[Sferia] Sferia zwolniła

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
angel26
Początkujący użytkownik forum

[Sferia] Sferia zwolniła

Post autor: angel26 »

Witam
Umowę ze sferia podpisałam już drugi raz ponieważ na moim terenie tylko to w miarę działało ale niestety do niedawna. Od paru dni internet zwolnił mimo full zasięgu i wskaźnika przepływowości danych w polu czerwonym. Przeskanowałam komp trzema różnymi programami i nic nie znalazłam co by mogło zamulać. Zadzwoniłam do pomocy technicznej i dowiedziałam się że mogę odbierać sygnał z nadajnika jako ostatnia i dlatego sygnał jest przerywany. Czy to możliwe że to jest przyczyną? a może coś innego? Nie przekroczyłam limitu transferu i do tej pory nigdy mi się takie rzeczy nie zdażały.
Proszę o pomoc, co o tym myślą fachowcy?
Awatar użytkownika
czarenty6587
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: [Sferia] Sferia zwolniła

Post autor: czarenty6587 »

Poprostu SFERIA :P Myśle ze możliwe prześilenie stacji bazowej. Lecz nie rozumiem ze zasięg Max a prędkośc niska. a jaka była prędkośc przedtem a teraz?
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Można by sprawdzić czy nie dowiesili UMTS900 Aero2 na ten BTS bo może to jest powodem. Zwyczajnie dosył nie wyrabia a Aero2 ma HSPA+ do 21Mb/s więc nieco żre. ;)
angel26

W liczbach to nie wiem jaka jest prędkość mam tylko wizualny wskaźnik, tylko że w sferii to jest tak że nawet jak ten wskaźnik pokazuje na czerwono to oznacza tylko tyle że prędkość jest DO 3.1 Mb/s a więc równie dobrze może być i 64 kb/s, szczerze to ja się na tym nie znam tak mi się tylko wydaje. Ale o dziwo dziś jest już lepiej tzn jest tak jak było zawsze a więc może chodzi od ilości osób korzystających z netu w okolicy. A jest możliwość żeby ktoś się mógł podłączyć do mojego modemu i korzystać na moje konto z netu?? bo o takim czymś też słyszałam.

[ Dodano: 2010-01-09, 09:54 ]
Ostatnio jak podpisywaliśmy umowę to Pani powiedziała że nie ma takiej możliwości żeby prędkość spadła mimo nie przekroczenia limitu transferu bo oni hmmm powiem po swojemu, jak już jest dużo osób na danym terenie do jednego nadajnika to zaprzestają sprzedaż właśnie żeby takich niespodzianek nie było, można to jakoś sprawdzić?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

angel26 pisze:A jest możliwość żeby ktoś się mógł podłączyć do mojego modemu i korzystać na moje konto z netu??
Nie.
angel26 pisze:można to jakoś sprawdzić?
Z tego co wiem to w Sferii masz panel zarządzania na stronie i masz całą historię i ilość przesłanych danych.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

angel26 pisze:A jest możliwość żeby ktoś się mógł podłączyć do mojego modemu i korzystać na moje konto z netu?? bo o takim czymś też słyszałam.
Jeśli korzystasz tylko z modemu to nie ma takiej możliwości. Ale jeśli masz router i źle zabezpieczone radio WiFi to jest taka możliwość.
ja.michal pisze:masz panel zarządzania na stronie i masz całą historię i ilość przesłanych danych
Link do strony www związanej z kontem internetowym:

http://transfery.sferia.net/consumption

Na tę stronę można wejść przez stronę Sferii. Na głównej stronie (http://www.sferia.com.pl/) wybiera się "Sferia dla abonenta" i na następnej stronie "Sferia-mój internet".
Tam też można zrobić test łącza jako jedyny uznawany przez Sferię przy składaniu reklamacji.
A sprawdzenie czy stacja bazowa jest zapchana wystarczy zrobić test w nocy lub rano, czyli poza godzinami szczytu.
U siebie niedawno (pierwsza fala silnych mrozów?) obserwowałem przez parę dni znaczny spadek wydajności łącza do poziomu starego modemu. Mam jednak dwa modemy i uznałem, że jeśli sytuacja jest taka sama na obu to musi to oznaczać, że wina leży po stronie Sferii. Ponieważ mam niezwykle pozytywne doświadczenie ze Sferią uznałem, że wystarczy spokojnie poczekać. Jak na Sferię trwało to strasznie długo bo parę dni, ale wszystko wróciło do normy. Nigdy wcześniej nie miałem tak długich awarii.
angel26

Dziękuję za informację, rzeczywiście prędkość netu zmienia się w w ciągu dnia, rano najszybciej.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ