Pełnomocnictwo
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pełnomocnictwo
Moja mama jest abonentem biznesowym, czy ja jako 16,5-latek mogę mieć pełnomocnictwo do podpisywania umów z Orange ? Jeżeli tak to jak ono powinno wyglądać (mój podpis, mamy podpis, potrzebny notariusz?) ?
Jeżeli nie ten dział to proszę o przeniesienie.
Jeżeli nie ten dział to proszę o przeniesienie.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Pełnomocnictwo
Nie możesz. Musisz być pełnoletni. Nie tylko w takiej sytuacji jak ta - chcąc być pełnomocnikiem w jakiejkolwiek sprawie (sądy, urzędy etc) musisz mieć ukończone 18 lat i tyle w tym temacie.
Tak, pełnomocnictwa w większości przypadków należy udzielić w obecności notariusza.ryba825 pisze:potrzebny notariusz?) ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Blido, inne jest pełnomocnictwo przed sądami, organami czy w innych przypadkach.
Pełnomocnictwo ogólnie definiują Art. 98 i 99 Kodeksu Cywilnego.
Przed sądami powszechnymi (w sprawach cywilnych) pełnomocnictwa można udzielić tylko osobom określonym w Art. 87 Kodeksu Postępowania Cywilnego.
W sprawach przed urzędami czyli w postępowaniu administracyjnym pełnomocnictwo jest mniej restrykcyjne (Art. 33 Kodeksu Postępowania Administracyjnego).
Jeśli chodzi o postępowanie przed sądami w sprawach cywilnych to potwierdzić może nawet sam pełnomocnik jeśli spełnia wymogi z Art. 89 KPC.
W sprawach administracyjnych trochę łagodniej jest bo organ może nie żądać pełnomocnictwa w niektórych przypadkach.
ryba825 niestety nawet notarialnie pełnomocnictwo może nie wystarczyć i raczej nie wystarczy. W prawdzie zgodnie z Art. 12. Kodeks Cywilny
Ale tutaj chodzi o czynności życia codziennego, mniejszej wagi a podpisanie umowy to raczej nie jest czynność życia codziennego.
Mają to na uwadze trzeba patrzeć na Art. 11 KC
W związku z Art. 10 KC, który definiuje pełnoletność.
W sumie to będzie zależeć od operatora, ale jestem przekonany, że nie będą rozmawiać z Tobą i zwyczajnie nie uznają tego pełnomocnictwa, żeby nie mieć problemu.
Zostaje Ci niestety czekać lub szukać żony i wystąpić do sądu o zgodę na wcześniejsze zawarcie małżeństwa (już Ci mówię, że to mało realne).
P.S.
Trochę się rozpisałem.
Pełnomocnictwo ogólnie definiują Art. 98 i 99 Kodeksu Cywilnego.
Kod: Zaznacz cały
Art. 98.
Pełnomocnictwo ogólne obejmuje umocowanie do czynności zwykłego zarządu. Do czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu potrzebne jest pełnomocnictwo określające ich rodzaj, chyba że ustawa wymaga pełnomocnictwa do poszczególnej czynności.
Art. 99.
§ 1. Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie.
§ 2. Pełnomocnictwo ogólne powinno być pod rygorem nieważności udzielone na piśmie.
Przed sądami powszechnymi (w sprawach cywilnych) pełnomocnictwa można udzielić tylko osobom określonym w Art. 87 Kodeksu Postępowania Cywilnego.
Art. 87.
§ 1 . Pełnomocnikiem może być adwokat lub radca prawny, a w sprawach własności przemysłowej także rzecznik patentowy, a ponadto osoba sprawująca zarząd majątkiem lub interesami strony oraz osoba pozostająca ze stroną w stałym stosunku zlecenia, jeżeli przedmiot sprawy wchodzi w zakres tego zlecenia, współuczestnik sporu, jak również rodzice, małżonek, rodzeństwo lub zstępni strony oraz osoby pozostające ze stroną w stosunku przysposobienia.
§ 2. Pełnomocnikiem osoby prawnej lub przedsiębiorcy, w tym nie posiadającego osobowości prawnej, może być również pracownik tej jednostki albo jej organu nadrzędnego. Osoba prawna prowadząca, na podstawie odrębnych przepisów, obsługę prawną przedsiębiorcy, osoby prawnej lub innej jednostki organizacyjnej może udzielić pełnomocnictwa procesowego - w imieniu podmiotu, którego obsługę prawną prowadzi - adwokatowi lub radcy prawnemu, jeżeli została do tego upoważniona przez ten podmiot.
§ 3. W sprawach o ustalenie i zaprzeczenie pochodzenia dziecka i o roszczenia alimentacyjne pełnomocnikiem może być również przedstawiciel właściwego w sprawach z zakresu pomocy społecznej organu jednostki samorządu terytorialnego oraz organizacji społecznej, mającej na celu udzielanie pomocy rodzinie.
§ 4. W sprawach związanych z prowadzeniem gospodarstwa rolnego pełnomocnikiem rolnika może być również przedstawiciel organizacji zrzeszającej rolników indywidualnych, której rolnik jest członkiem.
§ 5. W sprawach związanych z ochroną praw konsumentów pełnomocnikiem może być przedstawiciel organizacji, do której zadań statutowych należy ochrona konsumentów.
§ 6. W sprawach związanych z ochroną własności przemysłowej pełnomocnikiem twórcy projektu wynalazczego może być również przedstawiciel organizacji, do której zadań statutowych należą sprawy popierania własności przemysłowej i udzielania pomocy twórcom projektów wynalazczych.
Art. 33.
§ 1. Pełnomocnikiem strony może być osoba fizyczna posiadająca zdolność do czynności prawnych.
§ 2. Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie lub zgłoszone do protokołu.
Nie tyle w obecności notariusza co notariusz potwierdza pełnomocnictwo, a dokładniej spisuje takie pełnomocnictwo (zakres pełnomocnictwa) i je potwierdza. Ale nie koniecznie musi być to notarialnie. Zależy od czynności. Podałem wyżej jeśli chodzi o pełnomocnictwo zwykłe (bo takie jest jeśli komuś zlecamy działanie przed osobami trzecimi nie będącymi sądem czy organem lub nie wymaga tego ustawa - tutaj operator jest zwykłym podmiotem cywilnym) .Blido pisze:Tak, pełnomocnictwa w większości przypadków należy udzielić w obecności notariusza.
Jeśli chodzi o postępowanie przed sądami w sprawach cywilnych to potwierdzić może nawet sam pełnomocnik jeśli spełnia wymogi z Art. 89 KPC.
Art. 89.
§ 1. Pełnomocnik jest obowiązany przy pierwszej czynności procesowej dołączyć do akt sprawy pełnomocnictwo z podpisem mocodawcy lub wierzytelny odpis pełnomocnictwa. Adwokat, radca prawny, rzecznik patentowy, a także radca Prokuratorii Generalnej Skarbu Państwa mogą sami uwierzytelnić odpis udzielonego im pełnomocnictwa oraz odpisy innych dokumentów wykazujących ich umocowanie. Sąd może w razie wątpliwości zażądać urzędowego poświadczenia podpisu strony. Zdania pierwszego nie stosuje się w przypadku dokonania czynności procesowej w elektronicznym postępowaniu upominawczym, jednak pełnomocnik powinien powołać się na pełnomocnictwo, wskazując jego datę, zakres oraz okoliczności wymienione w art. 87.
§ 2. W toku sprawy pełnomocnictwo może być udzielone ustnie na posiedzeniu sądu przez oświadczenie złożone przez stronę i wciągnięte do protokołu.
§ 3. (uchylony)
Art. 33.
§ 3. Pełnomocnik dołącza do akt oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa. Adwokat, radca prawny, rzecznik patentowy, a także doradca podatkowy mogą sami uwierzytelnić odpis udzielonego im pełnomocnictwa oraz odpisy innych dokumentów wykazujących ich umocowanie. Organ administracji publicznej może w razie wątpliwości zażądać urzędowego poświadczenia podpisu strony.
§ 4. W sprawach mniejszej wagi organ administracji publicznej może nie żądać pełnomocnictwa, jeśli pełnomocnikiem jest członek najbliższej rodziny lub domownik strony, a nie ma wątpliwości co do istnienia i zakresu upoważnienia do występowania w imieniu strony.
ryba825 niestety nawet notarialnie pełnomocnictwo może nie wystarczyć i raczej nie wystarczy. W prawdzie zgodnie z Art. 12. Kodeks Cywilny
Art. 12.
Nie mają zdolności do czynności prawnych osoby, które nie ukończyły lat trzynastu, oraz osoby ubezwłasnowolnione całkowicie.
Mają to na uwadze trzeba patrzeć na Art. 11 KC
Art. 11.
Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności.
Art. 10.
§ 1. Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście.
§ 2. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa.
Zostaje Ci niestety czekać lub szukać żony i wystąpić do sądu o zgodę na wcześniejsze zawarcie małżeństwa (już Ci mówię, że to mało realne).

P.S.
Trochę się rozpisałem.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale wątpię żeby o tym w zwykłym sklepie wiedzieli, że taki człowiek to pełnoletni jestja.michal pisze:lub szukać żony i wystąpić do sądu o zgodę na wcześniejsze zawarcie małżeństwa

[mod]Ale porada

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No inna kwestia.krystianb pisze:Ale wątpię żeby o tym w zwykłym sklepie wiedzieli, że taki człowiek to pełnoletni jest![]()

[mod]
Jak każda inna.

[/mod]
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dzięki wszystkim.
Póki co nie mam zamiaru brać ślubu. Gdzie można zadzwonić do Orange się ich wypytać ?
Przydałoby się to pełnomocnictwo, bo mogę przedłużyć umowę na internet i kupić ADU635WA, ale moja mam się boi jechać do Wa-wy, bo drogi pełne śniegu są, a ja nawet nie mogę wymienić karty SIM na dualną, ponieważ abonent musi podpisać umowę.
Telefon do Wojciecha Jabczyńskiego mógłby coś zdziałać tu czy nie ?
Póki co nie mam zamiaru brać ślubu. Gdzie można zadzwonić do Orange się ich wypytać ?
Przydałoby się to pełnomocnictwo, bo mogę przedłużyć umowę na internet i kupić ADU635WA, ale moja mam się boi jechać do Wa-wy, bo drogi pełne śniegu są, a ja nawet nie mogę wymienić karty SIM na dualną, ponieważ abonent musi podpisać umowę.
Telefon do Wojciecha Jabczyńskiego mógłby coś zdziałać tu czy nie ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przedłuż umowę przez intenret: kurier umówi się na godzinę kiedy właściciel umowy będzie w domu, pokarze dowód podpisze umowę i dostanie nowy sprzęt. Podejrzewam że dla abonenta trwa to poniżej tygodnia.ryba825 pisze:Przydałoby się to pełnomocnictwo, bo mogę przedłużyć umowę na internet i kupić ADU635WA, ale moja mam się boi jechać do Wa-wy, bo drogi pełne śniegu są, a ja nawet nie mogę wymienić karty SIM na dualną, ponieważ abonent musi podpisać umowę.
A najlepiej przedłużać przez telefon u konsultanta, w dziale utrzymania klienta, oni najwięcej mogą.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
A co z kartą dualną ? Też musi być abonent, a z kurierami mam złe doświadczenia, bo moja siostra przedłużała umowę to jechał do niej 2 tygodnie.ryba825 pisze:a ja nawet nie mogę wymienić karty SIM na dualną