Jaki mi polecicie internet bezprzewodowy
Moderator: Moderatorzy
- Annkam
- Początkujący użytkownik forum
Jaki mi polecicie internet bezprzewodowy
Witam serdecznie.
Mieszkam w Cieksynie koło Nasielska. Z przyczyn niezależnych odemnie nie mogę podłączyć stałego łącza po kablu. Jaki polecili byście mi niedrogi internet bezprzewodowy....
Dodam że z internetu korzystam codziennie i dużo ściągam plików.
Obecnie posiadam internet Orange CDMA ale nie jestem z niego zadowolony (download ok 60Kb/s upload 15Kb/s ) porażka.
Pozdrawiam serdecznie Annkam.
Mieszkam w Cieksynie koło Nasielska. Z przyczyn niezależnych odemnie nie mogę podłączyć stałego łącza po kablu. Jaki polecili byście mi niedrogi internet bezprzewodowy....
Dodam że z internetu korzystam codziennie i dużo ściągam plików.
Obecnie posiadam internet Orange CDMA ale nie jestem z niego zadowolony (download ok 60Kb/s upload 15Kb/s ) porażka.
Pozdrawiam serdecznie Annkam.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki mi polecicie internet bezprzewodowy
Jeżeli CDMA nie spełnia twoich oczekiwań, to w twojej sytuacji widzę tylko wzięcie iPlusa z anteną zewnętrzną. node B UMTS Plusa znajduje się ~7 km od, Cieksyna, a dokładnie w Nasielsku przy ul. Srebrnej 1, więc przy pomocy anteny zewnętrznej powinno dać radę złapać stamtąd sygnał. Tylko nie wiadomo czy z tego node B miałbyś lepsze transfery, musiałbyś wcześniej przetestować jak działa internet o różnych porach z tamtej stacji bazowej.Annkam pisze:Jaki polecili byście mi niedrogi internet bezprzewodowy....
Jak bardzo dużo korzystasz z internetu to możesz wziąć iPlusa z limitem transferu 26 GBAnnkam pisze:Dodam że z internetu korzystam codziennie i dużo ściągam plików.

Czyżby nie jest to spowodowane słabym sygnałem ? Widzę, że najbliższa stacja bazowa CDMA znajduje się w Nowym Mieście ok. ~10 km, a więc może jest słaba moc sygnału i stąd tak marny transfer. Powiedz jak jest w godzinach nocnych np. 2:00 ? Też tak samo ? Limitu nie wykorzystałeś ? o Orange Freedom Pro mówisz zapewne.Annkam pisze:Obecnie posiadam internet Orange CDMA ale nie jestem z niego zadowolony (download ok 60Kb/s upload 15Kb/s ) porażka.
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Poszukaj jakiejś radiówki , może coś jest w twojej okolicy , bo jeśli chcesz dużo ściągać, to potrzebował byś dużego limitu , co wiąże się z większymi kosztami za abonament , sprawdz również , który operator oferuje u Ciebie najlepszy zasięg i transfery , kup prepaid każdej z sieci i potestuj .Annkam pisze:Dodam że z internetu korzystam codziennie i dużo ściągam plików.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- Annkam
Kiedy CDMA kupowałem transfer download miałem ok 128 Kb/s i to mnie zadowalało (luty 2009). Jeśli chodzi teraz o Transfer to spowodowane jest to że Orange przeliczyło się z abonentami i pod jedno łącze w serwerze zamiast Max abonentów jest podpiętych dużo więcej.Czyżby nie jest to spowodowane słabym sygnałem ? Widzę, że najbliższa stacja bazowa CDMA znajduje się w Nowym Mieście ok. ~10 km, a więc może jest słaba moc sygnału i stąd tak marny transfer. Powiedz jak jest w godzinach nocnych np. 2:00 ? Też tak samo ? Limitu nie wykorzystałeś ? o Orange Freedom Pro mówisz zapewne.
Jeśli codzi o Iplusa jest on poprzez Gprs lub Umts jak się nie mylę i do tego dają tylko modem a mnie interesował by router (aczkolwiek mogę kupić na allegro router co ma USB i możliwość podłączenia modemów zewnętrznych)
Ja osobiście myślałem o Netia czy Sferia lecz to nie doleci do mnie

Może macie jakiś inny pomysł.....
Pozdro
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie mylisz przypadkiem jednostek ? Zamiast KB/s piszesz kb/s ?Annkam pisze:Kiedy CDMA kupowałem transfer download miałem ok 128 Kb/s i to mnie zadowalało (luty 2009).
W jakiej technologii będzie Ci działał iPlus to zależy tylko od technologii w której jesteś zasięgu. Możesz działać na GPRS/EDGE i UMTS/HSxPA,Annkam pisze:Jeśli codzi o Iplusa jest on poprzez Gprs lub Umts jak się nie mylę i do tego dają tylko modem a mnie interesował by router
Oczywiście, że można kupić router, choćby takiego Edimaxa 3g-6200n,Annkam pisze:(aczkolwiek mogę kupić na allegro router co ma USB i możliwość podłączenia modemów zewnętrznych)
A sprawdzałeś czy jesteś w zasięgu WiMAX'a ?,Annkam pisze:Ja osobiście myślałem o Netia czy Sferia lecz to nie doleci do mnie
Odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie.... jakie masz transfery w godzinach nocnych ? Tylko jednostek nie pomylAnnkam pisze:Może macie jakiś inny pomysł.....
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Annkam
Niestety WiMax u mnie nie dolatuje
Sorry Download mam w KB/s. nie ma różnicy czy dzień czy noc
pobieranie wacha się na MAX ok 40-60 KB/s). Teraz np download z Rapida to 16KB/s masakra

Co do Iplusa to mam zasięg EDGE tylko ze cena mnie przeraziła przy 26GB.

Sorry Download mam w KB/s. nie ma różnicy czy dzień czy noc

Co do Iplusa to mam zasięg EDGE tylko ze cena mnie przeraziła przy 26GB.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Więc wygląda to na obciążenie stacji bazowej, zakup anteny zewnętrznej mógłby w jakimś stopniu pomóc,Annkam pisze: Download mam w KB/s. nie ma różnicy czy dzień czy nocpobieranie wacha się na MAX ok 40-60 KB/s).
Właśnie dlatego, Ci mówiłem, że jest duże prawdopodobieństwo złapania sygnału 3G z Nasielska przy pomocy anteny zewnętrznej. Nie ma nawet zbytnich przeszkód na drodze.Annkam pisze:Co do Iplusa to mam zasięg EDGE
- Annkam
Ok serdeczne dzięki za info zadzwonię do plusa i tam się dowiem co i jak.
Jakbyście Panowie coś sobie jeszcze przypomnieli lub coś wiedzieli co mogę innego proszę o info.
Pozdrawiam.
Jakbyście Panowie coś sobie jeszcze przypomnieli lub coś wiedzieli co mogę innego proszę o info.
Pozdrawiam.