GT Combo Edge i Orange Free - nie chodzi

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
azetix
Początkujący użytkownik forum

GT Combo Edge i Orange Free - nie chodzi

Post autor: azetix »

Witam, mam problem z modemem...
Otóż rok dwa lata temu wziąłem od Orange dostęp do Internetu bezprzewodowo, przez modem (PCMCIA) i kartę sim, Orange Free z limitem 1 GB itd.... Jakoś to chodziło, ale po roku dostałem możliwość stałego łącza kablowego i nań się przeniosłem. Teraz wyjeżdżam na dwa tygodnie i postanowiłem zabrać ze sobą modem, gdyż umowa kończy się w tym roku ok. marca. Jednakże, modem walał się po kątach i troszkę się spsuł, antenka jest luźna i jakaś tasiemka się tam urwała... Wsadziłem tę tasiemkę gdzieś z powrotem, modem do laptopa - działa, trzy do czterech kresek zasięgu, niestety szybko się grzeje i trzeba wyciągać.
Dziś chciałem sprawdzić, czy działa, jeszcze raz, ale niestety po włożeniu modemu i wpisaniu PINu mam coś takiego tylko:
Obrazek

A oto fotki modemu:
Obrazek
Obrazek

Teraz też spróbowałem i co prawda nie wyskakuje error, ale ciągle ten romb w tray'u jest niebieski i się obraca, non-stop tylko "registering to the network..." i nic poza tym...

Nie pomaga wyjmowanie i ponowne wkładanie modemu, wciskanie tasiemki gdzie popadnie, restart komputera, reinstalacja GTMM (v 4.5.0.718)...

Prosze o pomoc, bo w nocy wyjeżdżam, a nie chcę zostawać na dwa tygodnie bez dostępu do Sieci...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: GT Combo Edge i Orange Free - nie chodzi

Post autor: ja.michal »

azetix, jedyne wyjście na szybko to zakup anteny z konektorem antenowym do Optiona. Wtedy wszystko będzie szło omijając uszkodzoną antenę. Nie wiem tylko czy 50-60zł za antenkę teraz się opłaci. Za niecałe 100zł można kupić modem z HSDPA.

Bez kosztowe rozwiązanie to używanie komórki jako modemu z tą kartą sim do łączenia się z internetem.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: GT Combo Edge i Orange Free - nie chodzi

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:jedyne wyjście na szybko to zakup anteny z konektorem antenowym do Optiona
Nie jest nawet pewne czy zadziała, być może jest już spalona końcówka mocy z powodu zwarcia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ