
tylko dziwne jest to wszystko zejak ta skretke wepne pod WAN nic nie pociagnie zadnych danych automatacznie na LAN w routerze wszystko jest
i internet raz mam na laptopie raz na pc
i na laptopie jak i na pc przypisuje automatycznie zawsze to samo ip od operatora i reszte danych jesli ap> routerem jesli ruter wpiety w lan W WAN NIC NIE PRZYJMNIE moze mam jakos wejscie WAN uszkodzone ???
brakmi juz sil albo kupie jeszcze inny router chociaz mam juz tego sieciowego złomu duzo w domu
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
C:\Documents and Settings\marco martin>ping wp.pl
Badanie wp.pl [212.77.100.101] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=789ms TTL=245
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=735ms TTL=245
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=650ms TTL=245
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=275ms TTL=245
Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 275 ms, Maksimum = 789 ms, Czas średni = 612 ms
C:\Documents and Settings\marco martin>
tylko dziwne jest to wszystko zejak ta skretke wepne pod WAN nic nie pociagnie zadnych danych automatacznie na LAN w routerze wszystko jest
i internet raz mam na laptopie raz na pc
i na laptopie jak i na pc przypisuje automatycznie zawsze to samo ip od operatora i reszte danych jesli ap> routerem jesli ruter wpiety w lan W WAN NIC NIE PRZYJMNIE moze mam jakos wejscie WAN uszkodzone ???
brakmi juz sil albo kupie jeszcze inny router chociaz mam juz tego sieciowego złomu duzo w domu
- wojteks
- *** Administrator ***
Ustaw dane od operatora ręcznie na WAN routera. Połączenie kablowe musi być AP-port WAN routera inaczej internetu nie podzielisz.artax22 pisze:jesli ruter wpiety w lan W WAN NIC NIE PRZYJMNIE moze mam jakos wejscie WAN uszkodzone ?
Za dużo kombinujesz i nie robisz co podpowiadam. Jak tak będziesz robił to będzie Ci trudno pomóc.
Nie pomagam na PW!
-
Hej i wiec tak z tego co wywnioskowalem moj problem polegal na zlosliwosci rzeczy martwych.
Router po prostu nie chcial mi sie restetowac port WAN nie byl jakos widziany ???? przez moj AP.
Po prostu znalezlem opis resetowania routera za pomoca przycisniecia resetu jesli router jest wylaczony po tym trzymaniu przycisku reset i tak pare razy i moj ruter wrescie zalapal i port WAN jak zacząl byc atrywny
i INTERNET. W ten sposob rozdzielilem.
Konfiguracje przeprowadzalem w taki sposob jak mi pisal WOJTEKS . Dziekuje ci bardzo za oddanie i poswiecenie!!!!!! Jestes wielki chłopie rzeszow - od krosna nie daleko odalony ja zreszta czesto tam wpadam po latac wartasz nie tylko podziekowania za wytrwałosc ale wielka flache :)pomagasz komu sie da badzo pomoc twoja cenilemprzez e wszystkie moje eskapady z tym routerem niestety sprzet jaki jest taki jest najtanszy wiadomo nie ma co sie po nim spodziewac jeszcze raz wielkie dzieki i przeraszam!!!!!! Za komplikacje mojego ROUTERA WIFI
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-01-04, 07:13 ]
Mowa polska być trudna a pisownia jeszcze bardziej? Na forum piszemy zgodnie z zasadami polskie pisowni i proszę żebyś na przyszłość się do tego stosował.
Router po prostu nie chcial mi sie restetowac port WAN nie byl jakos widziany ???? przez moj AP.
Po prostu znalezlem opis resetowania routera za pomoca przycisniecia resetu jesli router jest wylaczony po tym trzymaniu przycisku reset i tak pare razy i moj ruter wrescie zalapal i port WAN jak zacząl byc atrywny
i INTERNET. W ten sposob rozdzielilem.
Konfiguracje przeprowadzalem w taki sposob jak mi pisal WOJTEKS . Dziekuje ci bardzo za oddanie i poswiecenie!!!!!! Jestes wielki chłopie rzeszow - od krosna nie daleko odalony ja zreszta czesto tam wpadam po latac wartasz nie tylko podziekowania za wytrwałosc ale wielka flache :)pomagasz komu sie da badzo pomoc twoja cenilemprzez e wszystkie moje eskapady z tym routerem niestety sprzet jaki jest taki jest najtanszy wiadomo nie ma co sie po nim spodziewac jeszcze raz wielkie dzieki i przeraszam!!!!!! Za komplikacje mojego ROUTERA WIFI
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-01-04, 07:13 ]
Mowa polska być trudna a pisownia jeszcze bardziej? Na forum piszemy zgodnie z zasadami polskie pisowni i proszę żebyś na przyszłość się do tego stosował.
Ostatnio zmieniony 2010-01-04, 07:11 przez artax22, łącznie zmieniany 1 raz.