Linksys WRT54G2 - problem z panelem
Moderator: Moderatorzy
- Publius
- Początkujący użytkownik forum
Linksys WRT54G2 - problem z panelem
Po tym jak mój stary Netgear wyzionął ducha, postanowiłem postawić na Linksysa. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to że konfiguracja to droga przez mękę przez ten opieszały panel admina. Szukałem w sieci i nie spotkałem nikogo z takim problemem, nawet na anglojęzycznych forach.
Wygląda to następująco: Po wpisaniu w pasek przeglądarki adresu routera (u mnie jest domyslny: 192.168.1.1) w Operze pokazuje sie biała strona i dopiero po dłuższym czasie wyswietla się monit o hasło. W IE monit o hasło pojawia się bez opóźnien, ale po wpisaniu hasła dzieje się już to samo na obu przeglądarkach. Zatwierdzam hasło i czekam... czekam... czekam... Gdzies tak po minucie, moze troche więcej, pojawia się strona konfiguracji routera. Taki sam czas upływa zanim zmieni się podstrona w konfiguracji.
Udało mi się ustawić podstawowe rzeczy i router działa bez zarzutu, ale tak działająca konfiguracja potrafi wyprowadzić z nerwów.
Nauczony doświadczenien po poprzednich routerach - nie używałem płyty, ustawiałem wszystko przez przeglądarkę - stąd moje wkurzenie na działanie panelu.
Może spotkaliście się z czymś takim i jest jakieś rozwiązanie?
WRT54G2
Firmware Version: 1.5.00 build 019, May 5 2009
Firmware Verification: D1C343A72314B284ADAD39B4DF217CCA
Pozdrowienia na nowy rok ;-)
Wygląda to następująco: Po wpisaniu w pasek przeglądarki adresu routera (u mnie jest domyslny: 192.168.1.1) w Operze pokazuje sie biała strona i dopiero po dłuższym czasie wyswietla się monit o hasło. W IE monit o hasło pojawia się bez opóźnien, ale po wpisaniu hasła dzieje się już to samo na obu przeglądarkach. Zatwierdzam hasło i czekam... czekam... czekam... Gdzies tak po minucie, moze troche więcej, pojawia się strona konfiguracji routera. Taki sam czas upływa zanim zmieni się podstrona w konfiguracji.
Udało mi się ustawić podstawowe rzeczy i router działa bez zarzutu, ale tak działająca konfiguracja potrafi wyprowadzić z nerwów.
Nauczony doświadczenien po poprzednich routerach - nie używałem płyty, ustawiałem wszystko przez przeglądarkę - stąd moje wkurzenie na działanie panelu.
Może spotkaliście się z czymś takim i jest jakieś rozwiązanie?
WRT54G2
Firmware Version: 1.5.00 build 019, May 5 2009
Firmware Verification: D1C343A72314B284ADAD39B4DF217CCA
Pozdrowienia na nowy rok ;-)
EVERYBODY LIES
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Linksys WRT54G2 - problem z panelem
Bardzo dobrzePublius pisze:Nauczony doświadczenien po poprzednich routerach - nie używałem płyty

Zachowania faktycznie niepożądane i nieprawidłowe - może warto zareklamować?
Próbowałeś może na innym komputerze/systemie? Czasem takie jaja są wywołane przez pakiet bezpieczeństwa z antywirusem i firewallem.
- Publius
Cholera, zapomniałem o dośc ważnej rzeczy: miałem możliwość wymiany na inny egzemplarz tego samego routera - oba działały tak samo, tzn. wszystko ok tylko panel ślimaczy, więc to chyba nie problem z samym routerem...
Próbowałem podłączać go bezpośrednio kablem ethernetowym do laptopa, na blaszaku mam Viste Ultimate, na lapie Viste Home Premium. Problem ten sam. Spróbuję jeszcze odpalić jakieś live cd linuksa i zobacze skoro mówisz że to może pomóc. Zaraz powiem jak było ;-)
EDIT: Sabayon Linux 5 - panel rzeczywiscie chodzi poprawnie, wiec miales racje. Tylko co moze byc na kompach z Vistami nie tak? Używam tylko AVG 9 Free samego antywira, zapry programowej nie mam.
Próbowałem podłączać go bezpośrednio kablem ethernetowym do laptopa, na blaszaku mam Viste Ultimate, na lapie Viste Home Premium. Problem ten sam. Spróbuję jeszcze odpalić jakieś live cd linuksa i zobacze skoro mówisz że to może pomóc. Zaraz powiem jak było ;-)
EDIT: Sabayon Linux 5 - panel rzeczywiscie chodzi poprawnie, wiec miales racje. Tylko co moze byc na kompach z Vistami nie tak? Używam tylko AVG 9 Free samego antywira, zapry programowej nie mam.
EVERYBODY LIES
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dziwna rzecz, niestety sam nie miałem bezpośredniego dostępu do takiej sytuacji, więc wiele nie wiem. Może na początek tryb awaryjny z obsługą sieci i test wtedy?
Visty pełny update?
Visty pełny update?
- Publius
W trybie awaryjnym też jest ok, tak samo na blaszaku z Ultimate i lapie z Home Premium.
Visty obie regularnie aktualizuje.
Visty obie regularnie aktualizuje.
EVERYBODY LIES
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czyli przeszkadza któryś soft lub usługa, ewentualnie jakieś wtyczki w przeglądarce.Publius pisze:W trybie awaryjnym też jest ok
- Publius
Popróbuję powylączać różne rzeczy. Ale dziwna sprawa że niezaleznie od przeglądarki bez trybu awaryjnego chodzi źle. Musi być to samo na obu kompach i coś co nie startuje w trybie awaryjnym... Tylko nie mam pojęcia co...
Dzięki wielkie za pomoc, bo doszedłem przynajmniej że router jest na bank sprawny
[ Dodano: 2010-01-04, 15:00 ]
Znalazłem źródło problemu. Winowajcą był AdMuncher. Niestety musi to być jakiś poważniejszy bug, bo dodanie adresu routera do wyjątków, ani nawet wyłączenie filtrowania w ogóle, nie rozwiązuje problemu. Problem przechodzi dopiero jak całkowicie wyłączy się program.
Dzięki jeszcze raz za wskazanie drogi
Pozdrowienia
Dzięki wielkie za pomoc, bo doszedłem przynajmniej że router jest na bank sprawny
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2010-01-04, 15:00 ]
Znalazłem źródło problemu. Winowajcą był AdMuncher. Niestety musi to być jakiś poważniejszy bug, bo dodanie adresu routera do wyjątków, ani nawet wyłączenie filtrowania w ogóle, nie rozwiązuje problemu. Problem przechodzi dopiero jak całkowicie wyłączy się program.
Dzięki jeszcze raz za wskazanie drogi

Pozdrowienia

EVERYBODY LIES