Huawei E169 wolniej działa po zdjęciu simlock'a?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
żbik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: żbik »

Czy po zdjęciu simlock'a soft też warto zmienić lub uaktualnić? Zauważyłem, że mój modem Huawei E169 ze zdjętym simlock'iem chodzi teraz wolniej. Wcześniej używałem Huawei E156G i w tym samym miejscu chodził w 3G/UMTS a ten mi teraz chodzi w EDGE, rzadko wskoczy 3G. Żeby mieć porównanie pożyczyłem taki sam modem czyli E169 od kumpla z oryginalnym softem iPlusa i śmiga w UMTS'ie praktycznie cały czas. Mój miał simlock z Play'a, teraz używam go z iPlusem. Ma ktoś na to jakąś receptę..? Co by tu mogło pomóc..?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E169 wolniej działa po zdjęciu simlock'a?

Post autor: krystianb »

żbik pisze:E169 od kumpla z oryginalnym softem iPlusa i śmiga w UMTS'ie cały czas.
Albo jego był ustawiony w trybie tylko UMTS albo Twój ma uszkodzenie fizyczne anteny/gorzej wykonaną antenę. Soft play to aplikacja producenta modemu ze zmienionymi kolorami. A firmware zawsze możesz upgadeować (na własną odpowiedzialność, jeśli coś się stanie z modemem podczas aktualizacji)

Aha w jaki sposób zdejmowałeś simlocka kodem czy w komisie/serwisie?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
żbik

Simlock zdjęty kodem.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

żbik pisze:Simlock zdjęty kodem.
Nie ma prawa działać wolniej z powodu takiego pozbycia się blokady. Co najwyżej może firmware z play nie do końca jest dopracowany. Warto wgrać najnowszy, ale jak pisałem, czasem coś idzie nie do końca tak jak powinno, ale rzadko się takie rzeczy zdarzają.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
żbik

Już jest ok, działa w UMTS. Dziwiło mnie, że w tym samym miejscu jeden modem chodził w UMTS a drugi w EDGE, dlatego zapytałem, czy może to mieć jakiś związek ze zdjęciem blokady. Widocznie musiał się zaadaptować w nowej sieci..;) Dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 2010-01-12, 14:52 przez żbik, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

żbik pisze:Zamykam temat.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>, chyba, że naruszają regulamin.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ