kamil9393 pisze:Ale te Wifi jest publiczne(chyba bez hasła)
To w takim razie wystarczy jeden AP Client i do tego antena ale to pod warunkiem że na szkole jest nadajnik z anteną na zewnątrz. Jeżeli antena jest wewnątrz to o połączeniu raczej zapomnij. To że jakieś WiFi jest bez hasła to nie znaczy że jest darmowe/publiczne.
Ten Pentagram z anteną dookólną to się nie nadaje a ta antena rura do kanalizacji podłączana przez USB to też jakaś pomyłka moim zdaniem.
Mój kolega ma telefon z wifi i udało mu się połączyć ,ale tylko na tym terenie..Jest też usługa płatna ale jeśli chodzi o anteny to są kierunkowe i dokólne.Ale zwykła karta wifi z anteną nie starczy?A AP client ma jakieś wejścia LAN albo USB?Na allegro mało widać!
wojteks pisze:Za 130-150 zł jakieś wynalazki na USB, bez komentarza.
Witam! Mam pytanie odnośnie tego: http://www.allegro.pl/item851393576_rut ... _wawa.html Rozumiem że do tego rutera należy włożyć modem (w moim przypadku OptionGT3G+) i dopiero potem można korzystać z domowej sieci. Czy ktoś wie jak sprawuje się ten konkretny model ew czy są jakieś porównywalne jakościowo, ale w bardziej rozsądnej cenie? Od roku mam to szczęście, że HSDPA działa w miarę stabilnie, a do tego mam jeszcze starą umowę z Orange (a właściwie jeszcze Idea) bez limitu danych i taki ruter przy 2 lapkach w domu byłby super sprawą.
Ps. wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla wszystkich użytkowników tego forum!
zbik1967 pisze:Rozumiem że do tego rutera należy włożyć modem (w moim przypadku OptionGT3G+) i dopiero potem można korzystać z domowej sieci. Czy ktoś wie jak sprawuje się ten konkretny model ew czy są jakieś porównywalne jakościowo, ale w bardziej rozsądnej cenie?
Jeśli nie potrzebujesz usb to wersja V1 Ci wystarczy. Nie wiem jak v2 ale v1 sprawował się całkiem dobrze u byłego moda. Aha przydał by Ci się lepszy modem, do tego routerka najlepszy był by gtmax hsupa. Bo nie dam gwarancji że router w ogóle rozpozna optiona z orange, bo one zwykle miały zmienione ID, ostatnio pojawił się sposób na debranding optionów, nie wiem czy do tego zabytka (ups mam takiego z plusa) podziała. Ale jak masz orange bez limitu to warto 100zł na nowy modem poświęcić, przy super farcie można nawet zrobić 7down/1up Mb/s. Który kablowiec takie łącze daje
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb pisze:[...]
Jeśli nie potrzebujesz usb to wersja V1 Ci wystarczy. Nie wiem jak v2 ale v1 sprawował się całkiem dobrze u byłego moda. Aha przydał by Ci się lepszy modem, do tego routerka najlepszy był by gtmax hsupa. Bo nie dam gwarancji że router w ogóle rozpozna optiona z orange, bo one zwykle miały zmienione ID, ostatnio pojawił się sposób na debranding optionów, nie wiem czy do tego zabytka (ups mam takiego z plusa) podziała. Ale jak masz orange bez limitu to warto 100zł na nowy modem poświęcić, przy super farcie można nawet zrobić 7down/1up Mb/s. Który kablowiec takie łącze daje
Ja mam modem kupiony już zbrandowany (Vodafone oryginalnie). Z Idei miałem SE coś tam nawet EDGE nie miał. Na tym Optionie wyciągam teraz do 1,2 down (jak nie ma dużego obciążenia sieci. Oglądałem na Allegro, że modem na USB mozna już kupić poniżej 200 pln. Dzięki za informację, pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2010-01-06, 13:42 przez zbik1967, łącznie zmieniany 1 raz.
zbik1967 pisze:Oglądałem na Allegro, że modem na USB mozna już kupić poniżej 200 pln. Dzięki za informację, pozdrawiam!
Jak chcesz wsadzić modem tylko do routera to kup to co mówiłem GT MAX HSPA (HSUPA) będzie pracował stabilniej niż usb a do tego takie coś można za około 100zł z przesyłką dorwać na ebayu. A za 200zł nie kupisz modemu z hsupa na usb. Ewentualnie na allegro mają od groma gt express hspa do tego przejściówka na pcmcia i gotowe, całość do 150zł.
krystianb pisze:Nie wiem jak v2 ale v1 sprawował się całkiem dobrze u byłego moda.
Też miałem V1 przez pół roku,i dobrze się sprawował.
W razie czego można wgrać openwrt,włożyć hosta USB na PCMCIA i ma się USB
Tylko ramu mało,flasha mało...
krystianb pisze:Jak chcesz wsadzić modem tylko do routera to kup to co mówiłem GT MAX HSPA (HSUPA) będzie pracował stabilniej niż usb a do tego takie coś można za około 100zł z przesyłką dorwać na ebayu. A za 200zł nie kupisz modemu z hsupa na usb. Ewentualnie na allegro mają od groma gt express hspa do tego przejściówka na pcmcia i gotowe, całość do 150zł.
Tak się zastanawiam czy nie ma ruterów z już wbudowanym modemem tak aby wystarczyło jedynie kartę SIM włożyć i frruu..?
Ostatnio zmieniony 2010-01-07, 12:11 przez zbik1967, łącznie zmieniany 1 raz.
zbik1967 pisze:Tak się zastanawiam czy nie ma ruterów z już wbudowanym modemem tak aby wystarczyło jedynie kartę SIM włożyć i frruu..?
Oczywiście, że są: globesurfery (II, III) huaweie b970 i jeszcze jakiś, mifi novatela i jakaś miniaturka huaweia błędnie mifi nazywana. Niestety ceny są odstraszające, do tego nie da rady zrobić upgrade modemu w nich. A tutaj jak chcesz mieć np 21mb/s to wyjmujesz jeden modem wkładasz inny i masz.
krystianb pisze:Oczywiście, że są: globesurfery (II, III)
I Globesurfer X.1
krystianb pisze:nie da rady zrobić upgrade modemu w nich.
Niektóre routery chyba się da. Globesurfery II i III z tego co wiem mają moduły na PCI Mini Express w sobie.
Z tego co wiem MiFi Novatela też ma moduł PCI Mini Express.
Ale w ten tak jak w linksysa trzeba modem włożyć, i ma do tego tylko gniazdo usb (za to ma jeszcze drugie funkcjonujące jako NAS albo print server)
ja.michal pisze:Niektóre routery chyba się da. Globesurfery II i III z tego co wiem mają moduły na PCI Mini Express w sobie.
Problem jest taki czy "system operacyjny" routera poradzi sobie ze zmienionym modemem, jeśli jest przystosowany tylko do jednego. Najprawdopodobniej nawet się nie włączy. A alternatywnego softu do takich zabawek nie ma.
krystianb pisze:Ale w ten tak jak w linksysa trzeba modem włożyć, i ma do tego tylko gniazdo usb (za to ma jeszcze drugie funkcjonujące jako NAS albo print server)
A no tak.
krystianb pisze:Problem jest taki czy "system operacyjny" routera poradzi sobie ze zmienionym modemem, jeśli jest przystosowany tylko do jednego. Najprawdopodobniej nawet się nie włączy. A alternatywnego softu do takich zabawek nie ma.
No właśnie tu jest ból. Ale można mieć nadzieję, że moduły optiona będą działać bo prawdopodobnie jest jak w modułach sierry, że komendy do modułów i ogólnie sterowanie nimi jest identyczne.
Ale to ryzyko jakby nie patrzeć.
ja.michal pisze:i ogólnie sterowanie nimi jest identyczne.
Właśnie nie do końca, przynajmniej w optionach. Pomiędzy modemami 1.8 a 3.6/7.2 są spore różnice, w strukturze urządzeń modemu, a nawet sterowaniu trybem NDIS, na tyle duże, że trzeba było TNI przerabiać, bo pewnych standardowych komend stare modemy nie obsługiwały. Nie mówiąc już o innych sterownikach. Być może w najnowszych modemach może być znów to samo.
wojteks pisze:[...]
Opisz co przez to rozumiesz. QoS czy Bandwidth manager.
Pytam bardzo ogólnie, bo temat dla mnie nie znany. Wolałbym by można było definiować procentowy podział pasma lub coś w tym stylu, ważne, abym mógł pasmem zarządzać efektywnie dla poszczególnych kompów. Na czym polega automatyzm w d100?? Nie chcial bym sytuacji, w której jeden komp zdominowałby całe połączenia, mile widziane byłoby inteligentne przydzielanie w zależności od potrzeb, ale sprawiedliwie. Przykładowo jak reszta kompów nie korzysta, to ten jeden aktywny ma całe łącze dla siebie itp.
lechowiec pisze: Na czym polega automatyzm w d100?? Nie chcial bym sytuacji, w której jeden komp zdominowałby całe połączenia, mile widziane byłoby inteligentne przydzielanie w zależności od potrzeb, ale sprawiedliwie. Przykładowo jak reszta kompów nie korzysta, to ten jeden aktywny ma całe łącze dla siebie itp.
Automatyzm polega na tym "kto pierwszy ten lepszy" czyli jak ty zaczniesz coś pobierać to na drugim komputerze internet będzie "zamulać". Ale jaki jest sens podziału łącza "na stałe" jeżeli w internecie mobilnym transfer waha się. Nie miało by to najmniejszego sensu.
krystianb pisze:[...] Jak chcesz wsadzić modem tylko do routera to kup to co mówiłem GT MAX HSPA (HSUPA) będzie pracował stabilniej niż usb a do tego takie coś można za około 100zł z przesyłką dorwać na ebayu. A za 200zł nie kupisz modemu z hsupa na usb. Ewentualnie na allegro mają od groma gt express hspa do tego przejściówka na pcmcia i gotowe, całość do 150zł.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy modem Option ale xpress card z przejściówką na PCMCIA też będzie działał w tym ruterze Linksys - czy jest możliwość zmiany FW? Pytam ponieważ na Allegro można w rozsądnej (czyli ok 150 zeta) cenie kupić taki brandowany Vodafone (z obsługą HSUPA), ale już bez locka natomiast w obsługiwanych przez ten ruter modemach, tego akurat nie ma. Są też modemy GTmax na Allegro, ale w opisie nie znalazłem informacji o obsłudze HSUPA - czy jest możliwość upgrade do HSUPA i czy można także podnieść prędkość HSDPA do 14.4 jeśli takowe się w PL pojawi?
zbik1967 pisze:ruterze Linksys - czy jest możliwość zmiany FW?
Z V1 można było bardzo dużo kombinować, nawet open wrt wgrywać. Choć optiony nawet nie wiem czy nie były w spisie obsługiwanych modemów w najnowszej wersji. Co do v2 to mało o nim wiadomo (pogubiłem się nie wiem którą wersję masz)
krystianb pisze:(pogubiłem się nie wiem którą wersję masz)
Obecnie mam Option GT3+ z Vodafone (obsługuje tylko HSDPA 1,8), ale chciałbym kupić taki: http://allegro.pl/item879517878_option_ ... ratis.html i do tego ruter Linksys V2. W opisie tego rutera nie ma tego własnie modemu jako kompatybilnego. Przepraszam, ze tak chaotycznie trochę zadaję swoje pytania, ale sieci bezprzewodowe to nie moja specjalność. Przyszło mi właśnie do głowy jeszcze jedno pytanie, czy mając modem na stałe włożony do kompa można z niego rozprowadzić sygnał używając zwykłego modemu (tj nie 3G) na inne komputery w domu?
Ps. co znaczy cytować wielopoziomowo?
Ostatnio zmieniony 2010-01-11, 20:24 przez zbik1967, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok, dziękuję! Zobaczę jak ten zestwa będzie działał. Modem, który chcę kupić to chyba jednak jest GE0201 Express (to ta aukcja: http://allegro.pl/item879517878_option_ ... ratis.html ).
Ostatnio zmieniony 2010-01-11, 21:04 przez zbik1967, łącznie zmieniany 1 raz.