Witam,planuje założenie sieci bezprzewodowej w domu i jak można wyczytać z tematu będzie to pierwszy raz.
W obecnym numerze PC Format jest artykuł na temat routerów.Właśnie przeczytałem i dało mi to jakieś podstawy na ten temat.
Obecnie internet odbieram drogą radiową,antena za oknem połączona kablem Ethernet(chyba tak się nazywa,wkręca sie go do modemu)do modemu i poprzez kabel RJ-45 łączy sie z komputerem.(szybkość 100 Mb/s)
W artykule został polecony router Tp-Link TL-WR941ND.Oczywiście przeczytałem krótką recenzje użytkownika Patryk i widzę że w też go polecacie.Obsługa sieci 5Ghz nie jest mi potrzebna.
I teraz kilka pytań:
-jaką karte bezprzewodową wybrać do komputera ??
-jaki jest zasięg tego routera ?? Będzie znajdował sie na 1 piętrze i fajnie by było jakby zasięg dochodził do ogródka ( około 40 m po drodze kilka ścian)
-i jak to połączyć?? wiem że kabel Ethernet będzie podłączony do routera a co zrobić z kablem RJ-45?? postawić modem obok i połączyć do z routerem ??
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pierwsze starcie z siecią bezprzewodową
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Pierwsze starcie z siecią bezprzewodową
To kabel koncentryczny antenowy.___ ??? pisze:antena za oknem połączona kablem Ethernet(chyba tak się nazywa,wkręca sie go do modemu)do modemu
To kabel ethernet. Co to za "modem".___ ??? pisze:do modemu i poprzez kabel RJ-45 łączy sie z komputerem
Jaki komputer? PC, laptop?___ ??? pisze:-jaką karte bezprzewodową wybrać do komputera ?
Jak każdego routera 30-50m w zamkniętym pomieszczeniu, 300m na zewnątrz. Nikt Ci nei da gwarancji że będzie zasięg 40 m do ogródka przez ściany.___ ??? pisze:-jaki jest zasięg tego routera ?
Podłączyć do portu WAN routera (zamiast komputera)___ ??? pisze:co zrobić z kablem RJ-45?
Nie pomagam na PW!
-
Do wojteks
Edimax EW-7206APG ... ehe chyba nie chcesz napisać że to router.Kurcze to jednak router ale w starej technologii -> IEEE 802.11g/bCo to za "modem".
Pc ma prawie 9 lat będzie stał jakieś 3 metry od routeraJaki komputer?
Aha tylko że gdzie mam podłączyć drugą końcówkę?? jak bez komputera??Podłączyć do portu WAN routera (zamiast komputera)
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest Acces Point z trybem "Client" a nie router.___ ??? pisze:Edimax EW-7206APG ... ehe chyba nie chcesz napisać że to router
Odłączasz kabel ethernet który wychodzi z tego AP i idzie do komputera od komputera i podłączasz do WAN kupionego routera.
Ten AP CLient musi pozostać. Sprawdź zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> bo od tego zależy wybór routera.
To najlepiej po kablu zrobic połączenie bo przecież PCta nie będziesz wynosił do ogródka.___ ??? pisze:Pc ma prawie 9 lat będzie stał jakieś 3 metry od routera
Nie pomagam na PW!
-
Planuje zakup laptopa.