Zamówienie oferty przez Internet
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zamówienie oferty przez Internet
Witam,
obecnie mam podpisaną umowę z Plusem, ale chcę zmienić sobie na OFP, sprawdzałem na kolegi modemie i zasięg mam całkiem przyzwoity więc wezmę na pewno. Zastanawiam się czy jest możliwość zamówienia przez Internet, jak wiadomo jeżeli bierze się telefon komórkowy dostajemy dodatkowe minuty itp, nie znalazłem na stronie Orange zakładki odnośnie zamówień. Więc pytanie, czy jest możliwość i czy są z tej okazji jakieś dodatkowe zyski.
Pozdrawiam.
obecnie mam podpisaną umowę z Plusem, ale chcę zmienić sobie na OFP, sprawdzałem na kolegi modemie i zasięg mam całkiem przyzwoity więc wezmę na pewno. Zastanawiam się czy jest możliwość zamówienia przez Internet, jak wiadomo jeżeli bierze się telefon komórkowy dostajemy dodatkowe minuty itp, nie znalazłem na stronie Orange zakładki odnośnie zamówień. Więc pytanie, czy jest możliwość i czy są z tej okazji jakieś dodatkowe zyski.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2010-01-11, 11:28 przez Krejzol_3000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Zamówienie oferty przez Internet
z tego co wiem to na stronie orange jest porównanie jak brałbyś internet w salonie a jak przez internet. przez internet dostajesz 1GB w prezencie http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... ectedTab=0
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale tu chodzi o orange freedom pro a nie orange free.czerwik1234 pisze:z tego co wiem to na stronie orange jest porównanie jak brałbyś internet w salonie a jak przez internet. przez internet dostajesz 1GB w prezencie
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
właśnie, chodzi mi o Orange Freedom Pro,
więc jest możliwość zamówienia przez Internet?
więc jest możliwość zamówienia przez Internet?
-
- Użytkownik forum
Orange freedom pro raczej nie zamówisz przez neta.
(Usługę zamówisz w salonie Orange lub punkcie sprzedaży tp.)
Tyle pisze na stronie orange w temacie zamówienia ofp.
Osobiscie polecił bym orange free optimum, trochę wieksze koszty a sporo więcej limitu. I chyba anydata nie jest tak problematyczna jak diabełek.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-11, 14:05 ]
Poprawa ortografii!
(Usługę zamówisz w salonie Orange lub punkcie sprzedaży tp.)
Tyle pisze na stronie orange w temacie zamówienia ofp.
Osobiscie polecił bym orange free optimum, trochę wieksze koszty a sporo więcej limitu. I chyba anydata nie jest tak problematyczna jak diabełek.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-11, 14:05 ]
Poprawa ortografii!
Ostatnio zmieniony 2010-01-11, 14:05 przez kafe46, łącznie zmieniany 1 raz.
precz z limitami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tylko pamietajcie ze predkosc polimitowa w wypadku OFP to 64kb/s a w wypadku OF Optimum to marne 16kb/s,na tych 64kb/s to jeszcze strony mozna przegladac a na tych 16kb/s bedzie juz masakra.
- czarenty6587
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie prawda. Po przekroczeniu limitu, nie jest 16 kb/s w praktyce mam 34 kb/s a czasami nawet 45 kb/sadixm pisze:Tylko pamietajcie ze predkosc polimitowa w wypadku OFP to 64kb/s a w wypadku OF Optimum to marne 16kb/s,na tych 64kb/s to jeszcze strony mozna przegladac a na tych 16kb/s bedzie juz masakra.

Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
-
możesz wyjaśnić co rozumiesz pod wyrażeniem " nie jest tak problematyczna jak diabełek" bo jeszcze się nie orientuję w tych wyrażeniach.kafe46 pisze: Osobiscie polecił bym orange free optimum, trochę wieksze koszty a sporo więcej limitu. I chyba anydata nie jest tak problematyczna jak diabełek.
Zależy na zasięgu CDMA, gdyż mieszkam w "czarnym punkcie" jedynie jest dobry zasięg EDGE z Ery, ale wydaje mi się że około -90dB Orange CDMA bez anteny zewnętrznej, która mam zamiar dokupić, będzie lepiej śmigać.
Na dobrą sprawę to czym się różni Orange Free od Freedom Pro? Prócz modemu, limitu transferu i abonamentu?
-
- Użytkownik forum
pisząc diabełek miałem na myśli Axesstel MV410.
Czytając forum widać że wiele osób ma problem z przerywaniem łącza.
Czytając forum widać że wiele osób ma problem z przerywaniem łącza.
precz z limitami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
- czarenty6587
Tym ze w Orange Free od Optimum w góre masz technologię CDMA ale i takze GSM: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA a w Orange Freedom Pro masz tylko CDMAKrejzol_3000 pisze:Na dobrą sprawę to czym się różni Orange Free od Freedom Pro? Prócz modemu, limitu transferu i abonamentu?

Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
-
no tak, potem to doczytałem, a teraz zastanawia mnie czy modemy które są w ofercie Orange Free maja podobny zasięg do tego Axxesstella który jest w OFP, jego antenki dodatkowy wydają mi się dużym plusem, dodatkowo jednak zamierzam dołączyć antenę zewnętrzną, nie zauważyłem żeby tamte modemy miały tą opcję.czarenty6587 pisze: Tym ze w Orange Free od Optimum w góre masz technologię CDMA ale i takze GSM: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA a w Orange Freedom Pro masz tylko CDMA
- czarenty6587
Zalezy jaką taryfe chcesz wybrac. Jesli wezmiesz Optimum i w zwysz to będziesz miał CDMA. Modem Axess a modem ADU, praktycznie nie ma róznicy w zasięgu,a te antenki odnoszą się jedna natenka do jednego wejscia i WiFi, więc jesli podłączysz jednego kompa to jedna antenka będzie Ci chodzic
w ADU masz mozliwosc podłączenia anteny zewnętrznej do CDMA i GSM.

-
zaczynam się teraz zastanawiać która ofertę wybrać, rzeczywiście Free Optimum wygląda ładnie, jeżeli zamówi się przez Internet to modem wychodzi o 70 pln taniej niż diabełek z salonu. Tylko że jednak 25pln abonamentu więcej. Limit większy, ale obecnie mam iPlusa z 1GB limitem i rzadko kiedy go przekraczam, tylko że trzeba wziąć poprawkę na fakt, że Internet strasznie zamula więc YT itp zupełnie odpadają. Jeszcze co do ofert to w miejscu mojego zamieszkania raczej nie mam co liczyć na zasięg 3g i lepszy, ze względu na odległość od btsów nadających UMTS, chociaż CDMA są jeszcze dalej a łapie. Z Internetu poza domem rzadko kiedy korzystam. Tzn na uczelni z Wi-Fi.czarenty6587 pisze:Zalezy jaką taryfe chcesz wybrac. Jesli wezmiesz Optimum i w zwysz to będziesz miał CDMA. Modem Axess a modem ADU, praktycznie nie ma róznicy w zasięgu,a te antenki odnoszą się jedna natenka do jednego wejscia i WiFi, więc jesli podłączysz jednego kompa to jedna antenka będzie Ci chodzicw ADU masz mozliwosc podłączenia anteny zewnętrznej do CDMA i GSM.
czarenty6587 - na priv wysyłam Ci dokładnie moją lokalizację:)
- czarenty6587
z CDMA filmiki z YT będą odrazu się otwierac
Jest więskza prędkosc i szybciej limit nabija, więc ja bym na Twoim miejscu brał Optimum, bo ja tez go mam 

-
przeliczyłem sobie ile będzie mnie wychodził miesięcznie abonament+modem+aktywacja-doładowania i wyszedł OFP po 40,16pln/miesiąc a OFO 59,60pln/miesiąc. Różnica niby jest ale jeżeli modem ADU jest o wiele lepszy...
Jak jest on zasilany? z USB czy z gniazdka?
Co z podziałem netu na dwa komputery? Trzeba dokupować coś dodatkowo?
Jak jest on zasilany? z USB czy z gniazdka?
Co z podziałem netu na dwa komputery? Trzeba dokupować coś dodatkowo?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z wbudowanego akumulatora, lub z zasilacza, z USB nie da rady,Krejzol_3000 pisze:Jak jest on zasilany? z USB czy z gniazdka?
Jak na razie nie ma routera, który by pozwolił zrobić podział łącza, na więcej niż jeden komputer. Jak chcesz podłączyć więcej komputerów do sieci za pomocą AnyData ADU-635 WA, musisz zestawić połączenie AD-HOC między komputerami, co wiąże się z koniecznością działania pierwszego komputera (gdzie jest modem), aby na drugim był internet.Krejzol_3000 pisze:Co z podziałem netu na dwa komputery? Trzeba dokupować coś dodatkowo?
-
chodzi mi o jednoczesne korzystanie z netu na obu kompach, jeżeli nawet chwilowo tylko na tamtym drugim to wielkiego problemu nie będzie. Wystarczy skrętka(z tego co kojarzę to między komputerami potrzebna jest skrosowana) czy trzeba do tego switch/router kupić? W tym punkcie zdecydowanie lepiej wygląda Axesstel ze względu na wbudowany router i WiFi.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak skrętka skrosowana,Krejzol_3000 pisze: Wystarczy skrętka(z tego co kojarzę to między komputerami potrzebna jest skrosowana)
Nie ma takiej potrzeby,Krejzol_3000 pisze:czy trzeba do tego switch/router kupić?
podłączasz to tak: modem pod USB --> rj-45 do karty sieciowej w komputerze który udostępnia połączenie --> i druga rj'ka do komputera który chce uzyskać połączenie.
-
dzięki za odpowiedzi,
będę musiał się w przespać z problemem.
Ale wydaje mi się, że ADU to są same większe koszty, jedyny plus to dużo większy limit, którego zapewne i tak nie wykorzystam, gdyż tak jak pisałem obecnie wystarcza mi 1GB. A do ADU jest droższa antena zewnętrzna z konektorem, abonament o 25pln wyższy, dodatkowo musiałbym dokupić skrętkę około 10m, kurz miałby się do czego czepiać, bo tak to przez WiFi z lapka bym korzystał. Na 3G nie mam co w domu liczyć więc z hybrydy pożytku też większego nie ma.
Wziąłem jednak Axesstela, myślę że to dobry wybór, ładnie chodzi, ale mimo wszystko mam zamiar w najbliższym czasie dołączyć antenę zewnętrzną. Jednak 62pln na 2 lata to nie tak dużo.
będę musiał się w przespać z problemem.
Ale wydaje mi się, że ADU to są same większe koszty, jedyny plus to dużo większy limit, którego zapewne i tak nie wykorzystam, gdyż tak jak pisałem obecnie wystarcza mi 1GB. A do ADU jest droższa antena zewnętrzna z konektorem, abonament o 25pln wyższy, dodatkowo musiałbym dokupić skrętkę około 10m, kurz miałby się do czego czepiać, bo tak to przez WiFi z lapka bym korzystał. Na 3G nie mam co w domu liczyć więc z hybrydy pożytku też większego nie ma.
Wziąłem jednak Axesstela, myślę że to dobry wybór, ładnie chodzi, ale mimo wszystko mam zamiar w najbliższym czasie dołączyć antenę zewnętrzną. Jednak 62pln na 2 lata to nie tak dużo.