Żaden komputer nie widzi routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
owczaro
Początkujący użytkownik forum

Żaden komputer nie widzi routera

Post autor: owczaro »

Witam,

mam router D- Link Di 524. Problem polega na tym, że dwa komputery nie widzą w ogóle tego routera, a jak już zobaczą i chcę się połączyć z nim, to wyskakuje komunikat, że system nie może znaleźć takiej sieci. Dostęp do routera mam tylko przez kabel i w tedy net śmiga aż miło ;] Na laptopie mam viste, a na PC mam xp i adapter TP-Link TL- 422G. Kiedyś (jak sieć działała) to miałem problem z zasięgiem, ponieważ w domu, zasięg jest znikomy, 10m od routera, za dwoma ścianami 50cm, a na piętrze niżej nie było w ogóle zasięgu... Dodam, że router stoi wysoko i nic nie zakłóca jego pracy ;]
Wiecie jak można mi pomóc z tym routerem??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Żaden komputer nie widzi routera

Post autor: wojteks »

owczaro pisze:Wiecie jak można mi pomóc z tym routerem?
Skoro ma bardzo mały zasięg to istnieje prawdopodobieństwo że ma uszkodzoną część odpowiedzialną za WiFi.
Jeżeli by tak było to najlepiej kupić nowy router ale nie D-Linka i nie Pentagrama.
Nie pomagam na PW!
owczaro
Początkujący użytkownik forum

Post autor: owczaro »

No a można to jakoś sprawdzić?? :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

owczaro miałam taki sam problem z tym routerem. Pomagał reset ale to na jakiś czas, potem sytuacja wracała. Myślę, że najsensowniejszą opcją będzie zakup innego urządzenia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

owczaro pisze:No a można to jakoś sprawdzić?
Skoro masz malutki zasięg to nie ma co sprawdzać, Oczywiście przy założeniu że ten sam laptop z innym routerami ma normalne zasięgi.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ