Aha brat sie pyta czy w internecie mobilnym ipi sie zmienia po restarcie i jakie pingi lecą na strone www.wp.pl
Moderator: Moderatorzy
W zamościu 3G ma każdy z operatorów więc jeżeli stacja bazowa nie będzie przeciążona to powinno to działać w miarę OK,kasia1987 pisze: Mieszkam w Zamościu wojejwództwo Lubelskie.
Jeżeli jest alternatywa typu, internet kablowy, WiFi itp. to nie opłaca się brać internetu mobilnego, z uwagi na transfer zależący w głównej mierze od obciążenia stacji, oraz mocy sygnału. W internecie mobilnym masz też limit prędkości transferu, kiedy go przekroczysz transfer spada znacznie, przy czym przeglądanie stron WWW na bieżąco nie jest możliwe,kasia1987 pisze:Czy warto to brać?
Jeżeli już chcesz internet mobilny, to radziłbym Ci kupić prepaida (starter) każdego z operatorów (Plus, Era, Orange) i sprawdzić np. za pomocą telefonu, który operator jest w stanie zapewnić Ci najlepsze parametry łącza. Sprawdzisz to pod warunkiem, że masz telefon obsługujący 3G, lub też modemem jeżeli takowy posiadaszkasia1987 pisze:Jezeli tak to z jakiej sieci?
Najlepsze rozwiązanie,kasia1987 pisze:Czy szukać czegoś po kablu?
Tak, adres IP zmienia się po ponownym połączeniu z siecią,kasia1987 pisze:brat sie pyta czy w internecie mobilnym ipi sie zmienia po restarcie
Tego to nikt mu nie powie, jest to zależne od wielu czynników m. in. oddalenia od stacji bazowej, technologii z której korzysta, mocy sygnału.kasia1987 pisze:i jakie pingi lecą na strone www.wp.pl
Mieszkam jakieś 40-60km od zamościakasia1987 pisze:Mieszkam w Zamościu wojejwództwo Lubelskie.
Tak IP jest zmiennie, a pingi do wp.pl niech poda ci ktoś kto korzysta z HSDPA.kasia1987 pisze:Aha brat sie pyta czy w internecie mobilnym ipi sie zmienia
IP jest zmienne a do tego w większości sieci prywatne (czyli np. o stawianiu serwera można zapomnieć bez narzędzi typu hamachi). Co do pingów, to zależy od technologii i od jakości sygnału. Na HSPA pingi wahają się w zakresie 90-200ms, na EDGE 250-400ms a na GPRS rzadko poniżej 300. Jak widać ping jest wysoki, a do tego bardzo niestabilny, więc o dynamicznych grach online można zapomnieć.kasia1987 pisze:brat sie pyta czy w internecie mobilnym ipi sie zmienia po restarcie i jakie pingi lecą na strone www.wp.pl
Możesz zainteresować się ofertą Orange albo Plusa, bo widzę, że masz blisko node B, tych dwóch operatorów,kasia1987 pisze:Budzet? Hmm Zależy mi na tanim abonamencie w okolicach 50zł.
Pamiętaj, że z mobilnego internetu korzystają też firmy, ale wydaje mi się, że stacje bazowe w tych godzinach nie powinny być obciążone znacznie,kasia1987 pisze:Podejrzewam ze w tych godzinach pracy stacja w zamosciu nie bedzie przeciążona a ponadto u nas mało kto ma mobilny internet.
W Orange za 60 zł, możesz mieć 4 GB,kasia1987 pisze:Co do transferu to sądzę że nawet 2 giga przy pewnych zabiegach przegladarkowych na upartego jakoś mi wystarczy
Działa to tak a niej inaczej, bo jakaś uryna możekasia1987 pisze:Właśnie sie zastanawiam pomiedzy mobilnym a wifi. A dlatego wifi bo abonament tani a sprzet jest, Tyle ze pechowe miejsce i byl jeden z operatorow to strony chodzily dziwnie raz szybko a raz sie 3 minuty ladowala i powiedzialam ze sie zastanowie i dal mi czas na testowanie do srody i dalej tak jest. a pytam sie o predkosc stron bo mialam kiedys internet wifi radiowy 1mb i faktycznie sciagalo z predkoscia 128kb czyli super a strony chodzily jak slimak i to przy wylaczonych wszystkich sciagadłach i aktualizacjach heh
Z downloadem nie powinno być problemu, ale gorzej z uploadem, nie wiadomo czy uzyskasz 128 kb/s,kasia1987 pisze:No dobra reasumujac to moje minimalne oczekiwania to stabilna predkosc conajmniej 300kb/128kb, szybkosc otwierania stron
Upload zależy również od tego, jaki obsługuje modem który byś wybrałakasia1987 pisze:Aha a jaki jest przy tym upload?
Spróbuj Plusa i Orange,kasia1987 pisze: Napiszcie jaka siec bedzie u mnie najprawdopodobniej najlepiej chodzi
Starter Simplus i Orange Go albo POP, kupisz już za 5 złotych,kasia1987 pisze:ile kosztuje starter
Jaki model ?kasia1987 pisze:telefon mam najzwyklejszy
Jeśli masz kogoś znajomego z modemem co uzywa mobilnego internetu.kasia1987 pisze:kupowac
Nie.kasia1987 pisze:1. czy jezeli telefon ma simlock orange to czy pojdzie na nim internetowy starter plusa?
Wystarczy 3G.kasia1987 pisze:3. Czyli musze znalezc taki telefon ktory w specyfikacji technicznej ma napisane ze obsluguje 3G/HSDPA? Musi te oba?
Tak.kasia1987 pisze:2. Karta startowa wyglada jak zwykla karta sim do telefonu prawda?
Tak.kasia1987 pisze:czyli z telefonu wyciagam karte sim telefoniczna i wkladam karte sim internetowa. Nastepnie podlaczam laptopa do telefonu za pomoca kabla USB i?
Nie pójdzie.kasia1987 pisze:1. czy jezeli telefon ma simlock orange to czy pojdzie na nim internetowy starter plusa?
Tak, jest to normalna karta sim, tylko musisz mieć w telefonie ustawienia dla internetu pod daną sieć, a na laptopie np jeśli masz nokię, to program nokia pc suite, czyli oprogramowanie do telefonu.kasia1987 pisze:2. Karta startowa wyglada jak zwykla karta sim do telefonu prawda? Czyli z telefonu wyciagam karte sim telefoniczna i wkladam karte sim internetowa. Nastepnie podlaczam laptopa do telefonu za pomoca kabla USB i? No wlasnie co dalej? Od razu jest internet? Bo jakos mi sie wierzyc nie chce.
HSDPA ma dużo większą prędkość od samego 3g, także lepiej żeby miał, przynajmniej do 3,6 Mb, wtedy sprawdzisz na 100% jaką będziesz miał prędkość z modem, nowe telefony (te lepsze) wszystkie już praktycznie mają hsdpa.kasia1987 pisze:3. Czyli musze znalezc taki telefon ktory w specyfikacji technicznej ma napisane ze obsluguje 3G/HSDPA? Musi te oba?
Lepiej mieć 7,2 Mbps wtedy strony się szybko wczytują.kasia1987 pisze:Aha czyli rozumiem ze niektore modemy w technologii HSDPA maja predkosc nieokreslona, niektore do 3,6mb a niektore do 7,2mb. Przyznam szczerze że nie wiem po co takie predkosci skoro daja takie limity transferu.
Nie ma.kasia1987 pisze:i czy w tym telefonie jest 3G (edge to 3g?)
Nie.kasia1987 pisze:(edge to 3g?)
Nie.kasia1987 pisze:ony ericcson c510 idzie osiagnąć predkosc w HSDPA 1-1,5mb?
Jeśli będziesz miała modem swój to tylko na kartę.kasia1987 pisze:Jako ze troche kombinowania z tymi telefonami napiszcie czy mozna kupic w zwyklym sklepie komputerowym czy na allegro (pokazcie gdzie) modemy na na karte sim na USB bez simlocka. Pozdrawiam i dzieki naprawde mi pomogliscie
Od kiedy?Józek pisze:Lepiej mieć 7,2 Mbps wtedy strony się szybko wczytują.
http://allegro.pl/71681_usb.html?id=71681&order=bdkasia1987 pisze:na allegro (pokazcie gdzie) modemy na na karte sim na USB bez simlocka
Jak to nie ma 3G ? SE C510 ma modem obsługujący HSDPA do 3,6 Mb/s,Józek pisze:Nie ma.
ja.michal pisze:kasia1987, a przy jakiej ulicy ma ten net być używany?
kasia1987 pisze: konkretna lokalizacja a dokładnie: zamość młyńska 28.
Nie dziwne.kasia1987 pisze:to dziwne zeby nie mial gorszej technologii 3G nie?
Ma GPRS. Nie ma EDGE.Józek pisze:GPRS a EDGE już nie.
Okazuje sie ze tu jest i Plus i Era i Orange. Heh właśnie sąsiad mówił ze ma bluconnect i ma HSDPAWg. mapki i radio pozwoleń to na młynarskiej jest node B Plusa z radiolinią 16x2 16x2.
Wiemy o tym, że jest też HSDPA z Erykasia1987 pisze:Heh właśnie sąsiad mówił ze ma bluconnect i ma HSDPA
Play nie dzierżawi stacji bazowych od Ery. Internet z Play działa na stacjach bazowych Play'a (własnych).kasia1987 pisze:internet z play dzierżawi nadajniki z ery? czy jest sens brania na testy oddzielnie bluconnet odzielnie play? Bo skoro play dzierzawi nadajniki z ery to chyba to chodzi tak samo prawda?
Nie. Era ma swoje a Play swoje. Mogą jednak być w tej samej lokalizacji (wieża/komin/budynek). Również mogą działać różnie w zalezności od ustawienia anten, mocy nadajników, obciążenia bazy czy łacza dosyłowego.kasia1987 pisze:internet z play dzierżawi nadajniki z ery?
Tak internet z Play ma ograniczenie transferu do 1 Mb/s, ale nie polecam Ci tego internetu bo w 99% przypadków internet ten działa tragiczniekasia1987 pisze:A przepraszam wlasnie zauwazylam ze play ma wolny internet tzn do 1 Mbita. Czyzby era juz nie dala wydzierzawic lepszego?