Karta gubi sygnał.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
siudek26
Początkujący użytkownik forum

Karta gubi sygnał.

Post autor: siudek26 »

Witam. Mam pewien problem z kartą bezprzewodową w komputerze stacjonarnym. Otóż... kupiłem go dziś razem z routerem(Pentagram Cerberus P 6331-4A) i bezprzewodową kartą(Edimax Wireless 802.11b/g PCI Adapter). Jest to trzeci komputer u mnie w domu i nie chciałem już ciągnąc kolejnych kabli. Pozostałe dwa komputery połączone są z routerem kablami i nie ma żadnego problemu. Internet działa, pliki można przekładać do woli. Niestety z trzecim są problemy, co jakiś czas karta sieciowa gubi połączenie. Konfigurowałem router dwa razy co nie pomogło. Sterowniki są po instalowane, karta na komputerze też jest dobrze skonfigurowana. Wszystko robione według instrukcji. Próbowałem też zmienić "kanał nadawania" routera (z 1 na 8 ). Od tego czasu połączenie się jeszcze nie zerwało, ale wszystko może się zdarzyć.
Z góry dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Karta gubi sygnał.

Post autor: Blido »

siudek26 pisze:Próbowałem też zmienić "kanał nadawania" routera (z 1 na 8 ). Od tego czasu połączenie się jeszcze nie zerwało, ale wszystko może się zdarzyć.
Wygląda więc na to że kanał 1 był po prostu obciążony lub zakłócany przez jakieś urządzenie (np. przez bezprzewodowy videosender lub nianię z bazaru bądź z Biedronki). Jeśli to jednak problem ze sprzętem, to stawiałbym na router. Routery Pentagram nie cieszą się dobrą opinią, a co do kart Edimaxa to sam posiadam dwie i obie sprawują się bez zarzutu.
siudek26
Początkujący użytkownik forum

Re: Karta gubi sygnał.

Post autor: siudek26 »

Zmiana kanału pomogła.
ODPOWIEDZ