Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?
Witajcie. Jestem świeżakiem w tej dziedzinie, dlatego zwracam się z pytaniem do pionierów. Ostatnie 2 lata męczyłem się z Iplusem. To było coś strasznego i nie wyobrażacie sobie jak bardzo się cieszę, że te męki dobiegają końca. W tym miesiącu kończy się umowa, której za nic nie przedłużę. Przeglądałem oferty dostawców internetu lecz niestety większość z nich nie obsługuje tego terenu. Najciekawsza wydała mi się oferta Orange Freedom Pro. Martwi mnie limit 3gb.
Teraz kilka pytań:
- Ile kb/s wynosi rzeczywista prędkość pobierania danych po wyczerpaniu limitu (ile będzie wyświetlało w okienku)?
- Czy najszybszą opcją Orange Freedom Pro jest 1mb/s?
- Czy gdybym wam podał nazwę wsi, w której mieszkam jesteście w stanie mi powiedzieć gdzie jest najbliższy nadajnik i czy w ogóle jest sens podpisywania tej umowy?
- Czy są jakieś anteny zewnętrze do poprawy sygnału?
- Czy są jakieś pakiety/promocje jak np w Iplusie od pónocy do 9 rano ma się za darmo 100gb do wykorzystania?
Dodam że na Iplusie mam 4 z 5 kresek zasięgu EDGE bez anteny zewnętrznej.
Przepraszam jeśli takie/podobne pytania już były. Przeglądałem forum lecz odpowiedzi nie znalazłem.
Pozdrawiam/Sadi
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2010-01-04, 23:27 ]
Poprawa pisowni w tytule wątku.
EDIT - antenę mam od siebie w linii prostej ok6 -7 km
Teraz kilka pytań:
- Ile kb/s wynosi rzeczywista prędkość pobierania danych po wyczerpaniu limitu (ile będzie wyświetlało w okienku)?
- Czy najszybszą opcją Orange Freedom Pro jest 1mb/s?
- Czy gdybym wam podał nazwę wsi, w której mieszkam jesteście w stanie mi powiedzieć gdzie jest najbliższy nadajnik i czy w ogóle jest sens podpisywania tej umowy?
- Czy są jakieś anteny zewnętrze do poprawy sygnału?
- Czy są jakieś pakiety/promocje jak np w Iplusie od pónocy do 9 rano ma się za darmo 100gb do wykorzystania?
Dodam że na Iplusie mam 4 z 5 kresek zasięgu EDGE bez anteny zewnętrznej.
Przepraszam jeśli takie/podobne pytania już były. Przeglądałem forum lecz odpowiedzi nie znalazłem.
Pozdrawiam/Sadi
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2010-01-04, 23:27 ]
Poprawa pisowni w tytule wątku.
EDIT - antenę mam od siebie w linii prostej ok6 -7 km
Ostatnio zmieniony 2010-01-04, 23:27 przez Sadi, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?
do 64 kb/s download, i do 32 kb/s upload,Sadi pisze: - Ile kb/s wynosi rzeczywista prędkość pobierania danych po wyczerpaniu limitu (ile będzie wyświetlało w okienku)?
Jeżeli stacja bazowa nie będzie obciążona to można osiągnąć transfer do 3,1 Mb/sSadi pisze: Czy najszybszą opcją Orange Freedom Pro jest 1mb/s?
Ale, odpowiadając na twoje pytanie, to właśnie 1 Mb/s jest najszybszą opcją, prędkość łącza CDMA zależy od obciążenia stacji bazowej, jak i mocy sygnału,
Mniej więcej, możemySadi pisze:Czy gdybym wam podał nazwę wsi, w której mieszkam jesteście w stanie mi powiedzieć gdzie jest najbliższy nadajnik i czy w ogóle jest sens podpisywania tej umowy

Tak, choćby TAKA antena z DIPOLA.Sadi pisze:Czy są jakieś anteny zewnętrze do poprawy sygnału?
Nie.Sadi pisze:Czy są jakieś pakiety/promocje jak np w Iplusie od pónocy do 9 rano ma się za darmo 100gb do wykorzystania?
A więc podaj swoją miejscowość to zobaczymy, czy jest jakaś alternatywa.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
64kb/s czyli 8kB/s. To prędkość downlinku, prędkość uplinku jest o połowę mniejsza.Sadi pisze:- Ile kb/s wynosi rzeczywista prędkość pobierania danych po wyczerpaniu limitu (ile będzie wyświetlało w okienku)?
Teoretycznie tak, ale tak naprawdę prędkość nie jest limitowana - transfer może więc wynieść maksymalnie 3,1Mb/s bo na tyle pozwalają możliwości tej technologii.Sadi pisze:- Czy najszybszą opcją Orange Freedom Pro jest 1mb/s?
Tak, możemy stwierdzić gdzie jest najbliższy BTS.Sadi pisze:- Czy gdybym wam podał nazwę wsi, w której mieszkam jesteście w stanie mi powiedzieć gdzie jest najbliższy nadajnik i czy w ogóle jest sens podpisywania tej umowy?
Są: http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htmSadi pisze:- Czy są jakieś anteny zewnętrze do poprawy sygnału?
Nie ma.Sadi pisze:- Czy są jakieś pakiety/promocje jak np w Iplusie od pónocy do 9 rano ma się za darmo 100gb do wykorzystania?
Na twoim miejsu sprawdziłbym czy nie jestem w zasięgu Wimaksa z Ery lub Netii - to znacznie lepsza oferta. Bez limitów i z niskimi pingami, prawie jak DSL.
[ Dodano: 2010-01-05, 00:03 ]
sp6huk, wyprzedziłeś mnie o kilka sekund

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
www.mapa.btsearch.plCzy gdybym wam podał nazwę wsi, w której mieszkam jesteście w stanie mi powiedzieć gdzie jest najbliższy nadajnik i czy w ogóle jest sens podpisywania tej umowy?
64 kbps.Sadi pisze:Ile kb/s wynosi rzeczywista prędkość pobierania danych po wyczerpaniu limitu (ile będzie wyświetlało w okienku)?
-
- Użytkownik forum
Dziękuję bardzo za odpowiedzi!
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.40585 ... 80472/z/13
Wieś - Wagowo woj WLKP
Zatem teraz czekam na waszą opinie sensu tej opcji
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.40585 ... 80472/z/13
Wieś - Wagowo woj WLKP
Dziękuję, właśnie z tej mapy korzystałemSundance_kid pisze:www.mapa.btsearch.pl

Sprawdzałem - nie mieszczę się w zasięgu (chyba nic się nie zmieniło przez 1,5 miesiąca)Blido pisze:Na twoim miejsu sprawdziłbym czy nie jestem w zasięgu Wimaksa z Ery lub Netii - to znacznie lepsza oferta. Bez limitów i z niskimi pingami, prawie jak DSL.
Zatem teraz czekam na waszą opinie sensu tej opcji

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wg. mnie masz duże szanse na złapanie UMTS każdego z operatorów. Tylko musiałbyś kupić antenę zewnętrzną. Możesz np. kupić sobie prepaida każdego z operatorów i sprawdzić jak działają, i jak daleko od domu kończy się zasięg 3G, pod warunkiem, że masz telefon obsługujący tą technologię.
Ale ja bym na twoim miejscu wziął Orange Freedom Optimum lub wyższą opcję, z modemem hybrydowym AnyData ADU-635 WA który działa w technologii EDGE, UMTS/HSDPA jak i CDMA więc w tym przypadku mógłbyś sobie wybrać technologię przez którą chciałbyś korzystać z internetu (w której byłbyś zasięgu), widzę, że najbliższa stacja bazowa zarówno UMTS jak i CDMA znajduje się w Iwnie jakieś ~5 km, więc masz szansę na "odbiór" internetu w obu technologiach.
PS. Co do obsługi EDGE przez ten modem, to jest mały mentlik, bo jedni twierdzą, że obsługuje EDGE, a inni, że nie![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ale ja bym na twoim miejscu wziął Orange Freedom Optimum lub wyższą opcję, z modemem hybrydowym AnyData ADU-635 WA który działa w technologii EDGE, UMTS/HSDPA jak i CDMA więc w tym przypadku mógłbyś sobie wybrać technologię przez którą chciałbyś korzystać z internetu (w której byłbyś zasięgu), widzę, że najbliższa stacja bazowa zarówno UMTS jak i CDMA znajduje się w Iwnie jakieś ~5 km, więc masz szansę na "odbiór" internetu w obu technologiach.
PS. Co do obsługi EDGE przez ten modem, to jest mały mentlik, bo jedni twierdzą, że obsługuje EDGE, a inni, że nie
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Rozmawiałem z konsultantką Play, ponieważ zastanawiałem się nad Play Online 10gb i powiedziała że na 99% w ogóle nie będzie zasięgu. Poradziła żeby ściągnąć simlocka z Iplusowego modemu i kupić starter za 12zł i sprawdzić jak to wygląda. Jest jedno i to porządne ALE, które wypędziło myśl o Play na dobre z mojej głowy, mianowicie "za 4,5,6,10 miesięcy może się okazać że zasięg będzie zerowy i wtedy nikt reklamacji nie uzna, ponieważ to internet mobilny". Z internetu chcę korzystać tylko w domu na PC.
Co do Orange Freedom Optimum - "cena modemu w orange.pl 579 zł" - odpada... Umowę raczej chcę na 12 miesięcy, bo nie wiadomo kiedy coś lepszego wprowadzą.
3G u mnie brak. Najbliższe 3G podobno właśnie 6km od mojego domu w Pobiedziskach.
Chyba jednak się decyduję na Freedom PRO. Mieszkam niedaleko nadajnika i z tego ci mi wiadomo zbyt dużo osób tu nie korzysta z Orange, ponieważ zasięg jest od niedawna i nie wszyscy o tym wiedzą. Większość męczy się na Iplusie.
Teraz tak, co potrzebuję do podpisania umowy? Czy jest to tak jak z wszystkim innym (dowód, zaświadczenie o zarobkach itp?), jak jest z zamówieniami przez internet? Ile czasu się czeka na dostarczenie? Jak wtedy podpisuje się umowę? Też trzeba mieć te wszystkie zaświadczenia itp?
Co do Orange Freedom Optimum - "cena modemu w orange.pl 579 zł" - odpada... Umowę raczej chcę na 12 miesięcy, bo nie wiadomo kiedy coś lepszego wprowadzą.
3G u mnie brak. Najbliższe 3G podobno właśnie 6km od mojego domu w Pobiedziskach.
Chyba jednak się decyduję na Freedom PRO. Mieszkam niedaleko nadajnika i z tego ci mi wiadomo zbyt dużo osób tu nie korzysta z Orange, ponieważ zasięg jest od niedawna i nie wszyscy o tym wiedzą. Większość męczy się na Iplusie.
Teraz tak, co potrzebuję do podpisania umowy? Czy jest to tak jak z wszystkim innym (dowód, zaświadczenie o zarobkach itp?), jak jest z zamówieniami przez internet? Ile czasu się czeka na dostarczenie? Jak wtedy podpisuje się umowę? Też trzeba mieć te wszystkie zaświadczenia itp?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Słusznie, tym bardziej że zimą jakość sygnału jest zawsze lepsza ponieważ na drzewach nie ma liści. Gdybyś miał szczątkowy zasięg to mogłoby się okazać że na wiosnę zniknie zupełnie.Sadi pisze:Jest jedno i to porządne ALE, które wypędziło myśl o Play na dobre z mojej głowy, mianowicie "za 4,5,6,10 miesięcy może się okazać że zasięg będzie zerowy i wtedy nikt reklamacji nie uzna, ponieważ to internet mobilny".
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli wystarczy Ci limit transferu 3GB, to bierz OFP, ale pamiętaj, że w tej taryfie nie ma innych opcjiSadi pisze: Chyba jednak się decyduję na Freedom PRO.
Dodam, że w Pobiedziskach zasięg 3G ma Orange, Era i Plus więc jest w czym przebierać

PS. Nie chcesz internetu radiowego WiFi ? Bo widzę, że w Pobiedziskach działa lokalny dostawca internetu http://www.3d.poznan.pl/ chyba, że u Ciebie nie ma już zasięgu.
-
- Użytkownik forum
Tylko od samych Pobiedzisk dzieli mnie 6km lasu i u mnie nie ściąga 3G
Nie wiem jak by to wyglądało z anteną ale takie kupowanie w ciemno troszkę nie w moim stylu. Gdyby nie ten las to bym miał radiówkę z jakiejś sieci Pobiedzisk. Jeszcze pytanie - po obniżeniu prędkości z 1mb/s do jakiej ona spada? Pamiętam że jak mieszkałem w Poznaniu miałem Neo 512 i transfer w okienku wahał się na 55-65kb/s i taka prędkość mi starczyła a z tego co się tu dowiedziałem to takie transfery mogę mieć po przekroczeniu tych 3gb.
Pisaliście też o tym że prędkość może być większa niż ten 1mb/s - mogę na coś liczyć z anteną?
I pytania z poprzedniego posta:
co potrzebuję do podpisania umowy? Czy jest to tak jak z wszystkim innym (dowód, zaświadczenie o zarobkach itp?), jak jest z zamówieniami przez internet? Ile czasu się czeka na dostarczenie? Jak wtedy podpisuje się umowę? Też trzeba mieć te wszystkie zaświadczenia itp?

Pisaliście też o tym że prędkość może być większa niż ten 1mb/s - mogę na coś liczyć z anteną?
I pytania z poprzedniego posta:
co potrzebuję do podpisania umowy? Czy jest to tak jak z wszystkim innym (dowód, zaświadczenie o zarobkach itp?), jak jest z zamówieniami przez internet? Ile czasu się czeka na dostarczenie? Jak wtedy podpisuje się umowę? Też trzeba mieć te wszystkie zaświadczenia itp?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sadi pisze:Neo 512 i transfer w okienku wahał się na 55-65kb/s
Mylisz kb/s z kB/sSadi pisze:a z tego co się tu dowiedziałem to takie transfery mogę mieć po przekroczeniu tych 3gb.

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dostałeś odpowiedź na to pytanie już wcześniej, ale jeszcze raz Ci napiszę do 64 kb/s download, i do 32 kb/s upload,Sadi pisze:. Jeszcze pytanie - po obniżeniu prędkości z 1mb/s do jakiej ona spada?
Można osiągnąć większe transfery pod warunkiem, że stacja bazowa nie będzie zbytnio obciążona. Antena może Ci pomóc tylko wtedy, jak będziesz miał słaby sygnał, bo jak będzie dobry, to nie ma sensu kupować anteny.Sadi pisze:Pisaliście też o tym że prędkość może być większa niż ten 1mb/s - mogę na coś liczyć z anteną?
-
- Użytkownik forum
To się ucieszyłem (ironia). No nie jestem zbyt "obcykany" w tych tematach. Bardziej obcuję w motoryzacjiProcio pisze:Mylisz kb/s z kB/sPo przekroczeniu transferu masz ok. 8kB/s (max) dl, a w neo 512 miałeś ok 55-65kB/s

Tak, ale wtedy zrozumiałem to na opak i gdyby nie Procio, to bym do tej pory nie połapał się o co chodzi z kB i kbsp6huk pisze:Dostałeś odpowiedź na to pytanie już wcześniej, ale jeszcze raz Ci napiszę do 64 kb/s download, i do 32 kb/s upload,

W takim razie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i oczywiście pomogliście

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli chcesz pobierać muzykę, i oglądać YouTube to od razu mogę Ci powiedzieć, że nie starczy Ci limitu transferu na cały miesiąc.Sadi pisze: Mam nadzieję że starczy od 1 do 1
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeżeli tak to powinno Ci wystarczyćSadi pisze:Żadnych filmów, gier itp nie mam zamiaru ściągać (a szkoda). Ewentualnie muzyka, od czasu do czasu pograć w jakiegoś CSa jeśli się da no i YT. Mam nadzieję że starczy od 1 do 1

Przemyśl to i dobrze się zastanów, bo OFP to całkiem dobry wybór, no gdyby nie limit
[ Dodano: 2010-01-05, 18:04 ]
Zależy w jakich ilościachsp6huk pisze:Jeżeli chcesz pobierać muzykę, i oglądać YouTube to od razu mogę Ci powiedzieć, że nie starczy Ci limitu transferu na cały miesiąc.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jakby nie patrzeć to wychodzi 100 MB dziennie, kolega musiałby być na prawdę bardzo oszczędny, aby zmieścić się w tych 3 GB. W końcu internet nie składa się tylko z YouTube i "pobierania muzyki", przegląda się również WWW, pobierają się aktualizacje itp. Więc jak starczyłoby Mu 3 GB na miesiąc, to na prawdę musiałby nieźle oszczędzać.Procio pisze: Zależy w jakich ilościachJeżeli piosenkę na załóżmy parę dni lub kilka utworów oraz w tym czasie jakieś krótkie filmiki na yt to powinno Ci wystarczyć
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale do gry wchodzą też takie programy jak TrafficCompressor i np. Opera z funkcją Turbosp6huk pisze:Więc jak starczyłoby Mu 3 GB na miesiąc, to na prawdę musiałby nieźle oszczędzać.

No tak, więc jeżeli zmieścił by się w tym 100MB dziennie (kontrolując ilość danych np. NetMetem lub TNI) spokojnie by się zmieścił, a nie zawsze tyle pobierze... np. jakiś wyjazd, brak dostępu do internetu... Nawet jak zostanie mu 2-3 dni do początku nowego okresu rozliczeniowego i skończy mu się limit, to te 3 dni nie jest dużo i jakoś wytrzymasp6huk pisze:Jakby nie patrzeć to wychodzi 100 MB dziennie

- Blido
- Guru bezprzewodowy
One filmów z YT ani pobieranej muzyki nie skompresująProcio pisze:Ale do gry wchodzą też takie programy jak TrafficCompressor i np. Opera z funkcją TurboZawsze zmniejsza ilość pobieranych danych.
-
- Mistrz bezprzewodowy
No wiem, ale jeżeli nie będzie mu przeszkadzała słaba jakość grafiki... Niektórym to nie przeszkadza, a w każdym momencie będzie można tę opcje wyłączyćBlido pisze:Tylko grafiki na stronach, pogarszając jednocześnie ich jakość.

- czarenty6587
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Moj kumpel ma OFP i jak pobierał filmiki z YT to limit 3 Gb w 5 dni wykorzystał i teraz beczy
3 gb to strasznie mało jak na 1 Mb/s.

-
- Mistrz bezprzewodowy
czarenty6587 pisze:Moj kumpel ma OFP i jak pobierał filmiki z YT to limit 3 Gb w 5 dni wykorzystał
Musiał pobierać ok. 600MB dziennie...
A Sadiemu radzę dobrze się zastanowić czy to rzeczywiście jest usługa dla niego

Jak widać każdy ma inne zdanie, więc ty dobrze poczytaj opinie innych na temat OFP i dobrze pomyśl zanim weźmiesz

-
- Użytkownik forum
No to Was teraz zaskoczę. Rzadko kiedy przekroczę 50mb dziennie
Jestem przyzwyczajony do Iplusa i limitu 1GB - to już jest zupełna pomyłka.
EDIT - no tak ale jeżeli bym brał coś innego to praktycznie w ciemno

Hmm... Duża jest różnica w jakości? Ile można w ten sposób zaoszczędzić? Ile jest w stanie zeżreć jakaś przeciętna gra online podczas powiedzmy grania non stop 3h?Blido pisze:pogarszając jednocześnie ich jakość.
EDIT - no tak ale jeżeli bym brał coś innego to praktycznie w ciemno

-
- Mistrz bezprzewodowy
Masz do wyboru trzy poziomy kompresji:Sadi pisze:Hmm... Duża jest różnica w jakości?
- Niski
- Średni
- Duży
Chyba nie dużo, ale zawsze cośSadi pisze:Ile można w ten sposób zaoszczędzić?

Gram obecnie w cabal online i po graniu np. 3h pobierze mi z 5MB....Sadi pisze:Ile jest w stanie zeżreć jakaś przeciętna gra online podczas powiedzmy grania non stop 3h?
No widzisz... A w OFP będziesz mógł 100MB dziennie pobraćSadi pisze:Rzadko kiedy przekroczę 50mb dziennie

- wojteks
- *** Administrator ***
Jak się ma dobry zasięg i idzie dobry transfer to limit 3GB osiągamy w kilka godzin.Procio pisze:Musiał pobierać ok. 600MB dziennie...
Dlaczego wszyscy upieracie się przy OFPro z limitem 3GB? Przecież można zakupić Orange Free Optimum i mamy znacznie wyższy limit a też można łączyć się po CDMA.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Hmmm... Dziwna sprawa. Jak pytałem o Neo to mówili że na 100% nie da rady a tu patrzę i
Na Twojej linii telefonicznej są możliwości włączenia
Orange Freedom
Dziwna sprawa...
wojteks, ale modem kosztuje prawie 600zł... Jest jakiś tańszy to wezmę.
Orange Freedom
Dziwna sprawa...
wojteks, ale modem kosztuje prawie 600zł... Jest jakiś tańszy to wezmę.
Ostatnio zmieniony 2010-01-05, 18:53 przez Sadi, łącznie zmieniany 1 raz.
- czarenty6587
Tylko brakuje wszędzie modemów do optimum ;/ Ja własnie juz 2 tygodnie próbuje przedłużyc umowe na Optimum z modemem ADU 365 i w 3 salonach nie ma modemów, cierpliwie czekam na dostawe
Moze jutro

Moze jutro

Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Oby to była prawdaSadi pisze:Hmmm... Dziwna sprawa. Jak pytałem o Neo to mówili że na 100% nie da rady a tu patrzę i
Orange Freedom

- wojteks
- *** Administrator ***
Więc chyba dlatego niektórzy biorąc "Optimum" dostali do tego router Axesstela a nie modem dualny.czarenty6587 pisze:Tylko brakuje wszędzie modemów do optimum
Jak nie ma "możliwości technicznych" na neostradę to i na Orange Freedom nie będzie.Sadi pisze:Na Twojej linii telefonicznej są możliwości włączenia
Orange Freedom
Nie pomagam na PW!
- czarenty6587
Ja własnie sie pytałem tez w 3 salonach, i nie chcieli dac Axess ;/ Chociaz chciałem ten router 

-
- Użytkownik forum
No a ile będzie kosztował najtańszy modem do Optimum? Skoro to taka sama technologia i prędkość taka sama.