modem Huawei e160 i antena zewnętrzna
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem Huawei e160 i antena zewnętrzna
Witam wszystkich serdecznie na forum.
Pytanie mam standardowe, ale chcę sie upewnic, zanim wydam pieniądze na antenę:
Mam modem Huawei e160.
W domu przy oknie mam sygnał ok -97db (25%, czasem nawet 35%), CSQ 7-8, CID 3728
W telefonie 2-3 kreski. Jak wyjdę przed dom to prawie full.
Połączenie UMTS.
Mieszkam w Hornówku pod Warszawą - dookoła las, domy jednorodzinne.
Chciałbym kupić antenę panelową umts w bspartners.
Teraz pytania:
Czy warto kupić antenę (i czy panelowa UMTS będzie dobra)?
Czy da się jednoznacznie zidentyfikować BTS (jakiś indentyfikator) czy tylko na oko z mapki?
Czy kupić krótki kabel, żeby tylko antena wyszła za okno (1 piętro), czy dłuższy i na dach na słupie przy przy kominie (wtedy kabel 6-10m)?
pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
Pytanie mam standardowe, ale chcę sie upewnic, zanim wydam pieniądze na antenę:
Mam modem Huawei e160.
W domu przy oknie mam sygnał ok -97db (25%, czasem nawet 35%), CSQ 7-8, CID 3728
W telefonie 2-3 kreski. Jak wyjdę przed dom to prawie full.
Połączenie UMTS.
Mieszkam w Hornówku pod Warszawą - dookoła las, domy jednorodzinne.
Chciałbym kupić antenę panelową umts w bspartners.
Teraz pytania:
Czy warto kupić antenę (i czy panelowa UMTS będzie dobra)?
Czy da się jednoznacznie zidentyfikować BTS (jakiś indentyfikator) czy tylko na oko z mapki?
Czy kupić krótki kabel, żeby tylko antena wyszła za okno (1 piętro), czy dłuższy i na dach na słupie przy przy kominie (wtedy kabel 6-10m)?
pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: modem Huawei e160 i antena zewnętrzna
Warto, tylko zastanawiam się czy jest sens kupować antenę o zysku 15 dBi jeżeli masz na dworze maksymalną moc sygnału, i blisko do nodeB. Za wiele nie mogę Ci powiedzieć, jaką masz wybrać antenę bo nie wiem o jakim operatorze my mówimy, muszę zorientować się jak daleko masz do nodeB i wtedy coś wybraćbooryc pisze: Czy warto kupić antenę (i czy panelowa UMTS będzie dobra)?

Tak, da radę zidentyfikować stację bazową, po numerach LAC i CID, pod warunkiem, że LAC i CID tej stacji bazowej będzie w wykazie,booryc pisze:Czy da się jednoznacznie zidentyfikować BTS (jakiś indentyfikator) czy tylko na oko z mapki?
Jeżeli mówisz, że mieszkasz na terenie zalesionym, to proponowałbym Ci zamonotować, antenę przy kominie, dobrze by było, żeby długość kabla nie przekraczała 10 metrów, z uwagi na tłumienie sygnału przez kabel.booryc pisze:Czy kupić krótki kabel, żeby tylko antena wyszła za okno (1 piętro), czy dłuższy i na dach na słupie przy przy kominie (wtedy kabel 6-10m)?
-
Witam i dzięki za odpowiedź.
Operator Orange, próbuję zlokalizować stację bazową, pasuje mi Izabelin Tetmajera, ale numerki w Top Netinfo są inne. Program pokazuje UMTS, czyli częstotliwość 2100?
Ja mieszkam w Hornówku przy Bajkowej, niedaleko Fedorowicza.
Na kominie w 10 metrach powinienem się zmieścić, może nawet mniej. Na kominie będę miał antenę na poziomie koron drzew (a te rosną
ale powyżej sąsiednich domów). Warto się bawić w jakiś maszt?
Operator Orange, próbuję zlokalizować stację bazową, pasuje mi Izabelin Tetmajera, ale numerki w Top Netinfo są inne. Program pokazuje UMTS, czyli częstotliwość 2100?
Ja mieszkam w Hornówku przy Bajkowej, niedaleko Fedorowicza.
Na kominie w 10 metrach powinienem się zmieścić, może nawet mniej. Na kominie będę miał antenę na poziomie koron drzew (a te rosną

- wojteks
- *** Administrator ***
Bez pozwolenia możesz mieć maksymalnie 3m nad najwyższą część budynku.booryc pisze:Warto się bawić w jakiś maszt?
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Najprawdopodobniej masz sygnał ze stacji bazowej w miejscowości Truskaw, jesteś oddalony od niej o ok. ~1 km.booryc pisze:Operator Orange, próbuję zlokalizować stację bazową, pasuje mi Izabelin Tetmajera, ale numerki w Top Netinfo są inne. Program pokazuje UMTS, czyli częstotliwość 2100?
-
Tylko według mapki tam nie ma umts...sp6huk pisze:[...]
Najprawdopodobniej masz sygnał ze stacji bazowej w miejscowości Truskaw, jesteś oddalony od niej o ok. ~1 km.
Ale jeśli netinfo pokazuje umts to mogę spokojnie kupować antenę umts (panel) i wystawić ją przez okno? Ewentualnie potem bawić się w maszt (ale od razu kupić dłuższy kabel, np 6m).
Czy może jeśli na zewnątrz mam dobry zasięg wystarczy jakiś kabel/drut albo tania antena dookólna z allegro?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-07, 19:24 ]
Tniemy zbedne cytaty.
Ostatnio zmieniony 2010-01-07, 19:21 przez booryc, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem o której mapce, ty mówisz, ale wg. mapa.btsearch.pl ta stacja bazowa obsługuje UMTS, tylko właśnie nie wiadomo czy jest już uruchomiona,booryc pisze:Tylko według mapki tam nie ma umts...
Podaj LAC i CID stacji bazowej, to może dam radę sprawdzić z którego node B korzystasz. Możesz kupić zewnętrzną antenę panelową, tylko muszę wiedzieć jak masz daleko do node B.booryc pisze:Ale jeśli netinfo pokazuje umts to mogę spokojnie kupować antenę umts (panel) i wystawić ją przez okno? Ewentualnie potem bawić się w maszt (ale od razu kupić dłuższy kabel, np 6m).
Niebooryc pisze:Czy może jeśli na zewnątrz mam dobry zasięg wystarczy jakiś kabel/drut albo tania antena dookólna z allegro?

-
[...]
Sorry pomyłka - mapka pokazuje umts, ale na wykazie excela jej nie ma.
CID 3727 albo 3728, LAC 717
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-07, 19:23 ]
Tniemy zbedne cytaty.
Sorry pomyłka - mapka pokazuje umts, ale na wykazie excela jej nie ma.
CID 3727 albo 3728, LAC 717
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-07, 19:23 ]
Tniemy zbedne cytaty.
Ostatnio zmieniony 2010-01-07, 19:22 przez booryc, łącznie zmieniany 1 raz.