Witam, jestem tu nowy i to mój pierwszy wpis.
Posiadam netbooka ASUS EeePC 1001HA i chcę go wyposażyć w modem USB. Preferuję sieć Era - jeśli to ma jakieś znaczenie ( może w niedalekiej przyszłości Polsat ) w zupełności wystarczy mi prędkość do 7Mb/s
Poczytałem trochę na forum i wygląda na to, że pod uwagę warto brać te modemy:
1. Option icon 225
2. Huawei E176
3. SIERRA COMPASS 885
Zależy mi na dobrym stosunku jakości do ceny i dlatego skłaniam się do modemu Option icon 225 lecz nie jest to ostateczne kryterium, wiadomo kto mało płaci...
Na zakupie którego z tych modemów wyjdę najlepiej?
Wybór modemu USB
Moderator: Moderatorzy
- mircal
- Użytkownik forum
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Wybór modemu USB
Icon 225 to bardzo dobry modem,więc jeśli nie zależy Ci na HSUPA i złączu anteny zewnętrznej,to możesz śmiało go kupić i będziesz zadowolony 

- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja też jestem za iconem 225. Huaweie bywają problemowe, a SIERRA COMPASS 885 trochę drogi modem. Jeszcze jest kwestia czy nie będziesz w przyszłości potrzebował podłączyć antenę zewnętrzną, pamiętaj, że icon 225 takiego wejścia na antenę nie ma.
- mircal
- Użytkownik forum
Netbooka mam zamiar używać mobilnie, a więc na gnieździe antenowym mi specjalnie nie zależy bo trudno by było razem z anteną biegać.
W każdym razie dzięki za podpowiedzi, myślę że kupię icona.
W pierwszym poście pisałem, że preferuję sieć Era, ale później się dowiedziałem o ciekawej ofercie Play, w obu przypadkach chodzi mi o internet bez umowy, ale Play ma tą wadę, że trochę słabo z zasięgiem i stąd moje kolejne pytanie:
jak się prezentują wymienione modemy pod względem czułości - łapania zasięgu? czy może być jakaś znacząca różnica?
W każdym razie dzięki za podpowiedzi, myślę że kupię icona.
W pierwszym poście pisałem, że preferuję sieć Era, ale później się dowiedziałem o ciekawej ofercie Play, w obu przypadkach chodzi mi o internet bez umowy, ale Play ma tą wadę, że trochę słabo z zasięgiem i stąd moje kolejne pytanie:
jak się prezentują wymienione modemy pod względem czułości - łapania zasięgu? czy może być jakaś znacząca różnica?
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Znacznej różnicy nie będzie. U mnie z odległości 4 km icon 225 działa minimalnie szybciej niż E176g. Sierry nie testowałem, ale też znacznej różnicy nie będzie.mircal pisze:jak się prezentują wymienione modemy pod względem czułości - łapania zasięgu? czy może być jakaś znacząca różnica?