Nokia 6230 i predkość 3 KB?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Nokia 6230 i predkość 3 KB?
witam!kupiłem sobie simdatę bo chciałem mieć u siebie na wiosce neta bo inaczej się nie da! 2 km ode mnie stoi nadajnik plusa z technologią Edge. Mam nokie 6230 i przez podczerwień łącze się z netem! ale tragedia predkość wynosi 22-27 kbps czykli nieco ponad 3 KB/s. czy to tak ma tragicznie chodzić tym bardziej,ze niby EDGE jest taki szybki!!????a może przez kabel USB będzie szybciej? proszę o podpowiedzi co zrobić bo niby w EDGE to predkość ok. 236 kbps?!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Nokia 6230 i predkość 3 KB?
Zmień sposób łączenia. Bluetooth będzie lepszy.
Po drugie, nie masz niedaleko nadajnika z samym GPRSem? Bo ta predkość wskazuje właśnie na to.
Po drugie, nie masz niedaleko nadajnika z samym GPRSem? Bo ta predkość wskazuje właśnie na to.
-
- Stały użytkownik forum
nie jest tylko jeden nadajnik z EDGE właśnie. spróbuje przez bluetooth
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A jesteś pewny, że loguje sie akurat do tego nadajnika?? Bo IRDa by tak nie ograniczała.
Jaka to jest miejscowość?
Jaka to jest miejscowość?
-
- Stały użytkownik forum
LEKOWO woj. zachodniopomorskie
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A skąd wiesz, że odbierasz EDGe, może jest to zwykły GPRS. Ale jak na GPRS to też mało. Ja tak miałem ,to użyłem programu "Tweak Master" i ustawiło mi sieć optymalnie, tak że na GPRS wyciągam 46,8 kb/s , a EDGE mam średnio 131 kb/s. Warto spróbować tego programu, bo <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> ci nic nie pogorszy a w wiekszoości przypadków pomaga. 

-
- Stały użytkownik forum
bo na necie na stronie plusa jest EDGE i w salonie plusa też potwierdzili! a nadajnik jest nowy działa od tego roku i na bank jest EDGE!
Używam programu do łączenia się z netem PC Suite NOKIA a może lepiej przez połączenie sieciowe???tylko jak skonfigurować je w windowsie xp??wszędzie są opisy do Windowsa 98 a do XP nie ma??może ktoś zapodać?
uratujcie mnie bo jest EDGE NA 100% a to chodzi tak wolno! przed chwila sprawdzałem to miałem 27kbps czyli 3,38KB! to szok!HELP ME!!!
Używam programu do łączenia się z netem PC Suite NOKIA a może lepiej przez połączenie sieciowe???tylko jak skonfigurować je w windowsie xp??wszędzie są opisy do Windowsa 98 a do XP nie ma??może ktoś zapodać?
uratujcie mnie bo jest EDGE NA 100% a to chodzi tak wolno! przed chwila sprawdzałem to miałem 27kbps czyli 3,38KB! to szok!HELP ME!!!
- piotr2802
U mnie w Orange w aplikacji Wirless Menager widze co odbieram, po prostu pisze "EDGE" lub "GPRS". nie wiem jak jest w aplikacji Iplusa, ale tez powinno cooś pisac. Nie sugeruj się tym co oni mówią, bo liczy się tak naprawdę to co w twoim miejscu zamieszkania jest dostępne.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Raczej jest tego pełno!!!djluk8 pisze:tylko jak skonfigurować je w windowsie xp??wszędzie są opisy do Windowsa 98 a do XP nie ma??
Ja jednak jestem za tym, że loguje się do innego nadajnika.
A połączenie: panel sterowania->połączenia sieciowe->utwórz nowe->połacz uzywając modemu->nazwa połączenia jaka chcesz->numer *99# -> hasło i login nic nie wpisujesz albo ppp w kazdym przypadku.
piotr2802 ja mam 4 kB więc nie dziwi mnie taka predkość GPRSa ale ja mam stary modem
- pluskwa_skarzysko
ja mam tak:
do nadajnika EDGE mam okolo 500 metrow...ale zasiegu nie mam...kilometr ode mnie jest juz extra.czemu?
do nadajnika EDGE mam okolo 500 metrow...ale zasiegu nie mam...kilometr ode mnie jest juz extra.czemu?
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

-
- Stały użytkownik forum
słuchajcie za pomocą kabla mam już 38-40kbps ale wykryłem,że na telefonie obok symbolu G jest taki znaczek w kształcie kłódki otwartej?? i czasami mi wyskakuje takie coś OGRANICZENIA FUNKCJI TELEFonu! czy to czasami mi to nie blokuje EDGE????przypomnę,że mam simlocka zdjętego w mojej nokii 6230.normalnie na 100% wiem,że EDGE ma u mnie zasięg!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ta kłódka oznacza że połączenie nie jest szyfrowane.U mnie też tak było na początku przygody z netem przez komórkę.Takie info dostałem od Nokii i od mojego operatora.Dalej śmigaj nic złego się nie stanie.