Modem do play na karte

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TaZ
Początkujący użytkownik forum

Modem do play na karte

Post autor: TaZ »

Witam. Chcialbym sie dowiedziec jaki modem lepiej kupic lub byscie polecili. Aktualnie mam w domu optiona 225 jako iplus ale jest edge (firmowo 49 mamy.) W starym miejscu mieszkania mialem bts pod reka praktycznie ok. 200m i byl hsdpa. Teraz potrzebny mi modem do play dla mnie i jak cioci. Upatrzylem E160 bo ma wyjscie na antene(ciocia bedzie miec tez antene na magnes najprawdopodobnie.) Ja mam antene wifi YAGI 24dBi i chyba potrzebny konektor rp sma. Mam 3g na luzie ale jest zanik i musze laczyc od nowa. Moj telefon jako modem to se w715. Internet glownie w 3miescie. Mam na allegro modem e160 huawei z o2 upatrzony. Pytanie czy brac inny? Przypominam chce 2 modemy dla mnie i cioci bo ona rezygnuje z upc bo wkurzyli ja i chce doladowywac. Wazne cena max do 135zl bez anteny antena osobno.Ja jak mam wifi yage to cos zrobie? Ciocia z czasem wezmie antene ja tylko konektor.

[ Dodano: 2010-01-05, 23:50 ]
A i nieraz jak nie mam na tel.3g to neta nie ma. Mam play online na karte
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Modem do play na karte

Post autor: sp6huk »

TaZ pisze:Witam. Chcialbym sie dowiedziec jaki modem lepiej kupic lub byscie polecili.
Jak będziesz korzystał z internetu w Play to Huawei E160 wystarczy,
TaZ pisze:ciocia bedzie miec tez antene na magnes najprawdopodobnie
Powiedz, w jakiej miejscowości mieszka ciocia, bo jeżeli jest znacznie oddalona od nodeB to taka antena nie pomoże :] Większość anten "na magnes" to badziew.
TaZ pisze:Ja mam antene wifi YAGI 24dBi i chyba potrzebny konektor rp sma.
Teraz ta antena nada się tylko jako rura kanalizacyjna, bo WiFi działa na innej częstotliwości niż UMTS, a więc się nie nada, i nie możliwe jest, że antena ma zysk 24 dBi, to jest pic na wodę.
TaZ pisze:Mam 3g na luzie ale jest zanik i musze laczyc od nowa.
Kup sobie porządną antenę kierunkową od BESTPARTNERA albo CYBERTECH-a i po problemie. Powiedz jeszcze gdzie ty mieszkasz.
TaZ pisze:Moj telefon jako modem to se w715
To chcesz kupić sobie modem czy co ? Rozumiem, że teraz za modem robi SE W715 tak ? I chcesz go zastąpić modemem, dobrze rozumiem ?
TaZ pisze:Internet glownie w 3miescie.
To w Trójmieście Play ma tak słaby sygnał, że rozłącza :niepewny:
TaZ pisze:Mam na allegro modem e160 huawei z o2 upatrzony.
Będzie OK,
TaZ pisze:Pytanie czy brac inny?
Nie trzeba, ten będzie dobry,
TaZ pisze: Przypominam chce 2 modemy dla mnie i cioci bo ona rezygnuje z upc bo wkurzyli ja i chce doladowywac.
To nieźle musieli ciocię wkurzyć jeżeli zmienia UPC, na internet działający 10 razy gorzej :rotfl:
TaZ pisze:Ja jak mam wifi yage to cos zrobie?
Nic z nią nie zrobisz, ona służy do WiFi, a nie UMTS. A ty też rezygnujesz z radiówki na rzecz internetu mobilnego :zdziwko:
TaZ pisze:Ciocia z czasem wezmie antene ja tylko konektor
W jakim celu chcesz kupić sam konektor ? Chyba myślałeś, że antena od WiFi wystarczy, i tylko konektor kupić.
TaZ pisze:A i nieraz jak nie mam na tel.3g to neta nie ma. Mam play online na karte
Nic nadzwyczajnego, internet w Play działa tylko na infrastrukturze (Project 4) Play.
TaZ

To chcesz kupić sobie modem czy co ? Rozumiem, że teraz za modem robi SE W715 tak ? I chcesz go zastąpić modemem, dobrze rozumiem ?
Tak to moj modem,
To nieźle musieli ciocię wkurzyć jeżeli zmienia UPC, na internet działający 10 razy gorzej :rotfl:
no moze ale ona chce bez abonamentu bo jak zobaczyla ze ja sie bawie w Play PrePaid to odrazu chce to samo bo bez abonamentu ;)
Nic z nią nie zrobisz, ona służy do WiFi, a nie UMTS. A ty też rezygnujesz z radiówki na rzecz internetu mobilnego :zdziwko:
Radiowke bede mial w wakacje a anteny szukalem i mam 24dBi nie ma na allegro wiekszej.
Kup sobie porządną antenę kierunkową od BESTPARTNERA albo CYBERTECH-a i po problemie. Powiedz jeszcze gdzie ty mieszkasz.
Dobrze jak by byla tania antena..
Powiedz, w jakiej miejscowości mieszka ciocia, bo jeżeli jest znacznie oddalona od nodeB to taka antena nie pomoże :] Większość anten "na magnes" to badziew.
Gdańsk i jeździ wszędzie z Gdańska do gniewa i poza gniew.. Na jakies wykopaliska (jest archeologiem czy cos w tym stylu..) i nieraz jak bierze laptopa to brakuje jej neta.. a na UPC Wkurzyla sie bo zrobila przelew przez P.Polską i dzwonili ze odlacza internet i wezwanie do sadu.. Ty byś sie nie wkurzył ?..

Nie wiem.. ja mieszkam w Lubiszewie tczewskim.. i Mam zasieg mniejszy niz 3G ale caly czas mam 3G i czasem jest zanik na pare minut (1-2 min.) i znowu jest net.

Czy to prawda ze jak ja mam prepaid na play to tylko mam dostep do sieci 3G a nie mniejszej?
Teraz ta antena nada się tylko jako rura kanalizacyjna, bo WiFi działa na innej częstotliwości niż UMTS, a więc się nie nada, i nie możliwe jest, że antena ma zysk 24 dBi, to jest pic na wodę.
Nie jest picem bo testowalem od kogos internet netia 2mb/s i bylo ok. a jak jechalem na rowerze to wzialem taty N95 (pozyczylem) i szukalem tej sieci.. ok. 1,8 km.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-01-06, 17:31 ]
Radziłbym się zapoznać z metodą cytowania na naszym forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341
Ostatnio zmieniony 2010-01-06, 17:35 przez TaZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

TaZ pisze:Radiowke bede mial w wakacje a anteny szukalem i mam 24dBi nie ma na allegro wiekszej.
Toż to rura kanalizacyjna a nie antena, na Allegro anten nie szukaj bo mają parametry wymyslone.
TaZ pisze:Dobrze jak by byla tania antena..
CYBERTECH jest tanią anteną.
TaZ pisze:a na UPC Wkurzyla sie bo zrobila przelew przez P.Polską i dzwonili ze odlacza internet i wezwanie do sadu.
Kto dzisiaj robi przelewy przez pocztę :szok:
TaZ pisze:Czy to prawda ze jak ja mam prepaid na play to tylko mam dostep do sieci 3G a nie mniejszej?
Nie, Play Online (abonament) i Play Online na Kartę (prepaid) działają tylko na sieci macierzystej Play 3G. Na sieci Plusa mogą działać w roamingu taryfy głosowe i pakiety internetowe wykupione w nich (drogo)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

TaZ pisze: Tak to moj modem,
Rozumiem, że był to modem dotychczasowy ;) Bo, żeby podłączyć antenę zewnętrzną to potrzebny by Ci był Huawei E160
TaZ pisze:no moze ale ona chce bez abonamentu bo jak zobaczyla ze ja sie bawie w Play PrePaid to odrazu chce to samo bo bez abonamentu
Dziwny tok myślenia, ale nie mnie to oceniać. Jak cioci za mało problemów, to może mieć ich więcej,
TaZ pisze:Radiowke bede mial w wakacje a anteny szukalem i mam 24dBi nie ma na allegro wiekszej.
Daruj sobie anteny z allegro, niektórzy sprzedawcy piszą, że anteny mają zasięg 100 KM uwierzył byś ? Więc tak samo jest z "YAGI 24 dBi",
TaZ pisze:Dobrze jak by byla tania antena..
Nie wystarczy żeby antena była tania, musi być też dobra, bo po co Ci antena której działanie będzie zerowe ? Te anteny co Ci poleciłem są i tak nie najdroższe, dobre i w miarę tanie ;),
TaZ pisze:Gdańsk i jeździ wszędzie z Gdańska do gniewa i poza gniew.. Na jakies wykopaliska (jest archeologiem czy cos w tym stylu..) i nieraz jak bierze laptopa to brakuje jej neta
W gniewie widzę, że Play ma swój nodeB więc z zasięgiem w tej i pobliskich miejscowościach problemów być nie powinno, no chyba, że ciocia znajduje się w jakiejś dolinie, ale to nie gwarantuje wtedy, że antena pomoże. Określ bardziej, gdzie ma być użytkowany ten internet.
TaZ pisze:a na UPC Wkurzyla sie bo zrobila przelew przez P.Polską i dzwonili ze odlacza internet i wezwanie do sadu.. Ty byś sie nie wkurzył ?.
Nie przesadzaj, że od razu wezwanie do sądu, najpierw upomnienie wysyłają, a potem to już.... Jak w Play'u byłby ten sam problem, to myślisz, że by nie było takiej sytuacji,
TaZ pisze:Nie wiem.. ja mieszkam w Lubiszewie tczewskim.. i Mam zasieg mniejszy niz 3G ale caly czas mam 3G i czasem jest zanik na pare minut (1-2 min.) i znowu jest net.
W twoim przypadku konieczny będzie zakup anteny zewnętrznej, powinno wtedy działać OK, bo do node B masz całkiem nie daleko,
TaZ pisze:Czy to prawda ze jak ja mam prepaid na play to tylko mam dostep do sieci 3G a nie mniejszej?
Jeżeli mówisz o PlayOnline na kartę to działa tylko w sieci macierzystej Play'a w technologii UMTS, a jeżeli chodzi o Play Fresh to działa w sieci Play'a jak i w roamingu Plusa. Ale wydaje mi się, że mówisz o tej pierwszej ofercie,
TaZ pisze:Nie jest picem bo testowalem od kogos internet netia 2mb/s i bylo ok
Wiedz o tym, że anteny typu YAGI nie nadają się na wysokie częstotliwości, tylko na niskie. I nie będą tak samo dobrze działać jak antena panelowa. A w ogóle to twoja antena nie nadaje się do UMTS, tylko do WiFi, bo jest przystosowana na inną częstotliwość,

PS. Jak chcesz cytować to rób to poprawnie, bo źle mi się czyta posta.
TaZ

Sorki ze nie odpisywalem.. Zgubilem haslo do bez-kabli.pl ;) wiem moglem wygenerowac..

Modemy mam zakupione + antene 9dBi (to ma tylko dawac troszke lepszy zasieg nie musi byc Cybertecha bo moja ciocia wyjezdza nieraz w miejsca gdzie da sie tak troche zlapac 3G)

E160 był dobrą decyzją zamówiłem starter za 18zł też..

Dzięki za aranżacje.

Teraz mam pytanie czy do laptopa Lenovo N200 3000 Wejcie karta GC85 z Firmy sony ericsson ?? Mam okazje kupic uzywke tanio.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

TaZ pisze:Teraz mam pytanie czy do laptopa Lenovo N200 3000 Wejcie karta GC85 z Firmy sony ericsson ?
Ten komp o ile dobrze sprawdziłam ma wejście PCMCIA wiec "wejdzie". Ale do Playa modem z GPRS/EDGE? Nie bardzo. Play raczej docelowo działa tylko w 3G, 2G to rzadkośc.
TaZ

Nie, moj option icon 225 pada w plus a do czerwca umowa i chce modem tani i do edge bo u mnie tylko play na 3g. Huawei leci do mnie. W optionie usb sie rusza i na przedluzaczu usb mam. Pozatym tamten gc nie ma antenki cos przeszkodzi? W sumie nie wiem czy brac ten gc.
Ostatnio zmieniony 2010-01-10, 21:10 przez TaZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

TaZ pisze:W sumie <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy brac ten gc.
Do Playa to nie bardzo, o ile weźmiesz kartę innego opa to możesz brać.
TaZ

Mowie ze do iplusa.. Na te 6mcy.
Dobra ide szukac jak zdjac z 225
Slocka.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

TaZ sorka, nie zauważyłam. To myśle, że to bedzie w miarę.
ODPOWIEDZ