Jak działa router.?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak działa router.?
Hej.Właśnie kupuje laptopa i chcę mieć w nim internet :)W moim PC-cie mam neta z UPC(modem stacjonarny) i chcę dokupić router żeby mieć internet również w laptopie.Na jakiej zasadzie to działa?Proszę o pomoc 

-
- Stały użytkownik forum
Re: Jak działa router.?
zalezy jaki chcesz miec czy kablowy czy bezprzewododowy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Router dzieli jeden adres IP od dostawcy na kilka komputerów w sieci wewnętrznej (dom/mieszkanie/firma). Można łączyć się kablem i po WiFi jeżeli router i komputer będą miały odpowiednią funkcjonalność (router z WiFi i komputer z kartą WiFi)PannaKitty15 pisze:Na jakiej zasadzie to działa?
Nie pomagam na PW!
-
Aha.Czyli to będzie coś w stylu, że podłączam router do modemu i w laptopie mam bezprzewodowy internet w obrębie mieszkania.Tak? 

- wojteks
- *** Administrator ***
Coś tego typu.PannaKitty15 pisze:Czyli to będzie coś w stylu, że podłączam router do modemu i w laptopie mam bezprzewodowy internet w obrębie mieszkania.Tak?
Nie pomagam na PW!
-
Ok.A po podłączeniu trzeba coś rejestrować czy coś?
- wojteks
- *** Administrator ***
Trzeba skonfigurować router (adresy od operatora, szyfrowanie WiFi itp.)PannaKitty15 pisze:A po podłączeniu trzeba coś rejestrować czy coś?
Jeszcze pozostaje otwarte pytanie o zabezpieczenia stosowane przez operatora <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Nie pomagam na PW!