Czy ktoś z was zauważył problem w Orange przy pobieraniu poczty przez POP3/SMPT.
Karta działa poprawnie, strony otwierają się szybko, transfer jest zupełnie nie zły, ale przy próbie odbioru poczty pojawiają się błędy. kilka przesyłek o wadze 0,5 MB chce ściągać 14 minut po czym pojawia się komunikat z błedem. Sprawdzałem na innym laptopie i jest to samo, net śmiga poczta nie.
Czy Orange może coś blokuje?
POP3/SMPT
Moderator: Moderatorzy
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: POP3/SMPT
Nie zaobserwowałem tego problemu w odniesieniu do żadnego z moich kont pocztowych, a sprawdzałem na MS Outlook i Mozilli Thunderbird.
-
- Stały użytkownik forum
A w jakiej sieci masz serwer pocztowy ? W Polsce, za granicą ? Jeśli jest to jakiś popularny typu onet.pl czy wp.pl to sprawdź czy dostęp przez www będzie taki sam. MOze to byc problem z łączem i to niekoniecznie w Orange'u tylko w samym Internecie.Mr D pisze:Czy ktoś z was zauważył problem w Orange przy pobieraniu poczty przez POP3/SMPT.
Karta działa poprawnie, strony otwierają się szybko, transfer jest zupełnie nie zły, ale przy próbie odbioru poczty pojawiają się błędy. kilka przesyłek o wadze 0,5 MB chce ściągać 14 minut po czym pojawia się komunikat z błedem. Sprawdzałem na innym laptopie i jest to samo, net śmiga poczta nie.
Czy Orange może coś blokuje?
Inna mozliwość - Orange stosuje chyba jakieś narzędzie do kompresji danych w sieci. Może dlatego masz lepsze "odczucie" w przypadku stron www, bo one się po prostu lepiej kompresują. A przy dużych mailach, jak masz duży i skompresowany juz wcześniej plik, albo grafikę - w tym wypadku kompresja nie jest tak efektywna...
Powodów może być tysiące. Ale jak pisał @canidy - nie muszą one wszystkich dotyczyc
-
- Początkujący użytkownik forum
Jedno konto t na Inteii drugie na Yahoo, najśmieszniejsze jest to, że w dzień lub dwa po moim poście wszystko zaczęło działać!!!
Zauważyłem jednak że w ustawieniach połączenia w SEWM włączone miałem kompresowanie nagłówków.
Zauważyłem jednak że w ustawieniach połączenia w SEWM włączone miałem kompresowanie nagłówków.
- raptou
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Spotkałem się z tym problemem. Taka sytuacja występuje przy bardzo dużej korekcji błędów spowodowanej np. niskiej jakości sygnałem radiowym.
Na stronach internetowych tego tak nie widać, ponieważ część danych idzie z cache dysku (tło, obrazki, stałe elementy) a tylko zmieniony tekst jest pobierany z sieci. Poza tym zwykle strony www mają bardzo wiele małych elementów, więc powtórne pobranie paczek nie jest tak uciążliwe, jak w POP/SMTP.
Na stronach internetowych tego tak nie widać, ponieważ część danych idzie z cache dysku (tło, obrazki, stałe elementy) a tylko zmieniony tekst jest pobierany z sieci. Poza tym zwykle strony www mają bardzo wiele małych elementów, więc powtórne pobranie paczek nie jest tak uciążliwe, jak w POP/SMTP.